Tuzla Organize Deri Sanayi bölgesindeki bir fabrikada kimyasal madde tankerinde asit sızıntısı meydana geldi. İstanbul'daki emniyet ve sağlık ekiplerini alarma geçiren olay sonrası sızıntısının önüne geçilmesi ve havanın tamamamen temizlenmesi için çalışma başlatıldı. Sızan maddenin ise nitrik asit (kezzap) olduğu açıklandı.

UZMAN EKİPLER OLAY YERİNDE

Kimyasal madde kaynaklı zararlara karşı imal edilen özel kıyafetli itfaiye görevlileri sızıntının başladığı noktaya girdi. Çalışmaların en kritik bölümü delinen bir tankın bulunduğu bu bölümde sürdürülürken çevrede de çok sıkı güvenlik tedbirleri alındı. Çevre işyerlerinde çalışanlar, işçiler dahil olmak üzere herkes bölgeden uzaklaştırıldı. Polis ekipleri devriye gezerek ve sesli uyarılar yaparak, olayın yaşandığı yere1 kilometreden fazla yaklaşılmasına izin vermedi.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada olayın bir binada bulunan nikrik asit dolu tankın delinmesi sonucu meydana geldiği belirtilmişti. Söz konusu asitin insan sağlığına zararları "tahriş edici", "gözlere ve solunum yollarına zarar verici" olarak sıralanıyor.



Sızıntı sonrası gökyüzü kahverengiye büründü.

BAKAN AÇIKLADI: NİTRİK ASİT ÇIKTI!

İstanbuluları alarma geçiren olaydaki maddenin nitrik asit olduğu anlaşıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "20 tonluk bir nitrik asit tankı yapılmış. Zannediyorum ki testleri tam yapılmadan tanka nitrik asit koymuşlar. Buradan da bir sızıntı olmuş. Güvenlik için çevrede etki alanındaki fabrikalar boşaltıldı. Şu anda itfaiye ve diğer kurumlar gerekli müdahaleyi yapıyorlar" dedi.

"ZANNEDİYORUM Kİ TESTLERİ TAM YAPILMADAN KOYMUŞLAR"

Olayı duyar duymaz bilgi aldıklarını belirten Bakan Işık, "Olay olur olmaz biz de bilgi aldık. 20 tonluk bir nitrik asit tankı yapılmış. Zannediyorum ki testleri tam yapılmadan tanka nitrik asit koymuşlar. Buradan da bir sızıntı olmuş. Güvenlik için çevrede etki alanındaki fabrikalar boşaltıldı. Şu anda itfaiye ve diğer kurumlar gerekli müdahaleyi yapıyorlar" diye konuştu.

"NİTRİK ASİDİN ÇEVRE ZARARI OLUŞTURMAMASI İÇİN İTFAİYE GEREKEN TEDBİRİ ALIYOR"

Bir gazetecinin "Kimyasal sızıntının çevreye bir zararı var mı?" şeklindeki sorusuna Işık, "Nitrik asidin bir çevre zararı oluşturmaması için gereken tedbiri itfaiye zaten alıyor. Aynı zamanda da insan sağlığına yönelik bir zararı olmaması için de bölgedeki fabrikalar boşaltıldı diye bana bir bilgi geldi. İnşallah bir problem olmadan bu kaza atlatılmış olur" şeklinde yanıt verdi.