Dünyanın en zengin adamı Elon Musk, şu an ABD Başkan’ı Trump’ın en yakın arkadaşı. Amerikan jargonuyla ‘buddy’si... Trump’ın ailesi ona Uncle Sam’i çağrıştıracak şekilde “Uncle Elon” (Elon Amca) diye sesleniyor. Dünya lideri arıyor, Trump az konuşup ‘Dur bir dakika’ deyip telefonu Musk’a uzatıyor, yanında hep o var. Elon Musk, Trump’ın kabinesine işe alımlara bakıyor, ön mülakatları yapıyor. Ciddiyim. En son, İran büyükelçisi ile gizli bir yerde buluşup, İran-ABD ilişkilerini bile konuştu.
Üstelik resmi görevi de var. 320 milyar dolar serveti olan adam, ABD’ye Verimlilikten Sorumlu Bakan olarak atanıyor. Hedefi israfı önlemek. Bu çağda hayatta kalmak için muazzam çalışkan olmanız gerektiği söylenir ama Musk, bu kavramı yeni bir seviyeye taşıyor: Göz kırpmanın bile zaman kaybı sayıldığı bir dünyaya!
‘KOVULDUN’ DİYECEK
Musk’ın kendi sözleriyle, “Zamanınızı verimli kullanamıyorsanız, neden yaşıyorsunuz?”Bu sert aforizma, onun bütün bir yaşam felsefesinin özeti gibi. Çölde su bulmak kadar nadir rastlanan dinlenme saatleri ve ‘kutsal’ kabul edilen hafta sonları, Musk’ın sözlüğünde neredeyse ‘verimsizlik’ anlamına geliyor.
Elon Musk üniversite yıllarında haftalık gıda masrafını 1 dolara indirmek için sadece hot dog ekmeği, sosis ve portakallı bir diyet uyguluyordu. Yine o yıllarda yaşadığı evi ‘gece kulübü’ gibi kullanarak parti düzenleyip bilet satarak para kazandığı bilinir. Tesla’nın ilk günlerinde masrafları kısmak adına ofiste uyuyordu. Ofis içinde bir çek yatak düzeniyle idare etti. Kaliforniya’daki mal varlığını satarak taşınabilir bir konteyner evde yaşamaya başladı. Evin değeri sadece 50 bin dolardı. McLaren F1 satın almıştı ancak bu aracı uzun kullanmadı. Elektrikli otomobil ürettikten sonra altına mütevazı Tesla Model S çekti.
Donald Trump’ın ‘Kovuldun’ sözüyle özdeşleşen Apprentice (Çırak) programındaki gibi Musk da yönettiği şirketlerde maliyet kısmak için toplu çıkarmalarıyla meşhur. Twitter’ı satın aldıktan sonra şirketin 7 bin 500 çalışanının yarısını kovdu. Tesla da bu yıl yüzde 10 işçi azaltmaya gidiyor. Yani 14 bin çalışanın işine son veriyor.
UYKU MU? NİYE Kİ!
Elon Musk'ın bakanlıktaki ilk işi ne olur dersiniz? Devlet dairelerinde kahve molalarının ‘aşırı zaman israf ettiği’ gerekçesiyle iptal edilmesini teklif etmek! “Robotlar kahve içmiyor, insanlar neden içsin?” diyecek kadar ileri gitmiş durumda. Tabii çözümü de var: Çalışanlara enerji hapları dağıtmak!
Haftada 100 saat çalışıyor, bir gün mühendis, bir gün pazarlamacı. Tesla’dan SpaceX’e, Neuralink’ten Twitter’a uzanan bu kaotik dünyasında, ‘uyku’ gereksiz bir lüks. Hollywood’un Iron Man karakteri bile Musk’ı örnek alarak yazılmış.
Elon Musk, devlette israfı önler mi bilinmez ama çalışanların kâbusu olacağı kesin. Hatta Modern çağın Robin Hood’u da olabilir. Zira fakirden zamanı çalıp, zenginlere veriyor.
Avengers timi gibi kabine
Başkan Trump’ın kabineye aldığı isimler başımıza gerçekten felaket açabilir ya da dünyayı savaştan kurtarabilir. Bazılarını sayalım;
Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Walts: Yeşil Bereli bir subay.
Elon Musk: Mars’a ilk insan kolonilerini kurmayı planlıyor.
Savunma Bakanı Pete Hegseth: Afganistan savaş gazisi, vücudu baştan aşağı dövmeli, elinde tüfekle Pentagon’da bile gezebilecek bir şahsiyet.
Adalet Bakanı Matt Gaets: Cinsel taciz, uyuşturucu kullanma ve insan kaçakçılığı suçlarından hakkında soruşturma açılmış.
Sağlık Bakanı Robert F. Kennedy Jr.: Başkan olan amcası JFK suikaste kurban gitti. Babası da başkanlık kampanyası sırasında suikastte öldü. Kendisi aşı ve kürtaj karşıtı.
CIA Başkanı John Ratcliffe: Teksas başsavcıyken bir çiftlik baskınında tek bir günde 300 mülteciyi tutuklamakla övünüyor.