Pulsarları keşfeden dünyaca ünlü astrofizikçi Prof. Jocelyn Bell Burnell, İstanbul'da! Boğaziçi Üniversitesi, 1967 yılında Cambridge’de radio astronomi çalışan bir doktora öğrencisiyken ilk pulsarı bulan Prof. Jocelyn Bell Burnell'i ağırlayacak.

Pulsarları keşfeden dünyaca ünlü astrofizikçi Prof. Jocelyn Bell Burnell, Bilim Akademisi'nin davetlisi olarak İstanbul'da!


Bilim Akademisi 2016 dan başlayarak her yıl doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimlerde tanınmış bir bilim insanını Yılın Konferansını vermek üzere Türkiye’ye davet edecek. İlk konferansı pulsarları keşfeden dünyaca ünlü astrofizikçi Prof. Jocelyn Bell Burnell veriyor.

Konferans, 4 Şubat 2016 Perşembe Günü, Boğaziçi Üniversitesi Büyük Toplantı Salonunda (Albert Long Hall) saat 16:00'da gerçekleştirilecek.

PULSARLARI KEŞFEDEN BİLİM İNSANI OLARAK TARİHE GEÇTİ


1943 yılında doğan Kuzey İrlandalı astrofizikçi, pulsarları keşfeden bilim insanı olarak tarihe geçti. Bunun yanı sıra büyük bir radyo teleskobunun yapılmasında emeği geçen Burnell, pulsarların düzenli olarak yaydığı radyo sinyalleri konusunda da araştırmalar yaptı.

Bu keşif 20. Yüzyılın en önemli bilimsel buluşlarından biridir. Pulsarlar süpernova patlamalarıyla oluşan, çok hızlı dönen nötron yıldızlarıdır. Titreşir gibi görünmelerinin nedeni dönmelerinden kaynaklanır. Bu yıldızlar tıpkı deniz fenerinin ışığı gibi belli yönlere anlık X ışını ve radyo dalgası yayarlar.



1967 yılında Cambridge radyo teleskopuyla inceleme yapan doktora öğrencisi Jocelyn Bell, o güne dek hiç bir şekilde görülmemiş nitelikte radyo sinyalleri almıştı. Bu sinyaller çok hızlıydı ve belli zaman aralıklarında tekrarlanıyordu. Astrofizikçileri oldukça şaşırtan bu sinyallerin sırrı kısa bir süre içerisinde çözüldü. Bu tür sinyaller veren ve 'Pulsar' diye adlandırılan pek çok kaynak bulundu ve bunların nötron yıldızı olduğu ortaya çıktı.

Pulsarları keşfeden Jocelyn Bell Burnell 2007’de Dame ünvanını kazandı. 2002-2004 arasında Royal Astronomical Society’nin, 2008-2010 arasında the Institute of Physics’in başkanlığını yürüten Dame Jocelyn 2014’te İskoçya’nın Akademisi olan Royal Society of Edinburgh Başkanı seçildi.

Bilimsel araştırmalarının ve liderliğinin yanında bilim eğitimi için ve bilim dünyasında kadınların daha çok sayıda ve etkili düzeyde yer almaları için etkili çalışmalarıyla da tanınıyor.