Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:
"4 günlük bir tatil için Marmaris’e gitmiştim ve oraya gittikten sonra darbe girişimiyle ilgili haber bana ulaştı. Gerekli kişileri haberdar ettik ve burada bir basın açıklaması yaptık. Halkımızın endişeye kapılmamasını istedik. Tabi ki Türk halkından meydanlara çıkmasını ve demokrasiye sahip çıkmasını istedik. Ve Türkiye’de yüzde 52’lik bir oranla hükümeti seçmiş halk da sokağa döküldü ve yapılan haince darbe girişimine karşılığını verdi."
DARBİ GİRİŞİMİNİ ENİŞTEMDEN ÖĞRENDİM
"Bana eniştem söyledi ama başta inanmak istemedim. Sonrasında istihbarat teşkilatı ve farklı kaynaklardan doğrulandıktan sonra orada ben ve enerji bakanı gerekli adımları atarak Dalaman’a hareket ettik.İstanbul’da da bazı sıkıntılarla karşılaştık. Alçak uçuş yapan F-16’ları duyduk ama on binlerce kişinin sokaklara döküldüğünü de gördük. Her şeyi kontrol altına almaya çalıştık. Ondan sonraki sürece yönelik adım attık. 12 saat içerisinde işi kontrolümüz altına aldık.Bu gelişmelerle birlikte de bizler bir şeye çok dikkat ettik. Gezi olaylarında daha önce edinilmiş tecrübelerimiz var, bu değerlendirmenin neticesinde Birinci Ordu komutanımızın yaptığı açıklama. Ardından savcılarımızın açıklamaları süreci kontrol altına almaya çok yardımcı oldu."
İSTİHBARAT ZAAFI VARDI
"Bunun bir istihbarat zaafı olduğu ne yazık ki ortada. Güçlü bir istihbarat olsaydı bu Fethullah terör örgütü olmazdı. Dünyada en güçlü istihbarat örgütünün dahi zaafları vardır. Tabii bunları minimize etmek çok önemli. Hem istihbarat örgütünün çok daha güçlü olması ve buna göre adımı atmak gerekir. Ama ben şunu görüyorum istihbaratta teknolojiden öte insani istihbaratın çok daha önemli olduğunu görüyorum, dolayısıyla bu adımları çok güçlü bir şekilde atmak lazım. Ben şu anda bu darbe girişiminin basıtırlmasının bir son olduğunu kabul etmiyorum, bundan sonraki süreçte kendilerine göre farklı planları olabilir. Ne kadar farklı planı olursa olsun şunu bilmek lazım. Devlet milletiyle el ele olduğu sürece bunlara yol vermez, millet devletine sahip çıkmıştır. Tankalar netice alamamıştı, tankalrın karşısında milletin duruşu çok önemliydi."
ELİMİZDE ŞÜPHELİLER VARDI
"Geçmişe yönelk elimizde birçok süpheliler var, ama yasalar birçok şeyi engelleyince bu darbe girişiminin içerisinde bunların olduğunu, aktif rol oynadığını görmek ve bütün igili kurumların da bu kişilerle ilgili nereden bunların bağlantıları var bu bağlantılar belliydi zaten. İstihbaratın elinde bunlara yönelik bilgiler vardı. Şimdi bu bilgiler düzenlenerek öne sürüldü. Bunları şu an yargı gözaltında almış olduğu insanlarla yaptığı sorgulamada emniyet milli İstihbarat çok daha yoğun bir çalışmayla bu adımları atıyor.
İnsani istihbaratla da ciddi bilgiler akmaya başladı. Şu an itşbariylE 9004 gözaltı var. 1933 tutuklu var. Tabii kİ bu gözaltı ve tutuklularla birlikte bitti mi bu İş? Hayır bitmedi, ben İnanıyorum ki gözaltılar ve tutuklular daha birçok isim verecekler.
