İngiliz bilim insanları tarafından yapılan iki yeni araştırma meme kanseri ile ilgili umut veren bilgiler ortaya çıkardı. Çalışmalar, kadın hormonlarıyla kanser hücrelerinin ilişki halinde olmasını engelleyen hormon tedavisine eşdeğer aromataz inhibitörü ile bifosfonat grubu ilaçların meme kanserinin ilerlemesini ve nüksetmesini engelleyebileceğini gösterdi.

Geleneksel ve rutin tedavi yöntemleri uygulanan ve söz konusu ilaçlar verilen 30 bin kadını kapsayan 9 çalışmanın sonucunu değerlendiren bilim insanları, aromataz inhibitörü grubu ilaçları 5 yıl boyunca kullanan menopozdaki hastalarda kanserin ilerlemesinin yüzde 30’a kadar düştüğünü, ölüm riskinin yüzde 15’e kadar azaldığını tespit etti. Yaklaşık 20 bin kadın üzerinde yapılan bir başka araştırma da kemik erimesine karşı kullanılan, etken maddesi bifosfonat olan ilaçların, menopozdaki kadınlarda kanser hücrelerinin kemiğe yerleşme riskini yüzde 28’e kadar azalttığını ve kanser teşhisi koyulduktan sonraki 10 yıl içinde ölüm riskini yüzde 18’e kadar düşürdüğünü ortaya koydu.

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Richard Gray, söz konusu 2 ilaç grubunun menopozdaki hastaların ölüm riskini azaltabileceğini belirterek aromataz inhibitör ilaçlarının kemik erimesi gibi yan etkilerini bifosfonat ilaçlarının giderebileceğine de dikkati çekti.