Sayime BAŞÇI

Türk Sa­na­yi­ci­le­ri ve İşa­dam­la­rı Der­ne­ği (TÜ­Sİ­AD) Başkanı Can­sen Ba­şa­ran Symes, Lüt­fi Kır­dar Ser­gi Sa­ra­yı­’n­da ya­pı­lan Soy­sal Da­nış­man­lı­ğın dü­zen­le­di­ği 15. Pe­ra­ken­de Gün­le­ri­’ne ko­nuk ol­du. Açı­lış­ta bir ko­nuş­ma ya­pan Symes, kü­re­sel şart­la­ra uyum gös­ter­me­si ge­re­ken Tür­ki­ye­’nin son yıl­lar­da za­ma­nı cid­di şe­kil­de har­ca­dı­ğı­na ve bu­nun acı­sı­nı tüm iş dün­ya­sı­nın his­set­ti­ği­ne dik­kat çek­ti. Ye­ni ka­bi­ne­nin bel­li ol­ma­sı ile bir­lik­te re­form dö­ne­mi­ne gi­ril­di­ği­ni vurgulayan Symes, ekonomi alanındaki bek­len­ti­le­ri şöy­le sı­ra­la­dı :

LİS­TE­NİN BA­ŞIN­DA HU­KUK OL­MA­LI


“Biz Tür­ki­ye­’nin bü­yü­me po­tan­si­ye­li­nin yüz­de 3’ün üze­rin­de ol­du­ğu­na ina­nı­yo­ruz. Re­form­lar ile bu po­tan­si­yel ya­ka­la­nır. Bu­ra­da mak­ro re­form­lar önem­li, on­la­rı vur­gu­la­mak­ta ya­rar var. Mer­kez Ban­ka­sı­’nın ba­ğım­sız­lı­ğı son de­re­ce önem­li, kon­trol­lü bir enf­las­yon ve ta­sar­ruf açı­ğı­mız üze­rin­de­ki ça­lış­ma­lar bi­zi için­de bu­lun­du­ğu­muz ül­ke grup­la­rı için­de po­zi­tif ay­rış­tı­ra­cak­tır.”

Ye­ni re­form dö­ne­min­de­ki lis­te­nin ba­şın­da hu­kuk sis­te­mi­nin ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Symes, ada­le­tin olu­şa­ca­ğı­na da­ir inan­cın yer­le­şe­bil­me­si için ya­pısal re­form­lar ile yar­gı et­kin­li­ği­nin or­ta­ya ko­nul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni kay­det­ti. Symes, ik­ti­sa­di re­form­lar­dan AB yo­lun­da atıl­ma­sı ge­re­ken adım­la­ra ve eği­tim­den hu­kuk sis­te­mi­ne ka­dar uzun bir lis­te ile ger­çek­le­şe­cek re­form­la­rın Tür­ki­ye­’ye po­tan­si­yel bü­yü­me oran­la­rı­nı ge­ti­re­ce­ği­ni söz­le­ri­ne ek­le­di. Symes, “Hu­kuk dev­le­ti ol­ma­dan eko­no­mik iler­le­me müm­kün de­ğil­dir.  Hu­ku­kun is­tik­rar­lı ve ön­gö­rü­lür ol­du­ğu, hak­la­rın te­mi­na­ta alın­dı­ğı or­tam ve gi­ri­şim öz­gür­lü­ğü ya­tı­rım için ön şart­tır. Şu aşa­ma­da Tür­ki­ye­’nin yar­gı ba­ğım­sız­lı­ğı­nı, yar­gı ta­raf­sız­lı­ğı­nı art­tı­ra­cak, sü­ra­ti­ni ve et­kin­li­ği­ni art­tı­ra­cak re­form­la­r ge­rek­li­di­r” şek­lin­de ko­nuş­tu.

PİYASALAR VE PAZARLAR ORTADAN KALKACAK


Zirvede bir konuşma yapan Nexcworks Bilgi Teknolojileri Başkanı Peter Hinssen, selfie akımı ve milyar dolarlık teknoloji alımlarının perakendeyi büyük ölçüde etkilediğini ifade etti. “Öyle bir yere geldik ki teknoloji artık çok popüler. Bir iş dergisini açtığımızda teknoloji sektörüne ait bir yüz buluyorsunuz mutlaka” diyen Hinssen, dünyanın henüz geçiş döneminde olduğunu kaydetti. 3 yıl önce özellikle gençlerin artık telefonla konuşmayı bıraktığını anlatan Hinssen, teknoloji ile birlikte davranışların ve iş yapma modellerinin değiştiğini dile getirdi.

ORTALAMA MÜŞTERİ ÖLDÜ!


Bu noktada artık, bilinen tüm pazarlama ve ticaret kurallarının yıkılacağını anlatan Hinssen, şöyle devam etti:
“Son 5 yıl içinde 4 baskın durum var dünyada, Google, Facebook, Amazon ve Alibaba. ABD’de 5 dakikanın ikisi sosyal mecrada harcanıyor. Günde 20 milyon SMS atılırken, 30 milyon whatsApp mesajı atılıyor. Alibaba, bu yıl Çin’de en büyük kredi veren kuruluş haline geldi ve bütün orta ölçekli şirketler Alibaba ile çalışıyor. Piyasalar ve pazarlar ortadan kalkacak ve bunlar bilgi, network haline gelecek. Artık dünyada ortalama müşteri yok, ortalama müşteri geçen yüzyılda öldü. Perakende kuralları tamamen değişiyor. İnsanın yapacağı pek çok iş artık çok daha güzel bir şekilde robotlar tarafından yapılacak. 15 yıl sonra 1 milyon karelik teknolojik değişiklik ve yenilik bizi bekliyor.”