Kişilerin adresler ile ilgili yapılan son düzenleme ile birlikte taşınma ya da ikamet edilen adresten çıkma gibi durumlarda güncel adreslerini bildirilmesi gerekmektedir. Bir ay içerisinde yapılmayan adres bildirimleri sonrasında kişilere zamanında yapılmayan işlemler nedeniyle ceza kesilmektedir. Bu nedenle kişilerin adres beyanlarında zorunlu tutulan süreye dikkat etmesi ve belirtilen süreler içerisinde adres beyanında bulunması gerekir. Adres bildirimi işlemlerinde e devlet kullanılabilir durumdadır. E devlet üzerinden yapılacak işlemler sayesinde güncel adresler sisteme girilerek kolay bir şekilde adres bildirimi sorunu ortadan kaldırılabilir.

Adres Değişikliği Bildirimi Nasıl Yapılır?
E devlet üzerinden sunulan e devlet adres bildirimi hizmetinden yararlanmak isteyenlerin üyelik bilgileri ile sisteme erişim sağlaması yeterlidir. Giriş işlemlerini sorunsuz bir şekilde yapan kişilerin böylece hizmetten yararlanma şansı olacaktır. Hizmetten yaralanan kişilerin sadece adres bildirimi hizmetinden değil, diğer sunulan hizmetlerden yararlanma imkanı da mevcuttur. Kamu hizmetlerinin tek bir portalda toplandığı e devlet üzerinden işlem yapmak bu açıdan avantajlıdır. Sunulan hizmetlerin ücretsiz olmasının yanı sıra kişilerin yapacağı işlemler sonrasında resmi belgelerin de online olarak alınabilir durumda olması bu konuda kurumlara gidilmesini de önlemiş durumdadır.

E devlet üzerinden belirtilen hizmetlerden yararlanmak isteyenlerin PTT’ye müracaat ederek e devlet şifresi alması yeterli olacak ve böylece kolay bir şekilde İhtiyaç halinde e devlet sisteminden yararlanılacaktır. PTT üzerinden şifre alım işlemlerinde kişilerden şifre için ücret istenecektir. İstenen ücretin ödenmesi ile birlikte giriş için gerekli olan şifreye tüm kişiler sahip olacaktır. Alınan şifre ile ilk kez giriş yapan kişilerin giriş işlemlerinin ardından görüntü bölümden şifre değiştirmesi gerekir. Alınacak olan yeni şifrenin e devlet şifre kriterlerine uyması gerekmektedir.

Adres bildiriminde gecikme yapan ve ceza alan kişiler, vergi daireleri üzerinden bu borçlarını ödeyebilir. Üstelik online olarak GİB sitesi üzerinden de borçların ödenmesi mümkün olduğundan bu konuda da online olarak işlem yapılarak, borçlar ödenebilir.