Ba­kan Zey­bek­ci ağır ko­nuş­muş; “Do­la­rın ar­tı­şıy­la il­gi­li bir ge­rek­çe yok. Ba­na te­le­viz­yon ek­ran­la­rın­da ko­nu­şan kriz tel­lal­la­rı bir ta­ne ge­rek­çe söy­le­sin­ler. İl­la ‘k­riz çı­ka­ca­k’ di­yor­lar. Kriz­ler­de ka­la­sın e mi? Ken­di ken­di­nin kri­zin­de ka­la­sın da ke­fen pa­ra­sı­nı bu­la­ma­ya­sın!“
E ta­bi­i, tu­zu ku­ru­nun di­li uzun olur. Böy­le abuk sa­buk ko­nu­şur. Do­la­rın ne­den ar­tı­ğı hak­kın­da en ufak bir fik­ri yok, bi­ri ba­na söy­le­sin di­ye et­ra­fa ba­kı­nır du­rur. Adam res­men ken­di be­ce­rik­siz­lik­le­rin­den do­la­yı en­di­şe­le­nen­le­re bed­du­a et­miş. O za­man bir da­ha so­ra­lım: Öz­geç­mi­şi­ne İn­gil­te­re So­uth Lon­don Col­le­ge’­de eko­no­mi eği­ti­mi al­dı­ğı­nı ya­zıp son­ra­dan bu­nun ger­çek ol­ma­dı­ğı an­la­şı­lın­ca, öz­geç­mi­şin­den çı­karan Eko­no­mi Ba­ka­nı­’na ne de­nir? Ay­nı şe­kil­de Al­man­ca bi­li­yo­rum de­yip, as­lın­da bil­me­yen Eko­no­mi Ba­ka­nı­’na? Böy­le bi­ri­nin eko­no­mi­yi yö­net­ti­ği ül­ke­ye?

Sen bi­ze faz­la iyi­sin

Ne piş­kin­lik­tir bu ya­hu? Ne de­me­mi­zi bek­li­yor aca­ba?
Hak­lı­sın ağam... Biz ca­hi­liz... Bu halk ca­hil... Sen bü­yük­sün ağam... Sen her şe­yin iyi­si­ni bi­lir­sin... Sen dü­şün be­nim ye­ri­me... Biz bil­me­yiz ağam... Ca­nım, ma­lım, ak­lım, gü­cüm, kuv­ve­tim hep­si sa­na he­lal... Al­lah bu mil­le­tin ba­şın­dan si­zi ek­sik et­me­sin... Yok­sa ne ya­pa­rız biz? Siz­siz bir hi­çiz... Biz ke­fen pa­ra­sı­na ça­lı­şa­lım, siz ya­lı alın... Hak­kı­nız­dır!
Adam­lar bi­zim ver­gi­le­ri­miz­den ma­aş­la­rı­nı alır­lar, bi­ri şe­ref­siz der, bi­ri ça­pul­cu der, bi­ri ga­vat der, bi­ri bed­du­a eder. Ne iş­tir? Ya­hu ta­a ocak ayın­da “T­L’­nin de­ğer kay­bet­me­si­nin, do­la­rın yük­sel­me­si­nin Tür­ki­ye­’de fa­iz in­di­ri­mi bek­len­ti­le­ri üze­rin­de olum­suz bir et­ki­si ol­ma­z” di­yen Zey­bek­ci de­ğil miy­di?
Al­dı­ğı eko­no­miy­le gu­rur duy­du­ğu­nu söy­le­yen, biz­zat eko­no­mi­nin şa­ha­ne du­rum­da ol­du­ğu­nu be­yan eden kim­di? Öy­ley­se, sen ne yap­tın bu eko­no­mi­ye Zey­bek­ci?

Ya­lı ala­ma­yan kriz­de mi­dir?

Sa­de­ce bu yıl­dan bah­se­de­lim. Ha­zi­ne borç­lan­ma fa­iz­le­ri sa­de­ce se­kiz ay­da 3.5 pu­an yük­sel­di. Türk pa­ra­sı yıl­ba­şın­dan bu­gü­ne yüz­de 30 ora­nın­da de­ğer kay­bet­ti. Ame­ri­kan Do­la­rı 3 li­ra ol­du.
Mev­cut ku­ra kar­şın ih­ra­cat ge­ri­le­di. Ya­şa­nan de­ğer düş­me­si­ne rağ­men Tür­ki­ye, ra­kip­le­ri­ne kar­şı ye­te­rin­ce re­ka­bet­çi ola­mı­yor. Bı­ra­kın dış pi­ya­sa­lar­da re­ka­be­ti, ken­di iç pi­ya­sa­la­rı­ da ya­ban­cı­la­ra kap­tı­rıl­dı. Bü­yü­me hak ge­ti­re. Tu­rizm bi­tik.
Pe­ki, kriz ne? Ba­na ta­ri­fi­ni yap­sa­nı­za... Zey­bek­ci için kriz, ya­lı ala­ma­ma­sı mı? Do­lar 3 li­ra de­ğil de 3.20 li­ra olun­ca mı kriz­de­yiz di­ye­ce­ğiz?
Ke­fen pa­ra­sı bu­la­ma­yın­ca mı kri­ze gir­miş ola­ca­ğız? Hı­yar bu­la­ma­yıp ca­cık ya­pa­ma­yın­ca mı?