Bora ERDİN- Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi’nin 11’incisi gerçekleştirildi. Zirvede, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “Dünyada ve Türkiye’de Ekonomik Görünüm” başlıklı bir sunum yaptı. Hisarcıklıoğlu, iş dünyası açısından 2015’in düşe kalka yol alınacak bir yıl olacağını söyledi. Türkiye’de 2015’in ilk üç ayında dövizdeki dalgalanma, ihracat pazarlarındaki sıkıntılar ve çevre coğrafyadaki karışıklıkların bir an için moral bozduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “2015 genel olarak düşe kalka yol alacağımız bir yıl olacak. Ama biz iyimser yaklaşıyoruz. Enseyi karartmaya gerek yok” dedi.


BİR DÖNEM SONA ERDİ
Ekonominin en büyük problemlerinden biri olan cari açıkla ilgili ise “2003-2007 yıllarında milli gelirde 1 puan büyümeye karşılık 0.65 puan cari açık verirken, 2010-2014 döneminde 1.3 puan cari açık verir hale geldi” diyen Hisarcıklıoğlu, “Ne kadar yüksek cari açık, o kadar fazla büyüme” varsayımının yanlış olduğunu dile getirdi. Eskiden büyümenin motoru görülen cari açığın, artık ilaç olamadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Türkiye orta gelir tuzağının içine düştü. OECD ülkeleri ortalamasında yüksek teknoloji ihracatı yüzde 18 iken Türkiye’de bu oran yüzde 4 oldu.”


HAMLIKTAN KURTULMALIYIZ
OECD ülkeleri ortalamasında yüksek teknoloji ihracatı yüzde 18 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 4 olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:
“Yeni hikayede en önemli bileşen yüksek teknoloji olmalı. Gereksiz günlük tartışmaları bırakıp hepimizin esas konuya odaklanması lazım. Gelirimizi artırmak, işin hamallığından kurtulmak istiyorsak en azından bu ortalamayı yakalamalıyız. Biz bunu rakiplerimiz kadar yapamıyoruz. Gelişmekte olan ülkeler bizden daha önde.”
Hisarcıklıoğlu, şirketler açısından yeni bir çıta koymak gerektiğini ifade ederek, en hızlı büyüyen 100 şirket içinde yazılım ve bilişim teknolojileri şirketlerinin sayısının ABD’de 60 iken Türkiye’de 21 olduğuna dikkati çekti.


İhracatta artan tehlike
Her yıl artan bir eğilimde ihracatın riskli bir şekilde yapıldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Açık hesap veriyoruz. Geçen yıl ihracatımızın yüzde 65’ini mal mukabili yapmışız. Bu aslında büyük risk. Çevremizdeki sıkıntılar otomatikman Türkiye ekonomisini ve Türk şirketlerini etkiler” diye konuştu.