Kamil ELİBOL / ANKARA

19 yıl önce sınır ötesi operasyonda mayına basarak bir bacağını kaybeden Nurettin Paksoy’a devlet ikinci acıyı yaşattı. Gaziler için çıkarılan Torba Yasa’ya güvenerek mekanik protezini elektroniğiyle değiştiren terör gazisi Paksoy, SGK’nın tutarı yüksek bulup eksik ödeme yapması yüzünden icralık oldu.

SGK FATURAYA EKSİK ÖDEME YAPTI

SGK Ankara İl Müdürlüğü, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) listesinde yer almadığı gerekçesiyle elektronik proteze kesilen 93 bin liralık faturanın 54 bin lirasını ödedi. Medikal firma ise ödenmeyen 39 bin liralık fark nedeniyle Paksoy hakkında icra takibi başlattı. Ankara 5. İcra Müdürlüğü gaziye haciz kararı gönderdi. Paksoy, SGK’nın 9 Haziran 2014’te kesilen 93 bin liralık faturanın 17 Aralık 2014’te 54 bin liralık kısmını ödediğini ifade ederek, “SGK geç ödeme yaptığı için kredi çektim. Tamamı karşılanmadığı için de icralık oldum” dedi. Paksoy, 1 Ekim 2014’te değiştirilen SUT ile elektronik protezlerin değişim süresinin 2 yıldan 5 yıla çıkarıldığını belirterek, “Bu protezler bir yılda deforme oluyor, en fazla iki yıl gidiyor” dedi. Elektronik protezlerin 6 ayda bir slikon, layner ve soket gibi parçalarının değişmesi gerektiğini kaydeden Paksoy, şöyle konuştu: “Bu bakımlar ortalama 3-4 bin TL’yi buluyor. SGK bu masrafları ödemiyor. Hükümet gazilere yönelik tıbbi malzeme alımlarına kısıtlama getirdi. Ben vatan için bacağımı feda ettim, devletin ödemediği fatura yüzünden evime haciz geldi. Son düzenleme ile sivil vatandaşla terör gazileri arasında hiçbir fark kalmadı. 40 bin lira kredi borcu olduğu için evime ekmek götüremiyorum.’’

KAÇAK SARAYA VAR, GAZİYE YOK...

MHP Milletvekili Ahmet Duran Bulut, skandalı Meclis gündemine getirdi. Bulut SÖZCÜ’ye “Şehit ve gazilerimiz baştacı edilmesi gerekirken icralık ediliyor. Kaçak-karanlık saraya milyarlarca lira harcanırken, gazilerimizin sağlık giderleri üzerinden tasarruf sağlanmasına kalkışılması çok hazin ve acıdır” dedi.