IŞİD'in elindeki Musul'un alınması için uluslararası koalisyonun yapmayı planladığı operasyonla birlikte, TSK'nın Başika'daki varlığı yeniden tartışma konusu haline geldi, Ankara ile Bağdat arasında bu konuda karşılıklı restler yaşandı.

TÜRK ASKERİNİ BAŞİKA'DA KİM İSTEDİ? BARZANİ Mİ, NUCEYFİ Mİ?


Ankara'nın tezi, Türk askerinin Irak'taki Başika kampında, bölgedeki aşiretlere askeri eğitim vermesine, bizzat Irak makamlarından yapılan çağrı ile başlandığı yönünde. Ancak Aralık ayında bu çağrının, Musul'un eski Valisi Nuceyfi tarafından yapıldığını duyuran AKP hükümeti, son krizde ağız değiştirerek, TSK'nın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Lideri Mesud Barzani'nin isteği üzerine Başika'da bulunduğunu açıkladı.

İLGİLİ HABERAnkara-Bağdat ilişkileri kopma noktasında!Ankara-Bağdat ilişkileri kopma noktasında!

ARALIK 2015 - MİLLİ SAVUNMA BAKANI: NUCEYFİ İSTEDİ


Aralık 2015'te yaşanan Başika krizi sırasında, o dönem Milli Savunma Bakanlığı görevini yürüten İsmet Yılmaz, TBMM'ye konuyla ilgili bilgi verirken, açık ifadelerle TSK'nın Başika'ya, eski Musul Valisi Asil Nuceyfi'nin çağrısı üzerine gittiğini söylemişti. İsmet Yılmaz, 22 Aralık 2015'te TBMM'de yaptığı konuşmada aynen şöyle demişti:

"Bu destek dönemin Musul Valisi Asil Nuceyfi’nin çağrısı üzerine ve Irak hükümetinin bilgisi dahilinde hayata geçirilmiştir. Söz konusu kampı Irak Savunma Bakanı El Ubeydi ziyaret etmiş ve memnuniyetini dile getirmiştir. Irak hükümeti sürecin başından bu yana muhtelif seviyelerde gerçekleştirilen görüşmelerde Başika’daki faaliyetlerimiz hakkında bilgilendirilmiştir. ABD makamları ile de Başika’daki çalışmalarımız hakkında malumat verilmiştir."

EKİM 2016 - BAŞBAKAN YARDIMCISI: BARZANİ İSTEDİ


Yaklaşan Musul operasyonu ile birlikte Başika kampı konusundaki Ankara-Bağdat gerilimi yeniden su yüzüne çıkınca, Ankara'dan yapılan açıklamada bu kez, Türk askerinin Başika'da "Barzani'nin istediği üzerine bulunduğu", bizzat Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından ifade edildi.

Kurtulmuş dün yaptığı açıklamada, Nuceyfi'nin adını hiç anmayarak, şöyle dedi:

"Başika meselesinde, biliyorsunuz başından itibaren Kuzey Irak'taki yerel yönetimin, Barzani yönetiminin de Türkiye'deki Türk birliklerinden özellikle yerel güçlerin Musul'u kurtarmak için eğitilmesi konusunda destek istediği, yardım istediği de açıktır. Dolayısıyla bu konu herhangi bir tartışma konusu değildir. Türkiye, Başika'nın tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecektir."