PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG, Fırat üzerindeki Teşrin Barajı’nı dinci terör örgütü IŞİD’in elinden aldı. Böylece nehrin batı kıyısına ayak basan YPG Türkiye sınırındaki Cerablus’un yolunu açmış oldu.

Foto: Reuters Konuyla ilgili daha önce açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat'ın batısına 'kimse geçemez' demişti. Başbakan Davutoğlu ise, 'vururuz' ifadesini kullanmıştı.


Bölücü terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan YPG, beş yıla yakın zamandır süren savaşta adeta paramparça olan ülkenin kuzeyinde etki alanını giderek genişletiyor. 910 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırının Cizre’nin karşısından Fırat Nehri’ne kadar olan yaklaşık 500 kilometrelik kısmını elinde tutan YPG, 2015 yılında kontrolündeki toprakları yüzde 186 artırdı. Örgüt, son attığı adımla Türkiye’nin bölgedeki “kırmızı çizgilerine” ağır darbe vurdu.

IŞİD’İN İKMAL HATLARI KESİLDİ


YPG’nin en güçlü unsur olduğu Süryani ve Arap birliklerin de destek verdiği Demokratik Suriye Güçleri, Fırat Nehri üzerinde Teşrin Barajı’nı dinci terör örgütü IŞİD’in elinden aldı. Böylece Ankara’nın “Fırat’ın batısına geçmelerine izin vermeyiz” çıkışına rağmen, YPG militanları nehrin karşı yakasına adım atmış oldu. YPG sözcüsü Talal Selo, barajın ele geçirilmesiyle IŞİD’in kalesi Rakka’ya açılan ana ikmal yolunun da kesildiğini söyledi. Baraj, Kobani’nin güneyinde, Rakka’nın Münbiç ve Cerablus’a açılan yollarının arasında bulunuyor.

‘ABD İLE STRATEJİK ORTAĞIZ’


Operasyon başladığından beri ABD’nin hava operasyonlarının desteğiyle ilerlediklerini belirten Selo, “Koalisyon uçakları önceki operasyonlara da buna da katıldı, gelecekte düzenleneceklere de katılacak. Stratejik bir ortaklığımız var, onlar hava koruması sağlıyor, biz kara gücü“ dedi.

Fırat’ın batısı, Türkiye sınırından Irak topraklarına kadar neredeyse tamamen IŞİD’in elindeydi. Şimdi karşı yakaya geçen YPG’nin önce Münbiç’e ardından Türkiye sınırındaki Cerablus’a yürüyebileceği belirtiliyor.

ERDOĞAN "KİMSE GEÇEMEZ, DAVUTOĞLU "VURURUZ" DEMİŞTİ


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 11 Kasım’da yaptığı açıklamada “Fırat’ın batısına geçme noktasında kararlılığımızı biliyorsunuz. Kimse Fırat’ın batısına bir defa geçemez. Bu konuda çok kararlıyız. Geçenlerde teşebbüs ettiler, gereği de yapıldı” ifadelerini kullanmıştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise 27 Ekim’de katıldığı bir televizyon programında “Rusya’ya da ABD’ye de söyledik. ‘Fırat’ın batısına PYD geçmeyecek. Geçtiği anda vururuz’ dedik. 2 kere de vurduk. Türkiye’ye rağmen Suriye’de bir şey yapmak mümkün değil” demişti.

Temmuz ayında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ise “YPG’nin Fırat Nehri’nin batısında kalan Cerablus bölgesine yönelik askeri bir harekatta bulunmasının kırmızı çizgi ihlali sayılmasına” yönelik karar alınmıştı.

YPG’NİN ASIL HEDEFİ CERABLUS-AZEZ ARASINDAKİ 120 KİLOMETRELİK HAT


Hatay’a komşu olan Afrin bölgesi YPG’nin kontrolünde. Örgüt, Cerablus ile Azez arasındaki hattı alırsa elindeki yerleri birleştirip Suriye’nin kuzeyinde “Kürt koridoru” oluşturmuş olacak.