Fotoğraf: Depophotos

Tür­ki­ye­’de­ki son üç se­çi­mi en ya­kın bi­len ve KKTC Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çi­mi­ni tek bi­len Ge­zi­ci Araş­tır­ma Mer­ke­zi, 1 Ka­sı­m’­da­ki se­çi­me 41 gün ka­la yi­ne va­tan­da­şın nab­zı­nı tut­tu. Ge­zi­ci­’nin 12-13 Ey­lül ta­rih­le­ri ara­sın­da 36 il­de 5 bin ka­tı­lım­cıy­la ger­çek­leş­tir­di­ği an­ket, AK­P’­nin oy­la­rın­da­ki eri­me­nin de­vam et­ti­ğini, CHP ve MHP’­nin yük­se­liş­te ol­du­ğunu or­ta­ya koy­du. 1 Ka­sı­m’­da seç­me­nin han­gi par­ti­ye oy ve­re­ce­ği­ne iliş­kin da­ğı­lım şöy­le ol­du: AKP 39,3; CHP 28,1; MHP 16,8; HDP 13,5 ve di­ğer 2,3...

“CH­P’­YE HER KE­SİM­DEN OY VA­R”

Ge­zi­ci Araş­tır­ma Mer­ke­zi Baş­ka­nı Mu­rat Ge­zi­ci so­nuç­lar­la il­gi­li ola­rak “1 Ka­sım se­çim­le­rin­de ken­di­ni de­mok­rat, la­ik, sos­yal de­mok­rat, ulu­sal­cı ola­rak ifa­de eden­le­rin ço­ğun­lu­ğu ya­nın­da ar­tık din­dar ve mu­ha­fa­za­kâr seç­men kit­le­ler de CHP’­ye oy ver­mek is­te­di­ği­ni ifa­de et­mek­te­dir. Ken­di­ni ül­kü­cü ve Türk Mil­li­yet­çi­si ola­rak ifa­de edip de CHP’­ye oy ver­mek is­te­yen­le­rin ora­nı da kay­da de­ğer gö­rül­mek­te­di­r” de­di.



“HÜ­KÜ­MET AŞI­RI TA­VİZ VER­Dİ­”

An­ke­te ka­tı­lan­la­rın, te­rör olay­la­rı­nın ar­tış gös­ter­me­sin­de ‘hü­kü­me­tin aşı­rı ta­viz ver­me­si­’ni en bü­yük ne­den ola­rak ifa­de et­ti­ği­ni be­lir­ten Ge­zi­ci, “Hal­kın ço­ğun­lu­ğu Cum­hur­baş­ka­nı sa­yın Re­cep Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın te­rör olay­la­rı ve se­çim sü­re­ci­ni iliş­ki­len­dir­me­si ile il­gi­li söy­lem­le­ri­ni ke­sin­lik­le doğ­ru bul­ma­dık­la­rı­nı ifa­de et­mek­te­dir. Bu­nun ya­nı sı­ra te­rör olay­la­rıy­la il­gi­li hü­kü­me­tin yak­la­şı­mı­nı AK­P’­ye oy ver­mek is­te­yen­le­rin yüz­de 30’u da da­hil ol­mak üze­re hal­kın ço­ğun­lu­ğu ye­ter­siz gör­mek­te­di­r” di­ye ko­nuş­tu.



“ÖN­CE TE­RÖR Bİ­Tİ­RİL­ME­Lİ­”

1 Ka­sı­m’­daki seçimin ardından ye­ni hü­kü­me­tin ic­ra­atı­nın ne­ler ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne iliş­kin da­ğı­lım in­ce­len­di­ğin­de an­ke­te ka­tı­lan­la­rın ver­di­ği ce­vap­lar­da ilk sı­ra­yı yüz­de 57,9 ile “Te­rö­rü en­gel­le­me­li­” ifa­de­si al­dı. Bir­den faz­la ter­cih ya­pan ka­tı­lım­cı­la­rın yüz­de 34,6’sı “E­ko­no­mi­yi dü­zelt­me­li­” şek­lin­de gö­rüş bil­dir­di. İş­siz­li­ği azal­ta­cak pro­je­ler üre­til­me­si­ni is­te­yen­le­rin ora­nı ise yüz­de 30.5 ol­du.

Araş­tır­ma­ya ka­tı­lan hal­kın bü­yük ço­ğun­lu­ğu med­ya­ya ya­pı­lan bas­kı­lar­dan çok ra­hat­sız ol­duk­la­rı­nı da ifa­de et­ti. Va­tan­da­şın yüz­de 63.5’i med­ya­ya ya­pı­lan bas­kı­la­rı ke­sin­lik­le onay­la­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti. “E­vet onay­lı­yo­ru­m” di­yen­le­rin ora­nı ise 18.9 ol­du.