ERDOĞAN SÜZER/ANTALYA

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Türkiye’de ücretiyle geçinen geniş kesimlerin milli gelirden aldığı payın azaldığını, buna karşılık özel sektörün payının arttığını söyledi, “Reel ücretlerdeki düşüş kabul edilemez” dedi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu, gençlerde yaşanan işsizliğin alarm verdiğini belirtirken Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Türkiye’de hükümet dahil bir çok kesimin ''Uyuma numarası'' yaptığını söyledi.

BİR TEK ÜCRETLER BÜYÜMEDİ                                 

G20’nin istihdam ayağını oluşturan B20 toplantısının Antalya'daki açılışında yapılan konuşmalarda yine kritik mesajlar verildi. İlk toplantıda “Çocuklarımın geleceğinden endişe ediyorum” diyen işadamı Ali Koç, son 40 – 50 yıllık dönemde dünyada her şeyin ilerlediğini, borsaların büyüyüp ülkelerin geliştiğini söyledi. Büyümeye konu olmayan tek konunun reel ücretler olduğunu ifade eden Koç, “Reel ücretler ve ücretlerin milli gelirden aldığı pay büyümüyor. Buna karşılık özel sektör gelirlerinin milli gelire oranı tarihimizin en yüksek seviyesine çıktı. Reel ücretlerin düşmesini kabul edilemez olarak görüyorum” dedi.

UZLAŞICI VE EKONOMİ ODAKLI OLMAK ŞART

İşsizliğin genç yetişkin, eğitimli eğitimsiz milyonlarca insanın umutlarını yok ettiğini belirten Koç, sorunları çözmek için kapsayıcı, uzlaşıcı, ekonomi odaklı olmak gerektiğini söyledi. Ali Koç, “Bir yandan işsizliği azaltırken mevcut işlerin de kalitesini artırmak gerekiyor. İstihdam sadece iş dünyasının değil tüm tarafların sorumluluğundadır. Bu konuda yeni politika oluşturulabilmesi için de kapsayıcı bir rol izleyeceğiz” diye konuştu.

UYUMA NUMARASI YAPANI UYANDIRAMIYORUZ”

Türk İş Başkanı Atalay da küresel kriz sonrası uzun süreli işsizlik sonucunda birçok kişinin işgücü piyasasından uzaklaştığını, çalışanların mevcut işleri ile satın alma güçlerinin korunmasında kaygılarının arttığını söyledi. Yolsuzlukların yarattığı adaletsizliğe de dikkat çeken Atalay, “Yolsuzlukları engellemek, hükümet ve işadamlarının gayreti ile mümkün olabilir. Vergi kaçırmayı engellersek, işlerin yapılma biçimi de değişecektir. Dünyada ve ülkemizde uyuyan hükümetler, işverenler, sendikalar, patronlar var. Uyuyanı uyandırabilirsiniz ama uyuma numarası yapanları uyandırmak çok zordur. Dürtersiniz, o horlama numarası yapar” dedi.

GENÇ İŞSİZLİK ALARM VERİYOR

TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu da küresel krizin yarattığı işsizliğin telafi edilebilmesi için 2019 yılı itibariyle dünyada 280 milyon yeni iş yaratılması gerektiğini söyledi. Genç işsizlik oranlarındaki artışa dikkat çeken Eyüboğlu, gençlerin işsizliğinden daha önemli ve daha tedirgin edici olanının ise ‘ne istihdamda ne de eğitim ve öğretimde olan’ gençlerin oranının yüzde 15 ile alarm verir düzeyde olduğunu söyledi. Eyüboğlu, “Bu gençlerimiz sadece sosyal patlamaların kaynağını oluşturmuyor, aynı zamanda tüm ülkeler için kaybedilmiş bir nesle işaret ediyor” dedi.