Foto: CİHAN


Güvenlik güçlerinin, hendekleri kapatmak amacıyla düzenlediği operasyonda ilçe adeta savaş alanına döndü. Askeri birliklerin desteğiyle operasyon yapan Özel Harekat polisleri, PKK’nın asayiş birimi olarak bilinen Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) mensuplarının kazdığı hendekleri kapattı. Yaşanan çatışmalarda, birçok iş yeri ve ev hasar gördü. Bazı sokaklarda neredeyse kurşun isabet etmeyen ev kalmadı. Roket isabet eden duvarlarda büyük delikler açıldığı görüldü. Gün ışığıyla birlikte sokağa çıkan esnaflar kepenklerini açtı, hasarı gidermeye çalıştı.

Foto: CİHAN


Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde terör örgütü YDG-H üyeleri tarafından sokaklara kazılan hendekleri kapatıp, bombalı tuzakları etkisiz hale getirmek amacıyla güvenlik güçlerinin yürüttüğü operasyon sona erdi. Tankların da sokağa indiği Silvan'da polis ekipleri, Tekel, Konak ve Mescit mahallelerine girdi. İlçede 4 gün boyunca çatışmalar yaşandı.

ELEKTRİK BİR HAFTA DAHA YOK

Silvan halkı dün gece kalkan yasağın ardından bu sabah sokağa çıktı. Çatışmaların yoğun olduğu Tekel, Mescit ve Konak mahallerinde yaşayan vatandaşlar, ev ve işyerini temizlemeye, hasarı gidermeye çalıştı. Diğer bölgelerdeki akrabalarının yanına yerleşen mahalle sakinleri de evlerine gelerek hasar tespiti yaptı. Binaların duvarlarındaki mermi deliklerinin fazlalığı, yaşanan çatışmaların şiddetini gözler önüne serdi. Bazı binaların duvarları delik deşik olurken, cadde ve sokaklardaki yüzlerce boş mermi kovanı dikkati çekti. İlçenin birçok sokağında YDG-H mensuplarının güvenlik güçlerinin girişini engellemek amacıyla kazdığı hendeklerin kapatıldığı gözlendi. DEDAŞ ekipleri ise çatışmalarda kurşunların hedefi olan trafoların onarımına başladı. Bazı mahallelere ancak bir hafta sonra elektrik verilebileceği belirtildi.

Foto: CİHAN


“NEREDE DEVLETİN ADALETİ?”

Mescit Mahallesi'nde yaşayan 6 çocuk annesi Makbule Cihangir, artık savaş istemediklerini belirtti. Evinde neredeyse sağlam tek bir eşya kalmayan Cihangir, şöyle konuştu: “Nerede Türkiye’nin adaleti? Canımız ve malımız gidiyor. Evde olsaydık kurşuna dizilirdik çocuklarımla. Ben nerede yaşayacağım? Çadırda mı yaşayacağım? Allah’a bırakıyorum, başka bir şey demiyorum. Barış istiyoruz. Barış, barış, barış. Artık savaş istemiyoruz. Bakın yakıp dökmüşler, hiç bir şey bırakmamışlar. Ben ne yapacağım şimdi? Canımız zor kurtardık.”

Mahalle sakinlerinden Nusret Demir de, odun satarak geçimi sağladığını, ancak iş yerinin önünde bulunan 200 ton odunun çatışmalar sırasında ateşe verildiğini söyledi. Demir, “Gece yakmışlar. Devlet mi başkası mı bilemiyorum. 4 gün yasak vardı. Perişan olduk. Su sıkıntımız vardı. Elektrikler kesilmişti.” dedi.

70 YAŞINDAKİ KADIN HAYATINI KAYBETTİ

Bu arada, Silvan’daki çatışmalar sırasında yaralanarak hastaneye kaldırılan 70 yaşındaki Hayriye Hüdaverdi, bugün hayatını kaybetti. Hüdaverdi’nin cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından Silvan’da toprağa verildi.

CİHAN