Kamil ELİBOL/ANKARA

AKP, CHP, MHP ve HDP’nin YSK’ya 7 Nisan’da milletvekili listelerini bildirmesi ile 277 milletvekilli liste dışı kalırken, mevcut milletvekillerinin bir bölümü de listelerde seçilemeyecek sıralarda yer aldı. Bu tabloya göre, Meclis’in yarıdan fazlası 7 Haziran seçimlerin sonrası Meclis’e veda edecek.

ÇAYCILAR TAHSİLATTA

Değişik partilerde liste şoku yaşayan milletvekillerinin önemli bölümü Ankara’daki evlerini boşaltarak memleketlerine dönerken, Meclis'teki çay ocakları vekillerin ödenmeyen meşrubat, bisküvi gibi faturalarının tahsilinin peşine düştü.

MAAŞTAN KESİLİYOR
 
Milletvekilleri maaşlarını peşin 3 aylık olacak şekilde Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında alıyor. Vekillerin çay ocaklarından kendileri, danışmanları ve misafirleri için edindikleri yiyecek ve içeceklerin faturası, maaşlardan otomatik kesiliyor. Meclis’e veda eden vekiller 15 Nisan’da maaşlarını alırken, Ocak, Şubat, Mart harcamaları bu maaştan kesildi.

KAÇIYOR MUYUZ TEPKİSİ!

15 Nisan sonrası Mayıs ve Haziran ayında yapılan harcamalar normal koşullarda Temmuz ayındaki 3 aylık peşin ödeme kapsamında kesilecekti. Ancak liste dışı kalan vekiller, Temmuz’da maaş alamayacak. Bu nedenle çay ocakları, aylık faturalarla vekil odalarından peşin tahsilat yöntemine başvurdu. Bazı vekiller, ödeme yaparken, bazıları “kaçıyor muyuz” tepkisi gösterdi.

CEPTEN ÖDEYECEKLER

TBMM’nin banko ve kulislerdeki çay ocaklarında çıkan açıklar görevli personelin maaşından kesiliyor. Çay ocaklarında çalışanlar ve garsonlar vekillerin birikmiş alacakları tahsil etmek amacıyla hummalı bir çalışma yürütüyor. Garsonlar, “Hesapları kapatamazsak vekillerin açıkları bizim maaşlardan kesilecek” diyor.

ÇAY SINIRSIZ İKRAM

Milletvekillerinden aylık kesilen meşrubat, bisküvi vb. fatura tutarı, 70-150 lira arasında değişiyor. Bakanlar ile Meclis’e çok sayıda misafirleri gelen doğu ve güneydoğu milletvekillerinin faturası diğerlerinden yüksek oluyor.

Çay bedeli, tüm milletvekillerine “sabit” olarak fatura ediliyor ancak çay adetinde sınır olmuyor. Meyve suyu, kahve, soda v.s. içeceklerin parası yansıtılıyor. Milletvekillerine; çay 25 kuruş, su 25 kuruş, meyve suyu 1.25 kuruş, atom (25 kuruş x poşet adeti), gazlı içecekler (1.25 kuruş), kahve 50 kuruş olarak fatura ediliyor.

HDP'den Abdullah Gül itirafı

HDP'den Abdullah Gül itirafı