Sosyal Demokrat Helle Thörning Schmidt hükümeti tarafından 7 Kasım 2012 tarihinde oluşturulan Irak-Afganistan Araştırma Komisyonu, Rasmussen’in yanı sıra, dönemin Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Friis Arne Petersen, Daire Başkanı Peter Taksöe-Jensen ve Başbakanlık Müsteşarı Nils Bernstein’in ifade vermeye çağrıldıklarını duyurdu.

Genel Kurmay Başkanlığı da Irak-Afganistan Araştırma Komisyonu ile işbirliği yapmak üzere bir komite oluşturulduğunu bildirdi. Komisyon Başkanı Michael Kistrup, adı geçen şahısların ifadelerinin alınmasına Kasım ayında başlanacağını belirterek “komisyonun görevi, ülkemizin Irak ve Afganistan’da savaşa neden katıldığını, bu iki ülkede görev yapan askerlerimizin esir aldıkları kişilerin akıbetini araştırmaktır.

Zamanın Başbakanı Liberal Partili Anders Fogh Rasmussen, Muhafazakar Partili Dışişleri Bakanı Per Stig Möller ve üst düzey bürokratlar, ülkemizin savaşa katılmasındaki yasal dayanağın ne olduğunu anlatacaklar” dedi.

YUKARIDAN TALİMAT ALDIK

Danimarka’nın Irak’ta savaşa dahil olması, Danimarka’da uzun süre tartışılmış, Rasmussen, Saddam Hüseyin’in atom ve kimyasal silahları bulunduğunu öne sürerek, koalisyon güçlerine katılmaları gerektiğini söylemişti. Geçtiğimiz yıl, gazeteci Jesper Tynell tarafından kaleme alınan Mörkelygten adlı kitapta kararın siyasi bir sipariş üzerine alındığı yazılmış, bazı bürokratların ifadelerine isimlerini kullanmadan yer verilmişti.

Kitabın piyasaya çıkmasından sonra artan tartışmalar üzerine komisyon, Rasmussen, Möller ve bürokratlarının dinlenmesine karar verdi. Kitapta adı açıklanmayan bir bürokratın “hükümette yüksekten gelen bir istek üzerine karar alındı. Bize gelen talimatta bunun mümkün olmayacağını söylememiz istendi” sözleri de yer alıyor. Zamanın Dışişleri Bakanı Per Stig Möller, kitapta yer alan iddiaların doğru olmadığını öne sürmüştü. Araştırma Komisyon Başkanı Michael Kistrup, önce bürokratların dinleneceğini ardından zamanın Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ve Dışişleri Bakanı Per Stig Möller’in dinleneceklerini söyledi.

Önümüzdeki yıl Şubat Ayında ifade vermesi beklenen Per Stig Möller “Komisyon beni ifade vermeye çalışmasıydı şaşardım. Zamanım gelince gidip bildiklerimi anlatacağım. Ama cevap veremeyeceğim sorular gelebilir” dedi.

Komison Başkanı Mihael Kistrup, Rasmussen, Möller ve bürokratların dinlenmelerinin, açık mı yoksa kapalı mı yapılacağının her dinleme öncesinde açıklanacağını söyledi.
Rasmussen, ülkesini Irak’ta savaşa soktuğu için parlamento binasındaki başbakanlık koridorlarında, bir eylemcinin boyalı saldırısına, Kopenhag caddelerinde de yumurtalı saldırıya uğramıştı.