Ali Ekber ERTÜRK/ANKARA

RTÜK, “Muz fiyatı el yakıyor, hayat çok pahalı” diye haber yapan TV kanalını, YSK’ya şikayet etti. RTÜK’ün AKP’li üyelerinin yaptığı şikayetin gerekçesi de, ‘’İktidar kastedilerek, “Bir siyasi parti aleyhine yanlı yayın yapmak” şeklinde oldu.

RTÜK’ün pes dedirten kararı, bu haberle de sınırlı kalmadı. Hastane bulamadığı için dördüzlerini kaybeden annenin dramını anlatan haber de “İktidarın sağlık politikası eleştirildi” denilerek, YSK’ya şikayet edildi. Bu haberlerle RTÜK yasasında yer alan ‘’Tarafsızlık ilkesinin ihlal edildiği’’ savunuldu. İşte RTÜK’ün “ihlal” saydığı, 9 Mayıs tarihli STV Ana Haber’de geçen diyalog:

Vatandaş 1: El yakıyor Pazar. Çok pahalı.

Vatandaş 2: Herşey ateş pahası. Baksana herşey 5 lira, 10 lira, 8 lira. Kayısı alabiliyor musun?

Dış ses: Son 1 yılda sebze ve meyve fiyatları birçok üründe yüzde 100’den fazla arttı.

Vatandaş 4: Bu yıl 2 buçuk, 1 buçuk-2 arası, şimdi 4-5 lirayı buluyor.

Vatandaş 6: Şu görmüş olduğunuz iki poşet 20 lira.

Pazarcı: Patates şu anda kızartmalıklar var 4 lira, şu anda tabi uygun değil pahalı yani.

Muhabir: Meyve tezgahlarında da durum değişmiyor. Fiyatlar vatandaşa göre yine çok pahalı. Kayısının kilosu 6 lira, erik ve çileğin kilosu 5 lira, muzun kilosuysa 7 lira.

Pazarcı: İnsanların tansiyonu çıkmasın diye muza etiket bile koyamıyoruz.

ANNENİN ACISI

RTÜK, aynı kanalın, tedavi göreceği hastane bulamadığı için erken doğum yapıp dördüz bebeklerini kaybeden bir annenin yaşadığı dramı anlatan haberi için de, “Tek taraflı olarak iktidarın sağlık sistemini eleştirdi” yorumunu yaptı.

Meslekten atılan Hakim Metin Özçelik’in ardından doktor olan eşinin işten kovulması haberi ise, ‘’Yanlı yayın’’ gerekçesiyle ihlal sayıldı. RTÜK’ün şikayetleri YSK tarafından değerlendirilecek.