Yaşar ÖZER
Fethiye Ovacık'tan başlayarak Konyaaltı'na kadar uzanan tarihi Likya Yolu, bu yıl çok anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. 10 Kasım Cuma günü başlayacak olan çöp toplama yürüyüşü, üç gün boyunca devam edecek. Etkinliğe katılanlar hem trekking yapacak, hem de çok anlamlı bir eyleme imza atmış olacak. Herkesin kendi imkanlarıyla gönüllü olarak katılacağı çöp etkinliği, 10 Kasım Cuma günü Karaöz'den başlayacak.
ETKİNLİK DETAYLARI
Etkinliği organize eden yürüyüşçülerden biri olan Altuğ Şenel'in, yapılacak organizasyonla ilgili verdiği bilgiler şöyle:
10 Kasım Cuma: Antalya’dan Kumluca Otogarı’na geldiğiniz takdirde ortak bir iletişim sistemi ve buluşma noktası oluşturulur, taksi veya minibüs ile Karaöz’e ulaşılabilir. Kamp, katılımcılara göre Karaöz sahilde veya Korsan Koyu civarında olacak. Dolayısıyla etkinlik için çadır gerekecek.
11 Kasım Cumartesi: Gelidonya’ya yürüyüş ve temizlik. Bir saat kadar temizlik ve molanın ardından Adrasan’a yürüyeceğiz. Yürüyüş esnasında karşımıza çıkan, yakılarak yok edilmeye çalışılmış (!) konserve tenekelerini toplayacağız.
12 Kasım Pazar: Opsiyonel gün. Pazartesi işbaşı yapacak olanlar Adrasan’dan yine kendi imkanları ile Antalya’ya dönebilir. Kalabalık olursa araç organizasyonu yapılabilir. Adrasan’dan Çıralı’ya Musa Dağı üzerinden yürüyüş yapılacak. Tabii ki yine çöp toplanılacak. Akşam da Çıralı’da kamp yapılacak.
13 Kasım Pazartesi: Çıralı’da yapılacak kahvaltının ardından dönüş gerçekleşecek. Kalabalık olursak araç transferini ayarlayabiliriz.

Likya Yolu'nun başlangıç noktasındaki Babadağ'ın çıkışından Ölüdeniz manzarası.
ÇADIR DIŞINDA ALTERNATİFLER DE MEVCUT
Çöp etkinliğinde çoğu Likya Yolu yürüyüşçüsünün yaptığı gibi çadırda kalınacak. Fakat çadırı olmayanlar ya da çadırda kalmak istemeyenler için de pansiyon alternatifleri mevcut. Etkinliğin yapılacağı bölgelerde uygun fiyata pansiyonlar bulunabiliyor. Karaöz, Adrasan ve Çıralı’da bu tarz yerler var. Etkinlik saatini kaçırmamak şartıyla bu tür bir konaklama da kabul ediliyor.
Likya Yolu'nda yapılacak bu etkinlik, bu tarihi yolu daha temiz bir hale getirmenin yanı sıra, Likya Yolu sevdalılarının birbirlerini tanıması için de fırsat sunuyor. Likya Yolu'nda yürüyen yürüyüşçülerin de çok iyi bildiği gibi, Likya Yolu çok güzel insanların birbirlerini tanımasına ve kadim dostlukların kurulmasına vesile oluyor.
Likya Yolu'na gönül vermiş biri olan Altuğ Şenel, konuyla ilgili şunları söylüyor: "Sosyal medyada yazarken kelimeler, cümleler, vurguları dikkatli seçmek gerekiyor ama yüz yüze çok daha rahat olacağımızdan eminim. En önemlisi de umarım Likya'nın unutulmaz manzarasının yıllar boyunca huzur ve güzelliklerle hatırlanmasına vesile oluruz."

Türkiye'nin en güzel manzarasına sahip Gelidonya Feneri.
TÜRKİYE'NİN İLK UZUN MESAFELİ YÜRÜYÜŞ ROTASI
Likya Yolu, Fethiye’den başlayıp Antalya’ya kadar uzanıyor. Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş rotası olan yol, 1992 yılında Kate Clow’un başlattığı çalışmalar sonucunda 1999 yılında tam olarak hizmete açılmış. Çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 5 uzun mesafeli yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen Likya Yolu’nun toplam uzunluğu 509 kilometre. Türkiye’nin en iyi manzarası da bu yol üzerinde yer alıyor. Gelidonya Feneri, 2007 yılında Türkiye’nin en güzel manzarası seçilmiş. Yol boyunca kırmızı beyaz işaretler ve tabelalar bulunuyor. İşaretleri takip ederek yolunuza devam ediyorsunuz. Böylece kaybolma riskiniz de en aza inmiş oluyor. İşaretleri kaybettiğinizde geri dönüp son işareti bularak yola kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Her rotanın bitiminde genelde köy ya da kasaba oluyor. Buralarda kamp kurup gıda tedarik edebiliyorsunuz. Tercihinize göre çadır kurabilir ya da pansiyonlarda kalabilirsiniz. Hem çadır kurma hem de odada kalma seçeneği sunan ‘camping’ler de mevcut. Fiyatları da gayet uygun oluyor. Bunun dışında yürüyüşçüler geceyi ormanda kamp yaparak geçirmeyi de tercih edebiliyor. Yeterli suyunuz ve gıdanız çantanızda olduğu takdirde, istediğinizi seçmekte özgürsünüz, tamamen sizin tercihinize kalmış.