Sanlıurfa'nın Suruç ilçesinde basın açıklaması yapmak için toplanan 300 kişilik Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi, terör örgütü IŞİD'in 'canlı bombalı' saldırısına uğradı. Amara (Güneş) Kültür Merkezi önündeki çay bahçesinde  20 Temmuz saat 12:00'da gerçekleşen saldırıda 32 genç hayatını kaybetti, 103 kişi de yaralandı. Korkunç saldırı, 18 yaşlarında IŞİD'li bir kadın tarafından yapıldı. O anlarda yaşanan katliamın acı görüntüleri ise bir görgü tanığının kamerasına saniye saniye kaydedildi.



PATLAMA ANI SANİYE SANİYE GÖRÜNTÜLENDİ

Yaklaşık 300 kişi  ‘Kobani’nin yeniden inşası’ konusunda basın açıklaması yaparken, büyük bir patlama meydana geldi. Dehşet veren patlama anı saniye saniye kaydedildi. Basın açıklamasının sürdüğü sırada, kalabalığın tam ortasında meydana gelen patlamayla, ortalık bir anda savaş alanına döndü. Patlama o kadar şiddetliydi ki çevredeki binalar bile hasar gördü.

Lânet olası caniler!

Lânet olası caniler!


İKİNCİ BOMBA PANİĞİ YAŞANDI

Suruç Belediyesi’ne ait araçlardan Türkçe ve Kürtçe “İkinci bomba ihtimali var” denilerek halkın patlamanın meydana geldiği çay bahçesi çevresinden uzaklaşması istendi. Bu arada eş zamanlı olarak Kobani merkezde de patlama meydana geldiği, ölen ve yaralananlar olduğu belirtildi.

32 CAN GİTTİ

Olay yerine 33 ambulans, 3’er UMKE ekibi ile helikopter ambulans sevk edildi. Çevre illerdeki hastanelerin yoğun bakım üniteleri de alarma geçirildi. Saldırının ardından yapılan açıklamalarda, katliamda 23 kişinin olay yerinde, 7 kişinin Suruç Devlet Hastanesi’nde, 1 kişinin de Şanlıurfa Devlet Hastanesi’nde öldüğü belirtildi.

“Bunlara hazır  olun”, “Kara bela  Türkiye’yi sarıyor”

“Bunlara hazır olun”, “Kara bela Türkiye’yi sarıyor”


20'Sİ AĞIR 104 YARALI

103 yaralıdan 34’ü ayakta tedavi görüp taburcu edilirken, Şanlıurfa ve çevre illerdeki hastanelerde tedavisi süren 19 yaralının hayati tehlikesi devam ediyor.

Kan bağışı ve olası ikinci bir patlama ihtimali anonslarının ardından Suruç’taki esnaf da kepenk kapattı. Esnaf, devlet hastanesinde yaralılar için kan bağışında bulundu. Bu arada yaralılar hastaneye taşınmaya çalışılırken, kültür merkezi bahçesinde bulunan çok sayıda cesedin üzerine ise gazete kâğıdı örtüldü. Jandarma da olay yerinin çevresinde güvenlik önlemi alarak polis ekiplerine destek verdi. Olay yerindeki cesetler daha sonra önce hastaneye ardından otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Patlamayla ilgili soruşturmayı 4 savcı yürütüyor.

MİT'İN KARA LİSTESİNDEYDİ

Hain saldırıyı düzenleyen kadın canlı bombanın görüntülerine de ulaşıldı. Terörist kadının kimlik belirleme çalışmaları devam ederken, MİT’in “canlı bomba veya bombalı eylem yapabilir” uyarısı yaptığı 3 kadın eylemciden biri olma ihtimali olduğu tahmin ediliyor.

18 YAŞINDA KADIN CANLI BOMBA

Emniyet ekipleri saldırının ardından bölgedeki tüm güvenlik kamerası kayıtlarını incelemeye aldı.



Saniye saniye incelenen görüntülerden, saldırının bir kadın canlı bomba tarafından gerçekleştirildiği anlaşıldı. Kalleş saldırıyı düzenleyen ve 18 yaşlarında olduğu tahmin edilen kadının parçalanmış cesedi üzerinde kimlik belirleme çalışmaları devam ediyor.

KOBANİ İÇİN TOPLANMIŞLARDI

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin hemen karşısında bulunan ve IŞİD saldırılarında yerle bir olan Suriye'nin Kobani kenti için destek kampanyası başlatan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) 20 Temmuz günü Suruç’ta toplanılacağını açıkladı.
Grup, Türkiye’nin çeşitli kentlerinden önceki geceden itibaren Suruç’a gitti. Sabah Suruç’ta toplanan yaklaşık 300 kişi, ilçe merkezindeki Suruç Belediyesi’ne ait Amara Kültür Merkezi bahçesinde topluca kahvaltı yaptı.



