Başbakan Erdoğan partisinin grup toplantısında gündemi değerlendirdi. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları.

26 Mayıs 1983'te aksiyon insanı üstad Necip Fazıl'ı hakka uğurladık. Asil duruşuyla eğilmeden dik duruşuyla bir miras olarak bizlere devretti. Tüm tehditlere rağmen hak bildiği yoldan asla dönmedi. Yolumuza ışık tuttu. Kendisiyle tanışma bahtiyarlığına eriştiğim üstad Kısakürek'i vefatının yıldönümünde rahmetle anıyorum, mekanı cennet olsun.

Menderes milletten yetki aldığında ilk işi fethi kutlamak olmuştu. 29 Mayıs darbesinin ilk yasakladığı kutlama da fetih kutlaması olmuştu. Fetih yıldönümünü iki etkinlikle kutlayacağız. Şimdi üçüncü Boğaz köprüsünün temelini atıyoruz. Sayın cumhurbaşkanı ile bilikte orada olacak ve temel atma törenini idrak edeceğiz.

Köprü 2 çarpı 5 şeritli olmak üzere 2164 metre uzunluğunda olacak. Proje 2x4 şerit olmak üzere 64 km'den oluşuyor. Yatırım tutarı 4.5 milyar lira olacak. 2.5 yılda köprü ve otoyolu tamamlayıp hizmete sunmuş olacağız.


Bizim insana bakışımız son derece nettir. Bizim için insan Allah'ın yeryüzündeki halifesidir, yaratılmışların en şereflisidir. İnsanı maddi ihtiyaçları olan bir varlık olarak göremeyiz.

Yollar inşa etmek, konutlar ihya etmek elbette önemlidir, ama yetmez. Biz insana manevi ihtiyaçlarını sunmak özgür ortamı tesis etmek özgür atmosferi oluşturmakla mükellefiz.

2053'e giderken binlerce Fatih Mehmet, Molla gürani, Akşemsettin yetişsin istiyoruz. Çocuklara sadece bilgisayar vererek, yeni mimar sinanlar, ıtriler yetiştiremeyiz. Biz yeni ufuklar vermek zorundayız. Bütün sivil toplum örgütleriyle medyasıyla el ele vererek dayanışma içinde yapmalıyız. Medya dizi filmleriyle düşünmeyi değil daha farklı şekilde uygulamaları getirecek şekilde olursa biz nesli yetiştiremeyiz.

Bu ülkede dayatma yapıldı, biz hiçbir dayatmanın içinde değiliz, fakat dayatmaya da müsamaha göstermeyiz. Çoğunluğun azınlığa tahakküm etmesini istemeyiz ama azınlığın çoğunluğa dayatma yapmasının önünde dururuz.

İKİ AYYAŞIN YAPTIĞI YASA...

Yazın bakalım nereye kadar yazacaksınız. Bilim sizin düşündüğünüz gibi tavsiyelerde bulunmuyor. Bilim bunun zararlı olduğunu çok net ortaya koyuyor. Basit gördüğümüz sigara insanı lime lime doğruyor. İnancı gereği yapıyor diyorlar. Hangi din olursa olsun din doğruyu emrediyorsa din emrediyor diye karşısında mı duracaksınız?

İki tane ayyaşın yaptığı yasa muteber oluyor da dinin emrettiği bir yasa sizin için neden reddedilmesi gerekiyor.

Kaldı ki biz ortaya tercihler koyuyoruz. Biz kökünde yasaklama söz konusu değil. 2053, 2071 nesline böyle bir adım attığınız için tüm emeği geçen milletvekillerine teşekkür ediyorum. Biz bu düzenlemeyi gençlerimiz için sağlıklı nesiller yetiştirmek için yaptık.

Anayasa'nın bize yüklediği koruma vazifesinin gereği diye yaptık. Alkol yasaklandı diye propaganda yapıyorlar. Propagandayı yapanlar, en hafif tabiriyle yalancıdır. Biz kimsenin yediğine içtiğine karışmayız. Bizim yaptığımız sadece ve sadece düzenlemedir.

Ölüm gelmeden önce tedbirimizi almaya mecburuz. Trafik kazaları olduğu zaman koltuğun altında polislerimiz şişeleri bulur. Devlet olarak buna tedbir almak zorunda değil miyiz? Trafik terörünün en önemli sebeplerinden birisi de alkollü araç kullanmaktır. Tedbirlerimizi almayalım mı? Tarihi adımdır.

