Veli TOPRAK / ANKARA

Her dönem gündeme gelen ''Duble maaş'' kanun teklifi ile yasalaşıyor. Üç aylık maaşlarını topluca alan vekiller, yeniden seçildikleri taktirde ''Duble maaş'' alacak.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in imzasıyla TBMM Başkanlığı’na verilen teklif önümüzdeki hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Teklif seçimden önce yasalaşacak. Teklif ile mevcut ve eski milletvekillerine yeni haklar geliyor.

MAAŞ İADE EDİLMEYECEK

Milletvekilleri maaşlarını 3 aylık olarak ve peşin alıyor. Bu nedenle seçim dönemlerinde hak edilmeyen maaş tartışmaları yaşanıyor. Örneğin 7 Haziran 2015’te yapılacak seçim öncesi milletvekillerine Nisan-Mayıs-Haziran maaşı peşin ödenecek. Liste dışı kalan ve seçilemeyen milletvekilleri Haziran ayında çalışmadıkları dönemin maaşını da alacak. Yeniden seçilen ise Haziran ayı maaşını ikinci kez alacak.

Teklife konulan “TBMM üyeleri seçildikleri günden itibaren, bu kanunda belirtilen ödenek ve yolluklara hak kazanırlar. Ölüm, Cumhurbaşkanı seçilme ve genel seçimlerin yapılması halinde önceden aldıkları üç aylık ödenek ve yolluklar geri alınmaz. Aylık ödenek ve yollukların üç aylığı peşin olarak ödenir” düzenlemesi geri ödemeyi ve tartışmaları da ortadan kaldıracak.

Teklifteki bir madde de yardımcı personel ile ilgili. Halen vekillerin 3 personel çalıştırma hakkı var. Teklifte “Yasama faaliyetlerinde TBMM üyelerine yardımcı olmak üzere 1/2/2011 tarihli ve 6253 sayılı TBMM Başkanlığı İdari Teşkilat Kanunu hükümlerine tabi olarak personel çalıştırabilirler” yer alan düzenlemenin Genel Kurul’da değiştirileceği ve vekillere yeni hak tanınacağı belirtildi. Şu anda 3 personel yaklaşık 15 bin TL maaş alıyor. Yapılacak değişikle vekile istediği kadar ve istediği ücrette personel çalıştırma hakkı verileceği öğrenildi.