Eş başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu bazı HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasına ilişkin ilk açıklama Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri'den geldi.

Hollanda İşçi Partisi üyesi olan Piri, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'den çok kötü bir haber. Şimdi Parlamento'nun HDP'li üyeleri gözaltına alınıyor" yazdı.

Piri, operasyona ilişkin Hollandaca ve İngilizce tweet'ler attı.

Piri, uluslararası haber ajanslarının 'son dakika' olarak duyurduğu haberleri de paylaştı.

İLGİLİ HABERHDP'ye operasyonHDP'li milletvekilleri gözaltına alındı


Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Demirtaş ve HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınmasından "aşırı endişe verici" olduğunu belirtti.

Reuters'ın haberine göre; Mogherini, AB üyesi ülkelerin Ankara'daki temsilcilerinin toplanmasını istedi.

AB ülkelerinin Türk büyükelçilerden konuya ilişkin izahat isteyeceği öğrenildi.

İLGİLİ HABERSon dakika... HDP operasyonu dünyada böyle yankılandıHDP operasyonu dünyada böyle yankılandı!


İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Emma Sinclair-Webb de Twitter açıklamasında, "Türkiye'de HDP'li 11 milletvekilinin gözaltına alınması, seçilmiş temsilcilerin milyonlarca oyunu çalmak ve demokrasiye amansız bir saldırıdır" ifadesini kullandı.

İsveç eski Başbakanı ve AB Dış İlişkiler Konseyi üyesi Carl Bildt, HDP'li siyasetçilerin gözaltına alınmalarını, "Endişe verici" olarak nitelendirdi.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Carl Bildt, "Birçokları, HDP liderlerinin gözaltına alınmasının, Kürt sorununda daha da bozulmaya yol açacağı endişesini taşıyor" uyarısında bulundu.

Norveç Dısişleri Bakanı Borge Brende, Türkiye'de yaşanan gelişmeleri "Dramatik ve Olumsuz bir gelişme" olarak değerlendirdi.

Brende Twitter paylaşımında, "Türkiye'de HDP'li Demirtaş ve diğer parlamenterlerin gözaltına alınmalarından ciddi endişe duyuyorum. Bu dramatik ve olumsuz bir gelişme" yazdı.