Hiç umulmaz köşe yazarları yazıyor, oldu bittiye getirlmemeli diyor. Ne oldu bittisi ya. İşlerine gelmezse oldu bitti. Gayet üzerinde çalışılmıştır ondan sora bu adım atılmıştır. Aile içi şiddet geçimsizlik, altından bağımlılık çıkıyor. Çoğunda bu var. Zaten kafayı bulduysa evde hanımını tekme tokat duman ediyor. Bunları görmezden gelemeyiz.



İÇECEKSEN GİT EVİNDE İÇ
Aslolan bataklığı kurutmaktır. Sağduyudan uzak reaksiyonlarla düzenlemeye karşı çıkılmaz. CHP'ye gönül veren kardeşlerime diyorum ki bu yöneticilerin sakın izinden gitmeyin. Hiç kimse alkolü kimlik meselesi haline getirmemelidir. Kimsenin yaşam tarzına müdahale değildir, içeceksen alkolünü al git evinde iç. Kiliselere 180 metre mesafe koyan ülkeler var bizimki 100 metre. Bu konuda destek veren MHP yönetimine teşekkür ediyorum.

REYHANLI'DA BİNDİRİLMİŞ KITA İDDİASI
Kılıçdaroğlu Reyhanlı için bindirilmiş kıta diyor. O sizin mizacınızdır, bizim anlayışımızda bindirilmiş kıta yoktur. sen genel müdürlükten kurtulamadın. Reyhanlı'da sadece Reyhanlı'nın kendi insanlarıyla bu işi yaptık. AK Parti Reyhanlı'da yüzde 72 oy aldığı bir ilçedir.

Bu ülke 10 yıl öncesinin Türkiyesi değildir. Van depreminde attığımız adımlar ortadadır. Biz hizmetkarız, efendi değiliz. Şehitlerin yakınlarının tam bir metanet içinde olduklarını gördüm. Ahmet kardeşimin dirayeti bizi derinden sarstı. Şehit oğulcan'ın ismini okuduğu okula adının verilmesini istedi. Onunla birlikte diğer üç öğrencilerin isimlerini okula vererek hatıralarını yaşatacağız.

Hatay'da tehlikeli bir oyun oynanmak isteniyor. Türkiye içindeki uzantılarıyla icra edilmek isteniyor. Siyasi mezhepçilik yapılıyor. Bu oyuna hiçbir mezhep mensubunun oyuna gelmemesi gerekiyor. Hatay'da CHP'ye yakın bir gazetenin sahibi ajanlık idiasıyla tutuklanmış durumda.

Hiçbir ayrıma tabi tutulmaksızın 81 vilayetimize üniversite inşa ettik. 16 büyükşehir varken, 2014 martında 30'a çıkıyor. CHP ve MHP liderleri anlamıyor. Onlar 5 koyun gütmüş değiller. Verin ellerine kaybedip gelirler. Bunların durumu bu.

Kılıçdaroğlu'nun teröristbaşı diyecek kadar şuurunu kaybetmesi karanlık senaryolarda yer almanın suçluluk psikolojisidir.

Reyhanlı saldırısını işadamı görüntüsünde bir kişi yaptı. Bu zatın babası da Hafız Esad'ın arkadaşıydı. CHP'ye yakın gazetenin muhabiri karanlık şahısla sürekli irtibat halindeydi. CHP heyetine aracılık eden kişi saldırıyı planlayan şahsın ta kendisidir. CHP heyetlerini alan oradan Şam'a götüren aynı fotoğraf karesinde yer alan şahıs Türkiye'deki karanlık planları organize eden şahıstır.

KILIÇDAROĞLU'NA İSTİFA ÇAĞRISI
Elimizde deve fotoğrafları yok, otomobillerin plakaları var. Ama sen develer üzeride turistik seyahat ediyorsa o ayrı konu. Ahlaksızca yaptığı saldırılar irtibatı örtmeye karartmaya yetmez. Derhal tatmin edici açıklama yapmak zorundalar. Kılıçdaroğlu derhal istifa etmelidir, CHP bu genel başkandan kurtulmalıdır.

Demirel'in eşi vefat etti. Kendilerine rahmet diliyorum. Kendisine sabır ve başsağlığı diliyorum. Tekrar rahmet temennilerini kendilerine iletmiş bulunuyorum