Sayime BAŞÇI

Yıl sonunda bu kaybın 5 milyar doları aşacağı belirtiliyor

Turist sayısındaki azalma ile otel doluluklarında dip yapan turizm sektörünün gelirlerinde erime devam ediyor. Bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.2 daha az turist ağırlayan turizmcinin gelirleri ise bu dönemde yüzde 8.9’luk düşüş ile 12 milyar 602 milyon dolara geriledi. Sektör geçen yılın ilk 6 ayında 13 milyar 783 milyon dolarlık gelir elde etmişti. Sezonun başlangıcı olarak kabul edilen nisan-haziran dönemine bakıldığında ise gelirler kaybı yüzde 13.8’e dayandı. Kayıptaki en önemli etken, ana pazarlardaki düşüş nedeniyle gerçekleşen fiyat indirimleri ve dolar kurlarındaki yükseliş oldu.

GEÇEN YILI YAKALAMAK BAŞARI

Yılın ikinci çeyreği olan nisan-haziran döneminde 7 milyar 733 milyon dolar olarak gerçekleşen turizm gelirlerinin yüzde 86.7’si yabancı ziyaretçilerden, yüzde 13.3’ü ise gurbetçilerden elde edildi. Kişi başı harcamalarda ise bu çeyrekte, gurbetçiler yüzleri güldürdü. Gelen yabancı turistlerin kişi başı 691 dolarlık harcamasına karşılık gurbetçilerin harcaması ise 921 dolar oldu. Ortalama kişi başı harcama rakamı ise 719 dolar. Sektörde yıl sonu için en iyimser tahmin geçen yılki 34.3 milyar dolarlık gelir seviyesini yakalamak olurken, sektörün çarpan etkisi ile 5 milyar dolarlık gelir kaybı yaşayabileceği de belirtiliyor.

RUS TURİST 500 BİN AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,25 azalarak 14 milyon 894 bin 754 kişiye indi. Düşen turist sayısı ile birlikte azalan gelirler ise sektör oyuncularının daha önce dile getirdiği tedirginlikleri haklı çıkardı.
Öte yandan , Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ise sektördeki düşüş trendini bir algı operasyonu olarak yorumladı. Türkiye’nin ‘güvenli ülke olmadığına’ dair algı operasyonu yürütüldüğünü, buna karşın geçen yılki turist sayısına ulaşılacağını belirten Arıcı, “Rusya’dan gelen 4 milyonun üzerinde misafirimiz vardı, ancak oradaki ekonomik kriz yüzünden 500 bine yakın bir eksiğimiz söz konusu. Biz otellerdeki fiyatların düşürülmesini istemiyorduk çünkü fiyatların düşürülmesi bizim önümüzdeki 5 yıl aynı fiyatla gitmemiz demektir. Olumsuz algı operasyonuyla otellerdeki fiyatlar düşürülmeye çalışıldı ve nitekim de bir yere kadar başarılı oldular” değerlendirmesini yaptı.

Yerli turist Bodrum yerine Simi’yi tercih etti


YABANCI turist rakamlarındaki düşüş ile birlikte rotasını yerli turiste çeviren turizmci bir miktar hayal kırıklığı yaşadı. Bu yılın nisan-haziran döneminde yurtdışını ziyaret eden yerli turist sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 20.6 artarak 2 milyon 462 bin 510 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 627 $ olarak gerçekleşti. Yerli, turist yurtdışı tatilinde yüzde 10’luk artış ile 1 milyar 542 milyon dolarlık harcama yaptı.