İran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlayan ancak buna karşılık üzerindeki siyasi ve ekonomik yaptırımları hafifleten anlaşma sonrası, gözlerin çevrildiği benzer bir ülke olak Kuzey Kore bu tartışmalara son verdi.

'NÜKLEER KONUSU OYUNCAK DEĞİL'

Anlaşma beklentilerini boşa çıkaran Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ülkesinin nükleer caydırıcılığının, "müzakere masasına getirilecek bir oyuncak olmadığını" belirtti.

Kuzey Kore'nin resmi KCNA ajansının haberine göre, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kuzey Kore'nin durumunun İran ile benzeşmediğinin altını çizerek, ülkesinin ABD'nin askeri ve nükleer tehditleriyle karşı karşıya olduğu belirtti.

'ABD DEVAM ETTİĞİ SÜRECE, NÜKLEER MİSYONUMUZ DEĞİŞMEYECEK'

Kuzey Kore'nin, "nükleer programının dondurulması veya nükleer silahların tek taraflı ortadan kaldırılması meselesini tartışmaya yönelik bir diyalogla hiç ilgilenmediğini" dile getiren sözcü, "ABD düşmanca politikasını devam ettirdiği sürece ülkesinin nükleer güç misyonunun değişmeyeceğini" bildirdi.

Sözcünün açıklaması, Kuzey Kore'nin İran ile 5+1 ülkeleri arasında varılan anlaşmaya verdiği ilk resmi yanıt oldu.

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında Viyana'da süren nükleer müzakerelerde 14 Temmuz'da anlaşmaya varılmıştı. BM Güvenlik Konseyi de anlaşmayı onaylayan ve İran'a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını oybirliği ile kabul etmişti.

Anlaşma, İran'a karşı daha önce BMGK tarafından uygulanan ambargoların, anlaşma hükümlerine uyması karşılığında kademeli olarak kaldırılmasını içeriyor. ABD tarafından hazırlanan tasarı da İran'ın varılan anlaşma hükümlerine uymadığı takdirde daha önce alınan ambargo kararlarının ''derhal yeniden'' uygulanacağı hükmünü taşıyor.

Karar metnine göre, İran'a 8 yıl boyunca balistik füze teknolojileri, 5 yıl süreyle de konvansiyonel silah ambargosu sürecek. BMGK izin vermedikçe bu süre zarfında hiçbir ülke İran'a balistik füze teknolojisi ya da konvansiyonel silah satamayacak. Ancak BMGK izin verdiği takdirde bu silah ve teknolojisi İran'a transfer edilebilecek.

BM Güvenlik Konseyi kararı 90 gün sonra yürürlüğe girecek ve ülkeler yaptırımların kaldırılması için hazırlıklara başlayacak. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran ile ilgili ambargonun kademeli kalkmasına yönelik onayının ardından kabul edilen tasarı hayata geçicek.

İran'la nükleer anlaşma ABD Kongresi'nde

İran'la nükleer anlaşma ABD Kongresi'nde