Kanada, Yunanistan ve Danimarka’nın veri yetersizliği nedeniyle değerlendirme dışı kaldığı sıralamada Türkiye öğrenci başına 3.514 dolar harcama ile 32 Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkesi arasında 31’inci oldu. Sadece Meksika’da öğrenci başına harcama Türkiye’dekinden daha az kaydedildi.

ORTALAMA 10.200 DOLAR


OECD genelinde ilk, orta ve yüksek öğretimde öğrenci başına ortalama 10 bin 220 dolar harcanırken, Türkiye’de sadece 3514 dolar harcanıyor. OECD öğrenci başına eğitim harcaması ortalamasını yukarıya çeken ülkelerin başında Lüksemburg geliyor.

Lüksemburg’da öğrenci başına temel eğitim harcaması 20 bin doları aşarken; ulaşım, yemek ve barınma gibi yan harcamalar 1400 doları, araştırma-geliştirme (Ar-Ge) harcamaları ise 838 doları buluyor. Öğrenci başına en çok Ar-Ge harcaması yapılan ülke, 2100 dolar ile İsveç olarak kaydedildi. Yan harcamalar ve Ar-Ge harcamaları dışarıda bırakılırsa, OECD öğrenci başına eğitim harcaması ortalaması 8561 dolara düşüyor.

tablo2222

ÖĞRETMEN ÜCRETİ ÖNEMLİ


İlk öğretimde öğrenci başına harcama ortalaması 8 bin dolar düzeyindeyken, Türkiye’de bunun dörtte biri kadar kalıyor. Orta okul ve lise seviyesinde öğrenci başına harcama yaklaşık 10 bin dolara çıkarken, Türkiye’de 3 bin doları ancak buluyor.

Yüksek öğretimde Türkiye’de öğrenci başına harcama 8 bin dolara yaklaşırken, OECD genelinde ortalama 15 bin dolar düzeyinde seyrediyor.
OECD’nin 2015 yılına ait “Bir Bakışta Eğitim” raporunda, eğitim harcamalarının başında öğretmenlerin aldığı ücretlerin geldiği belirtiliyor. Rapora göre, eğitim masraflarında öğretim tesisleri ve materyalleri, toplam öğrenci sayısı, sınıf büyüklükleri gibi özellikler de etkili oluyor.