Saygı ÖZTÜRK



“DEVLETİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI GEREKİYOR”
Kılıçdaroğlu, “Devletin çivisi çıktı. Bırakın MİT Müsteşarı’nı, bazı genel müdürler bile kendi bakanlarına, başbakana değil cumhurbaşkanına bilgi veriyor. Devlet yeniden yapılandırılmalı” dedi.

CHP lideri, “Koalisyon konusunda karamsar değilim. Başbakan olursam, Bakanlar Kurulu’nu kaçak sarayda toplattırmam. Beklentimiz 4 yıllık sağlıklı bir koalisyon ama önce güven verilmeli” dedi...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümet kurmakla görevlendirilen AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’yla yapacağı görüşme öncesinde CHP Milletvekili İhsan Özkes’in verdiği iftarda bazı gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Kılıçdraroğlu, “dönüşümlü başbakanlık”tan yana olduğunu belirtti, kaçak sarayda Bakanlar Kurulu’nun toplanmayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu soruları şöyle cevaplandırdı:

SAMİMİ DAVRANILMALI

KOALİSYONUN 4 yıllık bir süre için kurulması gerektiğine inanıyorum. Bunun için de koalisyon kuracak partilerin birbirlerine samimi davranmaları gerekiyor. 4 yıllık bir süreci eğer beraber götürecekseniz daha işin başından itibaren samimi olarak neleri yapacağınızı, neleri yapmayacağınızı aktarmanız gerekiyor.
TÜRKİYE’nin bütün sorunları derin. Ekonomi sıkıntılı. İşsizlik büyük. Sosyal yaşamda ciddi sorunlar var. Uyuşturucudan boşanmaya kadar devam eden dünya kadar sorun var. Dış politikada devasa sorunlarımız var. Bunlar kısa sürede çözülecek sorunlar değil. Özellikle dış politika kaynaklı sorunları çözmek tek başına bizim elimizde değil. Karşı ülkenin de görüşü önemli...

DIŞ POLİTİKA DÜZELTİLMELİ

DAVUTOĞLU’nu dinleyeceğim, ben de düşüncelerimizi anlatacağım. Koalisyon konusunda karamsar değilim. AKP-CHP koalisyonunun zorluğunun birden fazla nedeni var. Birincisi; geçmişte güvensizlik temelinde gelişen ilişkiler. Bize güven ve güvence verilmeli. İkincisi Türkiye’nin temel, dış politikadan kaynaklanan sorunlarının çözülmesi lazım.
DIŞİŞLERİ’nin bizde veya diğer koalisyon ortağında olmasının hiçbir önemi yok. Bütün mesele şu; hükümet uzun vadeli olacak, görüş birliği olacak, sorunların çözümüne kilitlenecek, dış politikada bizim söylemlerimize ‘Evet’ diyecek mi demeyecek mi?

GÜVENCE VERİLMELİ

BİZ 14 temel ilkeyi açıkladık. Siyasette özellikle devletin yönetiminde kurucu irade dışındaki bütün alanları her zaman görüşebilirsiniz, tartışabilirsiniz. Hukukun üstünlüğünün kırmızı çizgi ile ilgisi var mı? Yargının bağımsızlığı evrensel bir alandır. Ama biz ‘yargı bağımsız’ olacak, onlar ‘yok bağımlı olacak’ diyorsa bir araya zaten gelemeyiz.

ERDOĞAN, halk tarafından seçildiğini söylüyor. Ne fark eder. Arkasında o dönem yüzde 52 oy vardı, şimdi yüzde 40... Cumhurbaşkanının sınırları var, o çerçevede hareket etmek zorunda.

OYLARIMIZ ERİMEZ

BAŞBAKAN olursam, kaçak saraya gitmem, Bakanlar Kurulu’nu orada toplattırmam. CHP ortaklık kurdu diye illa ben Başbakan Yardımcısı olacağım diye bir düşüncem yok. Başbakan başbakanlığını, cumhurbaşkanı da cumhurbaşkanlığını yapmalı.
BEKLENTİMİZ 4 yıl süreli sağlıklı, tutarlı bir koalisyon kurulmasıdır. AKP-MHP arasında olabilir. Bir azınlık hükümeti de olabilir. Beklentim, CHP-MHP ve dışarıdan da HDP’nin destek verebileceği bir hükümet modeliydi. Böyle bir hükümet kurulsaydı daha uzun süreli bir çaba harcayabilirdik. AKP ile koalisyon kurmamız halinde CHP’nin oylarının eriyeceği söyleniyor. Ben böyle düşünmüyorum.