İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı : (MİT'e ait yardım TIR'larına ait olduğu iddiasıyla yayınlanan haber ve görüntüler)TCK'nın 327, 328 ve 330'uncu maddeleri ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 6 ve 7. maddeleri uyarında "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" "siyasi ve askeri casusluk" "gizli kalması gereken bilgileri açıklama" "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından söz konusu yayınları yapanlar hakkında soruşturma başlatılmıştır.

 

CUMHURİYET'İN HABERİ OLAY YARATTI

 
Cumhuriyet gazetesi, 19 Ocak 2014 tarihinde ihbar üzerine durdurulan ve Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait olan TIR’lardaki havan, top ve tüfek mermisi gibi mühimmatların görüntülerini yayımladı.

Adana Savcılığı’nın yapılan bir ihbar üzerine “silah taşındığı” gerekçesiyle durdurduğu TIR’lara el koyması MİT ve Valilik emrindeki polisler tarafından engellenmiş, büyük gerginlik yaşanmıştı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala başta olmak üzere hükümet yetkilileri silah taşındığı iddiasını reddederek, TIR’ların Suriye’deki Türkmenlere gıda yardımı taşıdığı yönünde açıklamalar yapmıştı. Olaydan sonra açılan soruşturma kapsamında; ihbar üzerine TIR’ları durduran jandarmalar, Adana Cumhuriyet Başsavcısı, Başsavcısı ve 2 savcı tutuklanmıştı.

Cumhuriyet’in elde ettiği görüntülerde, TIR’larda bulunan çelik kutuların içine yerleştirilen karton kutularda ilaçlar olduğu ancak bu kutuların kaldırılmasıyla birlikte, alt tarafa dizilmiş havan, top ve tüfek mermilerinin ortaya çıktığı görülüyor.

İşte TIR’dan çıkanlar!

Cumhuriyet’in haberine göre TIR’ın içinden adeta bir cephanelik çıktı. İşte habere göre çıkan mühimmatın detayları;
1000 Havan
1000Top mermisi
50 bin makineli tüfek mermisi
30 bin ağır makineli tüfek mermisi

'SORUŞTURMA DOSYASINDA, YAYINLANAN GÖRÜNTÜLERE İLİŞKİN BELGE VE BİLGİ YOK'

Hadi Salihoğlu: Başsavcılığımızın yürüttüğü soruşturma dosyası ve Adana Başsavcılığı'nın gönderdiği soruşturma dosyasında, MİT'in yardım TIR'larına ait olduğu iddiasıyla yayınlanan görüntülere ilişkin hiçbir belge ve bilgi yoktur.

MİT TIR'LARI YAYININA YASAK SORUŞTURMASI

ADANA Cumhuriyet Başsavcılığı, Adana ve Hatay'da durdulup aranan ve MİT'e ait olduğu açıklanan TIR'lar ile ilgili yayın yasağına rağmen bugünkü bazı yayın organları ve internet sitelerinde yasak kapsamında yayınlar yer aldığı belirtilerek soruşturma açıldığı açıklandı.


Başsavcılık açıklamasında şöyle denildi:

"01.01.2014 tarihinde Hatay ili, Kırıkhan ilçesinde ve 19.01.2014 tarihinde Adana'da durdurulan araçlarla ilgili bazı internet haber sitelerinde çıkan yayınlarla ilgili olarak Adana 5'inci Sulh Ceza Hakimliğince 14.01.2015 tarihinde ve 2015/ 197 D. iş sayılı kararın aldığı, bu kararda konuya ilişkin internet adreslerindeki tüm yayınlara yönelik erişimin engellenmesine, kararın gereği için Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilmesine, ayrıca 5187 sayılı Basın Kanununun 3/2. maddesi gereğince soruşturma dosyası hakkında yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayın yapılmasının yasaklanmasına dair karar verildiği ve bu kararın gereğinin yapılması için ilgili kurum ve kuruluşlara gönderildiği, buna rağmen özellikle 29.05.2015 günü bazı basın yayın organlarında ve internet haber sitelerinde gerçeği yansıtmayan haber, yorum ve görüntülerin yayınlandığı görülmüştür. Bu yayınları yapan kişilerle ilgili olarak soruşturma başlatılmıştır."