HGS abonesi olmak için işlem yapabilecek olan araç sürücüleri abone olmadan herhangi bir şekilde HGS sistemine kullanamaz. HGS şeritlerini kullanarak abone olmadan geçiş yapan kişilerin ceza alması mevzuatlar gereğince yürürlükte olduğundan dolayı kaçak geçiş yapılması halinde araçların normal geçiş ücretlerinin 11 katı kadar ceza verilmektedir. HGS kaçak geçiş sorgulama yapacak olan kişiler Bu konuda Kesin ve ceza bilgilerine ulaşabilmektedir. HGS sorgulama işlemlerini yapmak isteyenlerin PTT tarafından oluşturulan HGS portalından yararlanmanızı yeterli olacaktır.

HGS sorgulama alanına plaka bilgisi girilmelidir. Tüm araçlar için yapılabilecek olan sorgulama işlemleri sonrasında plakası girilen araca ait herhangi bir kaçak geçiş bilgisinin olup olmadığı kontrol edilecektir. Böylece araç sahipleri işlemlerini kolay bir şekilde yapabilecek ve kaçak geçiş olması halinde de online olarak ödeme yapabilecektir. Ödeme işlemlerini yapmak istemeyen ve cezadan kurtulmak isteyenler için ise ek bir seçenek sunulmuştur. Mevzuatta belirtildiği üzere ceza alındıktan sonraki 15 gün içerisinde abone olan kişilerin cezaları iptal edilmektedir.

Bu bakımdan HGS kaçak geçiş sorgulama sonrasında cezası olduğunu gören kişiler hemen HGS abonesi olarak cezadan kurtulabilmektedir. Hızlı geçiş sistemine abone olmak isteyen kişiler bu konuda aboneliklerini kolay bir şekilde kurumlar üzerinden açtırabilir. Tüm abonelik işlemleri için PTT’ye başvuru yapılması yeterli olacaktır. Fakat abonelik işlemleri sadece PTT üzerinden yürütülmemektedir. PTT dışındaki anlaşmalı bankalar, petrol ofisleri üzerinden de abone olma işlemlerini tamamlayarak geçiş sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz.

HGS kaçak geçiş sorgulama işlemlerini yapmakla yetkili olan kişiler sadece araç sahipleri ile sınırlı değildir. sadece araç plakasının girilmesi ile yapılan HGS kaçak geçiş sorgulama sayesinde, kişilerin istedikleri araç için HGS sorgulama yaparak online olarak bilgi alabilir.