SÖZCÜ/ANKARA

Kaçaksaray’a açtığı davalarla gündemden düşmeyen Ankara Mimarlar Odası, Bolu'da Köroğlu Dağı’nın yaklaşık 51 hektarlık alanının imara açılması işlemini durdurmak için yargıya gitti.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Bakanlar Kurulu’nun Bolu Köroğlu Dağı’nın yaklaşık 51, 5 hektarlık alanının Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmesine ilişkin kararı yargıya taşıdıklarını bildirdi. Bolu’nun Ankara Şubenin görev alanı içinde olduğunu belirten Başkan Candan, yaptığı yazılı açıklamada, “Ülkenin her yerinde ağıt sesleri yükselirken geçici hükümet, ülkenin en önemli varlıklarını ranta açma cesaretini nereden alıyor? "Bolu Beyi'nin haksızlığına ve zulmüne isyanı ile efsaneleşen Köroğlu'nun topraklarında, yapılacak her türlü talan ve ranta karşı hukuk mücadelesini verecek olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi vardır. Köroğlu Dağlarında ranta geçit vermeyeceğiz" dedi.

Candan, Köroğlu dağlarının eteklerinde bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi ile Karacasu Termal Turizm Merkezi arasında kalan yaklaşık 51 bin 450 hektarlık yeşil alanın kültür turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildiğini belirterek şunları söyledi:

''Bolu Merkez-Dörtdivan-Kıbrıscık ve Seben ilçe sınırları içinde kalan ve Seben Taşlıyayla Gölü, Aladağ Göleti'ni de içine alan bölge ülkenin az sayıdaki dağ ve su ekosistemlerinden biridir. Turizm Teşvik adı altında yapılan tüm plan ve projeler ile yapılaşma yoğunluklarının yaşandığı bu gün ülkemizin doğal varlıklarının üzerindeki tehditlerini ve sıfır yok oluşa sürüklenişinin senaryolarından birini daha Köroğlu'nda izlemeyeceğiz. Turizm adı altında yapılacak olan yapı ve etkileşim alanı ile kaybedeceklerimizin telafisi yok. Yoğun ağaç dokusu ile oluşan Köroğlu dağları sistematik yapısı, sadece ağaç varlığı ile ölçülemeyecek kadar zengin biyoçeşitliliğe sahiptir. Bu gün tüm bu ekolojik eşik değerlerini görmezden gelen geçici Bakanlar Kurulu'na söylenecek tek sözümüz vardır. Köroğlu Dağlarında Ranta geçit yok "