Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İlker Tabak, internetin ucuzlatılması halinde yoksulların evine de internet gireceğini, bu sayede özellikle işsiz ev kadınlarına yeni iş imkanları doğacağını söyledi.  Bakanlar Kurulu toplantılarının da internet üzerinden yapılması halinde devletin büyük bir taşıt ve kırtasiye masrafından kurtulacağını belirten Tabak, fiber optik kablo bağlantısı olmayan binalara ruhsat verilmemesi yönünde düzenleme çıkarılmasını istedi.

EV KADININA İŞ FIRSATI OLUR


Kamu Bilişim Platformu’nun 18’inci toplantısı Antalya’da gerçekleştirildi. TBD Başkanı Tabak, etkinlik kapsamında sorularımızı yanıtlarken internetin mutlaka yoksulların ulaşabileceği şekilde ucuzlatılması gerektiğini söyledi. Fatih projesi nedeniyle zaten hemen her evde bilgisayar olduğunu belirten Tabak, internet olmadığı için atıl duran bu bilgisayarların ucuz internetle birlikte aktif şekilde kullanılmaya başlayacağını, özellikle ailesine maddi destek sağlamak isteyen ev kadınlarının bu sayede yeni iş fırsatları yakalayabileceğini belirtti. Tabak, internetin ucuzlaması için internetin üzerindeki yüzde 40’lara varan vergi yükünün düşürülmesini önerdi. Tabak, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın internetteki şirketlerden reklam vergisi alacağı yönündeki açıklamasını da değerlendirirken, “Twitter ve benzeri sitelerden vergi alamazken kendi vatandaşımızdan vergi alırsak işletmeleri yurt dışına kaçırırız. İnternet vergisi konusunda küresel anlaşma olmadan lokal yöntemler Türkiye ekonomisine zarar verir” dedi.

FİBERİ OLMAYANA RUHSAT YOK


Başkan Tabak, internetin ucuzlatılmasının yanı sıra erişiminin kolaylaştırılması için yasalarda değişiklik yapılmasını, tıpkı su ve elektrikte olduğu gibi fiber optik kablo bağlantısı olmayan binalara da ruhsat verilmemesi gerektiğini söyledi. Bu sayede çok hızlı internetin evlere gireceğini ifade eden Tabak, ancak bazı belediyelerin fiber kablo altyapısını kendileri için bir gelir kapısı gibi görmeye başladığını, GSM operatörlerine kablo için kazı izni vermediğini bildirdi. Tabak, bazı belediyelerin GSM şirketleri yerine kabloyu kendisi döşeyip bu işten su ve atıksu gibi gelir elde etmek istediğini, interneti pahalandıracak bu soruna hükümetin çözüm bulması gerektiğini belirtti.

SANAL BAKANLAR KURULU


Başkan İlker Tabak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bilişim sektörünü yakından tanıdığını, bunun ülkenin bilişime önem vermesi yönünden bir fırsat olduğunu anlatırken, müstakbel Başbakan Yıldırım’a bakanlar kurulu toplantılarını ‘sanal’ ortamda yapmasını, onayların da e-imza yoluyla alınmasını önerdi. E-bakanlar kurulu ve e-imza yöntemine geçilmesi halinde bakanların bulundukları yerden internet aracılığıyla toplantı yapacağını, bu sayede lüks araçların akaryakıt tüketiminden ciddi tasarruf sağlanacağını, binlerce kağıt ve kırtasiye masrafının da sona ereceğini söyledi. Tabak, hükümetin bu yolla şirketlere de örnek olacağına dikkat çekti.

GÜVENLİ ALIŞVERİŞ İÇİN E-ÇARŞI KURULMALI


Başkan Tabak, internetten yapılan ticaretin güvenli hale gelebilmesi için devletin tıpkı güvenli e-devlet kapısı gibi e-çarşı kapısı kurmasını önerdi. İsteyen herkesin ‘üç otuz paraya’ internet üzerinden şirket kurup ticaret yaptığına işaret eden İlker Tabak, devletin içerisinde sadece güvenli şirketlerin linklerinin yer aldığı ve güvenli ticareti sağlayan bir e-çarşı kapısı kurması halinde tüketicilerin internet üzerinden kandırılmalarının önlenebileceğini söyledi. Tabak, tüketicilere de internet üzerinden alışveriş yaparken bildik şirketleri tercih etmelerini önerdi.

ÇOCUĞUNUZLA SÖZLEŞME İMZALAYIN


Başkan İlker Tabak, internetin yaygınlaşması nedeniyle ailelerin çocuklarının aşırı bilgisayar ve cep telefonu kullanmasından rahatsız olduğuna da işaret ederken ailelere, ‘çocuklarınızla karşılıklı sözleşme yapın’ önerisi getirdi. Ailelerin çocuklarını bir birey olarak kabul edip onlarla şartların açıkça sıralandığı bir yazılı sözleşme imzalamalarını tavsiye eden Tabak, ‘Çocuk deyip geçmeyin. Sonuçta onlar da birer birey. Onları ciddiye alıp yazılı sözleşme yapın. Sözleşmeye cep telefonu ve bilgisayarı hangi saatlerde ve ne kadar süreyle kullanacakları, hangi saatlerde internet üzerinden oyun oynayabileceklerini açık açık yazın. Girmesi yasak olan siteleri belirtin. Kurallara uymamanın cezası sözleşmede olsun. Böyle bir sözleşme çocukları siber güvenlik konusunda da bilinçlendirecek, aileler rahat edecektir” dedi.