Biz bir demokratik hukuk devletiyiz, yasalar çerçevesinde yargı çalışmalarını sürdürüyor. İtirafçılar çıkmaya başladı. Birçok isimleri veriyorlar ki bunlar Pensilvanya'daki terör örgütünün başıyla bağlantıları çok daha açık net çıkmaya başladı"
ABD'NİN VE BATI'NIN SUÇLAMALARI
"Benim söyleyeceğim tek şey var, kısa bir süre içerisinde Fransa'daki terör eylemeleri karşısında Fransa'nın aldığı tavırları bir kenara koymak mümkün mü? Hepsinden öte orada da üç ay önce bir OHAL ilan edildi, ardından bir üç, ardından bir üç ay daha. Niye? Ülkenin huzuru için. Bu darbeye teşebbüs bir suç mudur değil midir, suçtur. Bunun faillerini yakalamak kimin görevidir ? Devletin görevidir. Kime teslim eder? Yargıya teslim eder. Yargı suçlu bulduklarını gereği neyse gereğini yapar.
Fransa Dışişleri Bakanı şahsımla alakalı böyle bir değerlendirme yaptıysa çok büyük yanlış yapmış, o bir defa işine baksın. Demokrasi dersi almak istiyorsa gelsin bizden alsın. Roman vatandaşları Fransa'dan gönderirken insan hakları noktasında ne denli sağlıklı düşündüklerini ortaya koymuşlardır. Türkiye üç milyon Suriyeliyi Iraklıyı misafir eden ülke konumundadır. Bize kimse ders vermesin. Biz şu an sadece darbeye kim karışmışsa onları alıyoruz. Devlet yapması gerekeni yapıyor."
MUHALEFET PARTİLERİ İLE BİR ARAYA GELECEK Mİ?
"Bizler işbirliğinden uzak bir hareket değiliz. Bizlere hareket edenler kendilerinde bu hakkı buluyor. Müsaade etsinler bizim de eleştiri hakkımıza saygı duysunlar. Biz her şeyi hukuk içeirsinde hareket etmek zorundayız. Tankların altında ezilerek ölenler var. 1500 yaralı var. Nasıl oluyor da bu insanlar hala 'Erdoğan diktatördür demokrat değildir' gibi yaklaşımları yapıyorlar. Bu ülkemizin milletimizin ortak bir sorunudur. Kaldı ki ben milletin cumhurbaşkanıyım. Hepsiyle bir araya gelmek benim için bir şereftir."
RUS UÇAĞINI DÜŞÜREN PİLOTLARA GÖZALTI
Herhalde yargı bununla iglili bir şey duymuş olacak ki onları da gözaltına aldı....
DAVUTOĞLU'NUN O DÖNEM YAPTIĞI AÇIKLAMA
"Şu an da hava sahasına girişleriyle ilgili bir sıkıntı yok. Hava sahası ihlalinde de uyarılar kendilerine yaşıldığı halde uyarılara rağmen geçiş var. Sorgulamaları yapılırken yakın bir zaman içerisinde meydana çıkar. Belki de bunlarla hiç bağlantısı yok ama Pensilvanya ile bağlantısı olabilir bu kişilerin. Bunun özellikle Rus uçaklarıyla bağlantılı olduşuna dair şu anda bizim elimizde bilgi yok. Bu kişiler bu darbe girişiminde bulunduklarına göre kendi askerine milletine vatandaşına, meclisine bombalayacak kadar ileri gidenlerdir. Cumhurbaşkanı Külliyesi'ni bombalayacak kadar ileri gidenler aynı şekilde bunları yapanlardan her şey beklenir. Tankla kendi vatandaşının üzerine gitmek suretiyle bunları yapanlar var."
"Sonunda helikopterle Türkiye'den Yunanistan'a kaçıyor. Bunların çok garip bir yaklaşımları var, din anlayışı da çok farklı. Bir örnek vereceğim size. Pensilvanya'daki terörist başıyla ilgili yaklaşımları 'O bize şah damarından daha yakındır". Allah'tan başka şah damarında yakın hiçbir güç hiçbir varlık olamaz."
