ANKARA-SÖZCÜ

Muhalif sesleri, ‘hakaret’ iddiasıyla susturmaya çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısa süre içerisinde kırılması zor bir rekorun sahibi oldu. Dokuz ay içerisinde 200’ün
üzerinde kişi, Cumhurbaşkanı tarafından dava edildi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldiği günden bu yana geçen 9 ay içerisinde, siyasetçilerden gazetecilere, lise öğrencilerinden, öğretim üyelerine, sanatçılardan karikatüristlere kadar birçok kesimden çok sayıda kişiye dava açtı. Gerekçe “Cumhurbaşkanı’na hakaret...” Tazminat ve ceza davalarının sayısı 9 ayda 200 civarına ulaştı.

Bu yılın 4 ayında gazeteciler hakkında ‘’Hakaret’’ iddiası ile 62 ayrı dava açıldı. Tazminat ve ceza davaları öyle boyutlara ulaştı ki, Erdoğan’ın adının geçmediği olumsuz haberlere dahi dava açmaya başlandı. Erdoğan’ın avukatları matbu ve tek tip dava dilekçeleri ile gazeteciler hakkında suç duyurusunda bulunuyorlar. Erdoğan’ın yanı sıra oğlu Bilal Erdoğan da TÜRGEV haberleri nedeniyle sık sık mahkemeye başvuruyor ve gazeteciler hakkında hapis istemli dava açılmasını istiyor.

Erdoğan, Sözcü başta olmak üzere gazetelerin çok sayıda yazarı ve muhabiri hakkında da ceza davası açtı. Erdoğan’ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan çocukları Bilal Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, Esra Albayrak ve damadı Berat Albayrak’ın da ‘’Hakaret’’ iddiası ile topluca açtıkları davalar da var. Erdoğan bazı yazarların kitaplarında hakaret olduğu gerekçesiyle, bu kitapların toplatılması için de başvurularda bulundu.

GAZETECİDEN, ÖĞRETMENE

2015’te 3 gazeteci ve 2 karikatürist “Erdoğan’a hakaret” iddiasıyla toplam 16 ay hapis ve 20 bin TL para cezasına mahkum edildi. Erdoğan sadece gazetecilere değil sosyal medya paylaşımlarına da dava açıyor. Sanatçı Gonca Vuslateri ile manken Merve Büyüksaraç da hapis istemiyle yargılanıyor. Gazeteci Mine Bekiroğlu Facebook mesajı nedeniyle 5 ay hapse mahkum edildi. Konya’da liseli bir genç Ankara’da ise bir avukat tutuklandı. ‘’Tayyip şaşırdı, paraları aşırdı” sloganları atan bir profesör ve 3 öğretmen de 11 ay hapse mahkum edildi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, SÖZCÜ yazarlarının neredeyse tamamına dava açtı. Emin Çölaşan, Bekir Coşkun, Uğur Dündar, Yılmaz Özdil, Necati Doğru ve Soner Yalçın ‘’Cumhurbaşkanına hakaret’’ iddiası ile hapis cezası istemi ile yargılanıyor.