- Saldırıdan dakikalar önce çekilen görüntü (Yukarıda)

MİLLETVEKİLLERİ DE KATILACAKTI

Grup, basın toplantısının ardından saat 12.00 sıralarında, Kobani’ye gitmek için Mürşitpınar Sınır Kapısı’na doğru yürüyüşe geçmeyi planlıyordu. Toplantı için HDP milletvekilleri de beklenirken, “Beraber savunduk, beraber inşaa edeceğiz” yazılı bir pankartın açıldığı sırada canlı bombanın kendini patlattığı belirtildi.



HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, patlamanın ardından, “Bu gençler 10 gün önce beni ziyaret etti. Kütüphane, hatıra ormanı ve park yapmak istiyorlardı. Kobani’ye geçiş için yardım istediler. Bir kısmı dün (önceki gün) Kobani’ye geçti. Kobani zaferinin 3. yılında yapılan bu saldırı çok planlıdır. Alçakça bir saldırıdır” dedi.

"IŞİD MİLİTANLARI SAKKALLARINI KESTİRİP SOKAKLARDA CİRİT ATIYOR"

HDP Şanlıurfa Milletvekili Leyla Güven, katliamın boyutunun çok büyük olduğunu ifade ederek, “Biz bu sınırların tekin olmadığını, IŞİD’in rahat hareket ettiğini söyledik. Onların kuaföre gidip sakallarını kestiğini yetkililere söyledik. Defalarca dile getirmemize rağmen önlem alınmıyorsa iktidarın payı büyüktür” dedi.

Suruç Belediyesi eş başkanı Zuhal Ekmen de yetkilileri “IŞİD çeteleri Şanlıurfa’da cirit atıyor. Bazı kafelerde buluşuyorlar” sözleriyle eleştirdi.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Yetkililer herhangi bir açıklama yapmazken, SGDF yetkilileri, ölenlerden 30'unun kimliklerini açıkladı. Bu isimler şunlar:

Uğur Özkan, Kasım Deprem, Hatice Ezgi Sadet, Cemil Yıldız, Çağdaş Aydın, Nazlı Akyürek, Ferdane Ece Dinç, Mücahit Erol, Murat Yurtgül, Emrullah Akhamur, İsmet Şeker, Okan Pirinç, Nartan Kılıç, Ferdane Kılıç, Serhat Devrim, Met Ali Barutçu, Erdal Bozkurt, Süleyman Aksu, Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Alper Sapan, Alican Vural, Osman Çiçek, Dilek Bozkurt, Büşra Mete, Yunus Emre Şen, Ayda Ezgi Şalcı, Mehmet Ali Varol.

Korkunç patlamada Cebrail Günebakan da hayatını kaybetti

Korkunç patlamada Cebrail Günebakan da hayatını kaybetti


KATLİAM ANINI BÖYLE ANLATTI

Saldırıda yaralanan Garip Çelik isimli vatandaş o anları bu cümlelerle anlattı;



“İstanbul’dan gelmiştik. Tam fotoğraf çekmeye çalışırken çok şiddetli bir patlama oldu. Cesetler her yere yayıldı. Cesetlerin altında kaldık, o derece şiddetliydi. Çok büyük bir kargaşa yaşandı. Kamera elimdeydi, insanlar şoka girdiler, sonra yaralılar taşınmaya başlandı. Ambulanslar çok geç geldi. Araçlar yaralıları almak istemedi, kargaşa çıktı. Polisler havaya ateş etti. Kitlenin tam ortasında oldu. İstanbul’dan birlikte geldiğim arkadaşlarım hayatını kaybetti.”

TÜRKİYE TERÖRE LANET YAĞDIRDI

Hain saldırı duyulur duyulmaz terörü lanetleyen vatandaşlar sokaklara koştu. İstanbul’da protestonun adresi Beyoğlu’ydu.



Protesto sonrası bazı kişiler taş, şişe atınca polis müdahale etti. Başkentte Kızılay’daki  Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi önünde toplanan gruba HDP ve CHP’li vekiller de destek verdi. İzmir, Mersin, Van, Hakkari, Denizli, Adana, Şanlıurfa, Kayseri, Siirt, Eskişehir, Samsun, Antalya, Diyarbakır, Mardin, Kocaeli, Tunceli, Elazığ ve Kars’ta da protesto gösterileri yapıldı.