Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde “çok büyük olaylar olacakmış” gibi bir hava oluştu. Milli Eğitim Bakanlığı “hizmet içi eğitim kurslarını” genelde okulların tatil olduğu dönemde düzenler. Herhangi bir kurs açılmamasına rağmen Cizre ve Silopi’de görevli öğretmenler “memleketlerinde kursa gidebilirler” diye gerçekle ilgisi olmayan açıklama yapıldı.
Yalnız Cizre ve Silopi’de değil, Nusaybin’de, Yüksekova’da, Silvan’da, Sur ilçelerinde de her an bir olay olacakmış gibi insanlar gergin bir bekleyiş içinde. Sokağa çıkma yasakları, halk arasındaki söylentiler öyle bir korku yarattı ki fırsatını bulan başka mahallelere, köylere, ilçelere gidiyor.

CİZRE, DÜN SAAT 11.45


Dün saat 11.45’te Cizre’nin Dicle Mahallesi’nde bulunan bir okuyucumuzu aradım. Sokağa çıkma yasağının başladığı saat 23.00’ten konuştuğum saate kadar bir olay meydana gelip gelmediğini sordum. İşte onun anlattıkları:
“Şu anda fırının önündeyim. Sokağa çıkma yasağına rağmen fırınlar, eczaneler, itfaiye açık. Hemen yakınımdaki okulun bahçesinde çocuklar top oynuyor. Ortalıkta jandarma, polis de görünmüyor. Yasağın başladığı saatten itibaren hiçbir olay meydana gelmedi. Hatta ilginçtir tek bir kurşun bile atılmadı. Çok sayıda askeri aracın Cizre yönüne hareket ettiğinin görülmesi, askeri uçakla askeri doktorların gelmesi ilçede çok büyük çatışmaların olacağı yolunda beklentiye neden oldu.

KUZEY IRAK’A ASKER SEVKİYATI


Ama burada başka şeyler konuşuluyor. Doğru, çok sayıda zırhlı araç, asker Cizre’den geçti, geçmeye devam da ediyor. Bize ulaşan bilgilere göre askerimiz Irak’ın kuzeyine giriyor. Duhok, Erbil bölgesinde önemli bir yığınak yapılıyor. İşte, askerimizin Cizre’den geçerken herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaması, yolda saldırıya uğramaması için sokağa çıkma yasağının başladığı belirtiliyor. Bu durum hem yetkililerden duyduğumuz, hem de halk arasında konuşulan önemli bir konu...
Cizre’nin başta Cudi, Nur, Sur, Yasef mahalleleri sorunlu. Diğer mahallelerde aslında hayat normal. Kazılar bu mahallelerde yapılıyor, patlayıcılar buralara yerleştiriliyor. Diğer mahallelerde eğitim-öğretime engel bir durum da yoktu. Öğretmenlerin ilçeden gönderilişi, doğrusu kamu görevlileri arasında da huzursuzluğa neden olundu. Aynı mahallede hatta aynı apartmanda oturan öğretmen ve diğer memurlar arasında ayrımcılık yapıldı. Az önce bir memur arkadaşımla ekmek kuyruğunda bunu konuşuyorduk.”

ŞIRNAK, DÜN SAAT 12.05


Cizre’yle konuşmamın ardından dün saat 12.05’te Şırnak Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli bir yetkiliyle telefonla konuşuyorum. Cizre ve Silopi ilçelerinde pazartesi günü saat 23.00’te sokağa çıkma yasağının başlamasından önce ilde bir olay yaşanıp yaşanmadığını sordum. İşte anlattıkları:
“Şırnaklılar gece silah sesine alışıktır. Bu hiç yadırganmaz. Ama önceki gece, yasağın başlayacağı saatlerde silah sesi yerine tencere-tavalar birbirine vurularak Cizre ve Silopi’de sokağa çıkma yasağı protesto edildi. Birkaç el silah sesi duyuldu bu da artık çok normal. Bunun dışında olay meydana gelmedi. Bu saate kadar da herhangi bir olay yaşanmadığı gibi büyük bir sessizlik olduğunu söyleyebilirim. Öğretmenler arasında büyük huzursuzluk oldu. Örneğin Cizre’ye yakın olan Kasrik Boğazı yanındaki Kasrik Köyü ve Davutlar’da bulunan öğretmenlerin evleri Cizre’de. Ancak bu yerler Şırnak’a bağlı. O öğretmenler de kendilerinin ilçeden ayrılması için izin verilmesini istiyor. Hepsi genç kadınlar, erkekler. Korkuyorlar, ürküyorlar. Açıkçası psikolojileri bozulmuş durumda.”

CİZRE, DÜN SAAT 12.45


İlçede çok büyük olaylar bekleyenler de var. Evet, dün saat 12.45’e kadar ilçede hiç silah sesinin gelmemesine rağmen, güvenlik güçlerinin büyük hazırlık yaptığını değerlendiren konuştuğum kişi şunları anlattı:
“Cizre’de yalnız terör örgütünün gençlik yapılanması denilenler değil, örgütün dağ kadrosunda olup da ilçeye yerleşenler, eylemleri yöneten ve yönlendiren duyduğumuza göre 600 terörist, bir o kadar da silahlı gençlik örgütü var. Polis, asker pek görünmese de büyük bir operasyona hazırlandıkları yolunda genel bir kanaat var. Güvenlik yönünden gerçekten çok kötü durumdayız. Herkesin terörist gibi görülmesi yanlış. Operasyon yapılmadan buralar düzelmez.”

CİZRE, SİLOPİ DÜN SAAT 15.55


Önce Silopi ardından Cizre’yle saat 15.55’te konuştum. Hava kararmıştı. Akşama olaysız giriliyor girilmesine ama tedirginlik de had safhada. Konuştuklarım “İnşallah silahların patlamadığı günler geçiririz” dileğinde bulundu.
Ne yazık ki akşam saatlerinde Diyarbakır’da 3 polisimizin şehit edildiği haberi geldi...