Sınırımızı ihlal ettiği için düşürülen Rus uçağının yankıları sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde hava sahası ihlaline yönelik sarf ettiği sözler yeniden gündeme geldi. 2012 yılının Temmuz ayında Türk F-4 uçağı sınırı ihlali yaptığı gerekçesiyle Esad güçlerince düşürülmüş olaya Başbakan Erdoğan çok sert tepki göstermişti. Angajman kurallarının değiştirilmesine kadar varan olay sonrası BBC'ye konuşan Başbakan Erdoğan "Kısa süreli sınır ihlali hiçbir zaman saldırı nedeni olamaz" demişti. Erdoğan'ın yaklaşık 3 yıl önce söylediği sözler özellikle sosyal medyada geniş yankı buldu.

FOTO:DHA

EGE KRİZİ DE GÜNDEME GELDİ


Hava sahası ihlalleri Ege Denizi'ndeki yıllardır yaşanan Yunanistan-Türkiye gerginliğini de son olayla birlikte yeniden gündeme getirdi. Yunanistan'ın son 10 yıl içerisinde yüzlerce kez hava sahamızı ihlal ettiği ortaya çıktı. Son olarak geçtiğimiz günlerde Yunanistan'a ait 4 F-16 uçağı, Antalya'nın güneybatısında Türk hava sahasını bir dakika süreyle ihlal etmişti.

7 Kasım günü Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden de yaptığı açıklamaya göre; Yunanistan'a ait 4 F-16 uçağı, saat 13.19-15.15 saatleri arasında Antalya'nın güneybatısında Kaş bölgesinde Türk hava sahasına girmiş, Yunan uçaklarının ihlali toplam bir dakika sürmüştü.

İhlal üzerine Balıkesir'den 2 Türk F-16'sı bölgeye gitmiş ve Yunan jetleri, Türk hava sahasını terk etmek zorunda kalmıştı.