ERDOĞAN SÜZER/ANKARA

“Tünelin Sonu Kriz” kitabının yazarı Ekonomist Bartu Soral, 2001 yılı baz alınarak yapılan reel kur hesaplamasında 1 doların bu yıl 3 lira 80 kuruşa kadar yükselme payı olduğunu ileri sürdü. Soral, ABD ile AB merkez bankaları arasındaki para politikası farklılıkları nedeniyle önümüzdeki 18 ay içerisinde doların eurodan daha değerli para birimi haline gelebileceğini söyledi.

CİDDİ BOŞLUK VAR

Ekonomist Bartu Soral doların önümüzde dönemde ulaşacağı seviyenin Türkiye’ye gelecek fonlar yönünden kritik önem taşıdığını söyledi. Soral, 2001 yılından bu yana ABD ve Türkiye’deki enflasyon gelişmelerini değerlendirerek yaptığı reel kur hesabında doların TL karşısında 3,8 liraya kadar yükselme marjının olduğunu belirtirken, “Kur mutlaka bu değeri alacak diyemeyiz. Piyasada oluşan kur daha aşağılarda farklı bir değer alabilir. Ancak doların bugünkü piyasa değeri ile reel değeri arasındaki fark ciddi bir boşluğa gösteriyor” dedi.

BAKAN ŞİMŞEK İYİMSER

Soral, uluslararası yatırımcıların da reel kur hesabını titizlikle yaptığını, ortaya çıkan verilerin Türkiye’ye fon akışı olup olmayacağı açısından kritik önem taşıdığını söyledi. Amerikan Merkez Bankası FED’in halen yüzde 1,9 olan 10 yıllık tahvil faizinin önümüzdeki dönemde yüzde 3’e çıkmasının beklendiğine işaret eden Soral, “Dış gelişmeler, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in seçim sonrası yabancı fonların Türkiye’ye akacağı şeklindeki iyimser beklentilerini doğrulamıyor. Reel kur marjı böylesine açık durumdayken fon akışının yönünün Türkiye olması pek beklenemez. Aksine fon akışı ABD’ye doğru olacak gibi görünüyor” dedi.

DOLAR EUROYU SOLLAR

Bartu Soral, AB merkez bankasının önümüzdeki 18 aylık dönemde 1,1 trilyon Euroluk parasal genişleme paketi açıkladığını, buna karşılık aynı dönemde FED’in genişlemenin aksine faiz artışına gideceğine dikkat çekerek, “Euro dolar paritesi 5 ay içerisinde 1,25’ten 1,06’ya geriledi. Gelişmeler gelecek18 aylık dönemde paritenin 0,93’e gerileyeceğini yani artık 1 doların 1 eurodan daha pahalı olacağını gösteriyor. Bu da dolarla ithalat yapıp euroyla ihraç eden Türkiye için ciddi risk demek” dedi.