İçli köfte Arap mutfağına ait bir yemek olup, özgün adı Kibbe dir. Türkiye'de Bitlis, Osmaniye, Sivas, Kahramanmaraş, Tunceli, Elâzığ, Malatya, Mardin, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa ve Adıyaman yörelerinde yapılıyor. İçli köftenin karışımı, soğan, maydanoz ve baharat (isteğe bağlı olarak ceviz içi de konulabilir) ile destekleniyor. Bazı yörelerde dolgulu köfte olarak da isimlendiriliyor. Türkiye'nin belli bölgelerinin geleneksel yemekleri arasında olan içli köfte, yapımı zor ve uzun olduğu için gündelik yemek olmaktan çıkıp özel gün yemeği sınıfına girmiştir. İçli köfte, iki türlü hazırlanır. Bunlardan birincisi haşlama usulüdür. Bayram, söz, nişan, kına gecesi gibi özel günler ile misafir ağırlamada mutlaka sofradaki yerini alır. Haşlama olarak yapılan köfte hafif olduğu için genellikle bol miktarda tüketilir. İkincisi ise kızartmadır. İÇLİ KÖFTE NASIL YAPILIR? İŞTE GEREKLİ MALZEMELER VE TARİF HAMURU İÇİN GEREKEN MALZEMELER 2 su bardağı ince köftelik bulgur. 2 su bardağı sıcak su, Yarım su bardağı irmik, Yarım su bardağından az fazla un, 1 mandalina büyüklüğünde kıyma (içine konulacak yarım kilo kıymadan ayrılacak), 1 tatlı kaşığı tepeleme biber salçası, 1 tatlı kaşığı tepeleme domates salçası, 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, Arzuya bağlı bir miktar kimyon İÇİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER Yarım kilo dana kıyma (1 mandalina büyüklüğünde hamur için ayrılacak), 4 adet kuru soğan, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı çekilmiş ceviz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı yeni bahar, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı pul biber, Arzuya bağlı bir miktar kimyon, Arzuya bağlı bir tutam maydanoz, İÇLİ KÖFTENİN YAPILIŞI İçi için; derin bir tencerenin içine kıymayı, tereyağı ve tuzu koyalım. Kıyma suyunu salıp çekene kadar kaşıkla ezerek kavuralım. Üzerine ince küp doğranmış kuru soğanları ilave edip soğanlar şeffaf renk alana kadar kavuralım. Sonra salçayı ve baharatları ilave edip bir kaç kez daha kaşıkla karıştırıp ocaktan alalım. Son olarak çekilmiş cevizi ilave edip karıştıralım ve soğumaya bırakalım. Hamuru için; bulguru derin bir kapta sıcak suyla islatalım. Üzerini kapatıp yaklaşık 10 dakika bu şekilde bekletelim. Üzerine irmiği, baharatları, tuzu, salçaları, mandalina büyüklüğündeki kıymayı ve yumurtayı ilave edelim. Azar azar unu ilave edip yoğurmaya başlayalım. Arada üzerine su döküp ele yapışmayan açılmaya elverişli bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Bu aşamada yaklaşık yarım su bardağı daha su kullandım. Hamur ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı. Arada rahat açılıp açılmadığını kontrol edelim. Yaklaşık 10 dakikada rahat açılan bir hamur haline geliyor. Hazırladığımız hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avcumuzda yuvarlayalım. Arada elimizi suya batırarak baş veya işaret parmağımızı hamurun ortasına batıralım. Sonra hafif hareketlerle hamuru avucumuzda çevirip bir taraftan da parmağımızla açarak hamuru inceltip büyütelim. Açtığımız hamurun ortasına yaklaşık 2 tatlı kaşığı kıymalı harçtan koyalım. Daha sonra açık olan ağız kısmını işaret ve baş parmağımız arasında yavaş yavaş sıkıştırarak üst kısımda kapanmasını sağlayalım. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayalım. Hazırladığımız içli köfteleri bol sıvı yağda derin bir tencede veya fritözde pembeleşene kadar kızartalım.