AB liderleri dün Brüksel’deki zirvede, mülteci krizinin çözümü konusunda eylem planı üzerinde anlaşmaya vardı ve Türkiye’nin sorunun çözümü konusunda ileri sürdüğü taleplerden bir kısmını kabul etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile bazı başlıkların açılacağını belirtirken, Türkiye’ye 3 milyar Euro civarında mali yardım yapılmasının da gündemde olduğunu söyledi.

MÜLTECİ krizine karşı alınacak önlemler kapsamında Türkiye’yle etkili ve yoğun işbirliğini olmazsa olmaz olarak gören Avrupa Birliği ile Ankara arasında kıran kırana yürütülen pazarlıklar olumlu sonuç verdi. Türkiye’de sabah 04:00’a kadar yürütülen pazarlıkların ardından AB liderleri Brüksel’deki zirvede Türkiye konusunda ortak pozisyon belirlemek için yoğun çaba harcadı. Üye ülkeler arasında yaşanan görüş ayrılıkları zirve sonunda aşıldı ve bir eylem planı üzerinde anlaşıldı.

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Türkiye’deki mültecilerin Türkiye’de kalmasını ve Türkiye üzerinden AB’ye geçmelerinin engellenmesini sağlayacak bir plan üzerinde anlaşıldığını söyledi.