Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin cenazesi, Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde saat 10.00 sıralarında alındı. Cenaze, Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin olduğu anıtın önüne getirildi. Burada düzenlenen törenin ardından cenaze, Yeniköy Mezarlığı’nda  toprağa verildi.

Elçi'nin meslektaşlarının omuzlarında taşınan Elçi’nin cenazesi tören yapılacak Koşuyola Parkı’na götürüldü.

FOTO:DHA

50 BİN KİŞİ KATILDI


Elçi için Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlenen cenaze törenine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 80 ilin baro başkanları, HDP'li milletvekilleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, İstanbul Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın da aralarında olduğu belediye başkanları, Elçi'nin eşi Türkan, çocukları Arin, Nazelin ile yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

"CİNAYETİN TAM OLARAK AYDINLANACAĞINDAN ŞÜPHEMİZ VAR"


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu cinayetin tam olarak aydınlanacağına dair şüpheleri olduğunu söyledi. Demirtaş "Haklı olarak şüphemiz var. O kadar çok yaşandı ki, hiç birini adalet sağlanacak diye rahat uğurlamadık. Bu devlet hiçbir zaman bizim devletimiz olamadı. Eline geçiren kendi mülkü gibi kullandı. Herkesin, hepimizin olsun diye çok uğraştık. Tahir'i öldüren devlet değil, devletsizliktir. Kürt halkı bunu çok iyi bilsin. Çünkü biliyoruz ki barış elçisi başkanımızın arkasından 'oh olsun' diyen maalesef on binler de var. Ankara'da bu acıyı yüreğinde hissetmeyen bir yönetim var. Nasıl devletimiz diyebiliriz. Acıda bile ortaklaşamayan bir toplum nasıl bir arada yaşayabilir. Biz bu özgürlük mücadelesini, kervanın başarıya ulaştıracağız. Gözün arkada kalmasın Tahir Elçi. Böyle olmasını istemezdik. Keşke bize nasip olmasaydı senin tabutunun önünde konuşmak. Kolay değil ama bu günlerde geçecek. Tüm acılar bu topraklarda bir gün çiçeğe dönecek. Tüm şehitlerimize tüm doğa selam duracak."  diye konuştu.

TÜRKAN ELÇİ: BİZİM GİBİ FAİLİ MEÇHULLERE BİR ÖMÜR ADADIN


Törende sık sık çocukları Arin ve Nazelin'e sarılarak gözyaşları döken Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi ise "Seni faili meçhuller ordusu karşılayacak. Tanıtmaya ne hacet, seni bütün faili meçhuller, seni bütün ailen tanır. Biz seni buradan izledik. Bizim gibi faili meçhullere bir ömür adadın. Kaldı mı senin gibi kınalı güvercinler. Elçi'nin gülümseyen yüzüne bir akşam inecek. Valla ne diyeyim, geldiğim yerde topu topu bir avuç güvercin vardı. Leş kargalar, kartallar, şahinler kol geziyordu. Ona diyecekler 'Sen bizi savundun, peki, seni kim savunacak?' Benim gibi düşünen eşim var, arkadaşlarım var' diyecek. 'Bugün dilekçe verdim, yurtdışı yasağım kalktı, artık özgürüm, kıtaları, denizleri fersah fersah gezeceğim.' Bütün faili meçhuller onu bağrına basacak. Dört Ayaklı Minare'nin en tepesine konulacak. 'Tarih anlayacak beni. Kirli medya, beni hedef gösteren gazeteler hoşça kalın, beni anlamak istemeyenler, dudak bükenler, geçirdiğim işkence tezgâhları, faili meçhulün yetimleri hoşçakalın, çocuklarım, eşim hoşçakalın' diyecek." dedi.

Konuşmaların ardından Elçi'nin cenazesi toprağa verilmek üzere Bağlar İlçesi'ndeki Yeniköy Mezarlığı'na götürülürken, törene katılanlar tabuta karanfiller bıraktı. Koşuyolu Parkı'ndaki tören sırasında bir grup Abdullah Öcalan posteri ve PKK flamaları açtı. Törende, 'İntikam, intikam' sloganları da atılırken, 'PKK terör örgütü değildir' Tahir Elçi ve 'Boyun eğmedim sizden mi korkacağım' yazılı büyük pankartlar açıldı. Tören alanında yoğunluk nedeniyle zaman zaman izdiham görülürken park alanı dolması nedeniyle kalabalığın büyük bölünü de dışarıda kaldı.  Elçi'nin cenazesinin hastaneden tören alanına getirilirken frekans karıştırıcı Jammer'ler devreye sokuldu. Cenaze konvoyunun geçiş yapacağı güzergah üzerinde güvenlik güçleri zırhlı araçlarla önlem aldı. (DHA)