"Biz hukuk çerçevesinde yapılması gereken neyse hunların yapılmasını istiyoruz. Biz demoratik parlamenter sistemden de asla taviz vermiyoruz vermeyeceğiz. Milletin huzuru için de yapılması gereken neyse yapacağız"
GÜLEN'İN TÜRKİYE'YE İADE TALEBİ
"Devletler arası ilişkiler hissi olmaz. Biz ABD ile tüm bu belgeleri delilleri hepsini bakanlarımız vasıtasıyla kendilerine ulaştırıyoruz. Amerika'nın yetkili makamları mahkeme kararını verecektir. İki stratejik ortağız. Model ülkeyiz. Dayanışmamızı sürdürmemiz lazım. Gereken adımı inanıyoruz ki abd atacaktır"
Kerry NATO üyeliğiyle ilgili uyardı, 'Türkiye'nin NATO üyleiği sona erebilir' dedi. AB üyeliğini de aynı şekilde kurban eder misiniz ?
"Kerry bu ifadelerin hepsini yalanladı. Türkiye'deki büyükelçilik bu ifadeleri yalanladı. Öyle bir şey ifade etmediklerini söylediler, Sayın Obama'yla da görüştüğümüzde 'Darbe girişimine karşı yanınızdayım' dedi. 'Demokratik mücadelenizi destekliyorum' dedi. Böyle bir şey asla söz konusu değil bunların hepsi uydurmadır. Bu yayın Türkiye'den de izleniyor. Onlara seslenmek istiyorum. Halkımız bu tür dedikodulara inanmasın"
İDAM CEZASI AB ÜYELİĞİNİ ENGELLER Mİ?
"Karar merci tek başıma ben değilim. Milletin talebi var. Millet meydanlarda 'idam idam' diye bağırıyor. Bunun kararını verecek olan yer parlamentodur. TBMM böyle bir karar verirse iktidara düşen görev bununla ilgi tüm yasal düzenlemeleri yapmak suretiyle bu adımı atmaktır. Benim yetkilerim bellidir. Bu yetkiler çerçevesinde bu kararı onarım."
"Dünya sadece AB değildir. 27-28 ülke var AB'de. ABD'de idam var mı ? Rusya'da var mı ? Çin'de var mı ? Var. Türkiye'de böyle bir şey tartışılmaya başlanınca niye bunlar rahatsız oluyor. 53 yıldır AB kapısında bekletiyoruz. Bizden sonra kimler geldi kimler geçti, karar bana göre milletindir. Demokrasiye inanmış olan tüm ülkeler milletin verdiği karar saygılı duymalıdır."
ERDOĞAN'IN TÜRKİYE'Yİ TERK ETTİĞİ İDDİASI
"Cuma gününden bu yana ülkemden ayrılmadım. Amanya'ya gitmek filan söz konusu değil. Bunlar sadece spekülasyon, uydurma haberlerle Erdoğan'ı kendilerine göre zor durumda bırakacaklar"
"Sisi aynı bunlar gibi darbeciydi. Halkın oylarıyla seçilmiş Mursi'yi silah gücüyle indirmişştir. Mursi'nin genelkurmay başkanıydı. Biz Sisi'nin bu davranışlarına saygı duyabilir miyiz. Binlerce insanı öldüren bu insana saygı duyabilir miyiz?
Suriye'de Esed bir katildir. Şu ana kadar 600 bin İnsanı Suriye'de öldürmüştür. Öldürmeye devam ediyor. Eğer dünyada demokrasiye inanmış olan insanlar bunların bu yaklaşımlarını değerlendirip kaale almıyorlarsa şu an...
DARBE GİRİŞİMİNDE BAŞKA ÜLKELERİN ROLÜ VAR MI?
"Fethullahçı terör örgütünün de bir üst aklı var. Zaten üst akıllarla bunlar adım atıyorlar. Şu anda bu darbeyi yapanlar üst aklın verdiği talimatla bunu yapıyor. Yargı görevini yaparken bunların hepsi ortaya çıkacak. İfadeler esnasında çok ilginç şeyler de söyleniyor.
İfade verenlerden bir tanesi Fethullah terör örgütünün başının Pensilvanya'daki zat olduğunu söylüyor. Bu konuyla ilgili olarak öyle zannediyorum ki başka ifadeler arka arkaya gelir."
Son dakika Erdoğan canlı yayında darbe girişimini değerlendirdi
Kritik Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ve Bakanlar Kurulu ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama beklenirken, Erdoğan Bakanlar Kurulu'na ara vererek Aljazeera'nin canlı yayınına katıldı. Erdoğan, darbe girişimi Marmaris'teyken öğrendiğini, haberi eniştesinin verdiğini söyledi.