Emin ÖZGÖNÜL

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın 27 Nisan 2007’de yayınladığı e-muhtırayla ilgili ifadeye çağırılması, gündeme bomba gibi düştü. Büyükanıt ile mahkemelik olan CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ise Genelkurmay eski Başkanı’na seslendi.


“BU ÖNEMLİ BİR FIRSAT’


Sağlar, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Bu ifade bir fırsat. Büyükanıt, onurlu bir askerin yapacağı gibi Dolmabahçe görüşmesini açıklasın. Devlet işi konuşmadılar. Öyle olsa Büyükanıt’tan sonra göreve gelen Genelkurmay Başkanları, o görüşmenin içeriğini bilirdi. Ben sordum bilmiyorlar” dedi. CHP’li Sağlar şöyle devam etti: “Önce ‘Bu görüşme bizimle birlikte mezara gider’ dediler. Sonra dönemin Başbakanı Erdoğan, Büyükanıt’ın açıklaması halinde, kendisinin de anlatacağını söyledi. Erdoğan’ın 27 Nisan için ‘Bu muhtıra değil’ açıklaması var. Ama 28 Nisan sabahı bunu muhtıra olarak niteleyip hükümet adına Cemil Çiçek sert açıklamalar yapmış, sonra da ‘Dik durduk’ diye övünmüşlerdi. Şimdi ifadeye çağırılması geç kalınmış bir olay. Erdoğan 2007 seçim kampanyasını, e-muhtırayı kullanarak yaptı. Yüzde 47 de oy aldı.”
Büyükanıt, “Dolmabahçe görüşmesinde, Erdoğan önüne dosya koydu, Büyükanıt da o günden sonra sesini çıkarmadı” diyen Sağlar aleyhine dava açmış, mahkeme davayı reddetmişti.