Erdoğan’ın “Dövizini bozdur TL’ye dön” çağrısı ilgiyle karşılansa da bankadaki döviz mevduatları artmaya devam etti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başlayan ‘Dövizini bozdur, TL’ye dön’ kampanyası ülke genelinde devam etmesine rağmen vatandaşın TL’ye dönmeye hevesli olmadığı görüldü. Kampanya kapsamında kamu kuruluşlarının ve şirketlerin dövizden TL’ye dönmelerinin etkisiyle kurda hızlı bir geri çekilme yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) günlük verilerine göre bankalardaki döviz tevdiat hesaplarındaki artış devam ediyor. 30 Kasım’da gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarında 100 milyon 253 bin dolar bulunuyordu. 1 Aralık’ta bu rakam 100 milyon 235 bin dolar, Erdoğan’ın döviz bozdurma çağrısı yaptığı 2 Aralık’ta ise 100 milyon 235 bin dolar oldu. Yani vatandaşlar kurdaki yükselişi fırsat bilerek 20 bin dolar bozdurdu. Kampanyalar bütün hızıyla devam ederken, 5 Aralık’ta bankalardaki döviz tevdiat hesaplarındaki paranın 100 milyon 560 bin dolara çıktığı görüldü.
BDDK verileri kampanya başladıktan sonra 379 bin dolar alan vatandaşın 3.40 lira seviyelerini alım fırsatı olarak değerlendirdiğini, bu seviyenin üstünde ise satışa geçtiğini gösterdi.
Yerli yatırımcılar 15 Temmuz’da yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından 22 Temmuz haftasında 8.7 milyar dolarlık satışla 2005’in son haftasından bu yana en büyük dolar satışına imza atmıştı. Üstelik, darbeden sonra ne döviz bozdurma çağrısı yapılmış ne de TL’ye dönüş kampanyası düzenlenmişti.

İKİ HAFTADA 2 MİLYAR

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı “ Darbe girişiminden önce 191 milyar dolar olan döviz tevdiat hesaplarının (DTH) gerek TL’ye sahip çıkma gerekse kâr realizasyonununun etkisiyle 11 Kasım haftasında 173 milyar dolara kadar düşmüştü. Geçtiğimiz iki haftada 173 milyar dolardan 175 milyar dolara çıktı. Aslında 2 milyar dolarlık döviz alımı görüyoruz. Yani vatandaş artık kurda düşüş olacağına olan inancını kaybetti. Kurda 3.30-3.35 lira bölgesi artık çok önemli bir destek. Dolar bu bölgede hem FX piyasalarda hem de fiziki olarak talep görüyor” diye konuştu.

Yükselince sattık düştüğünde aldık


“Dolar bizim yumuşak karnımız” diyen AHL Forex Kaldıraçlı Alım Satım Müdürü Veli Kocatürk “Bozdurma işlemleri küçük hacimlerle gerçekleşiyor. Vatandaş dolar bozdurmasına karşın mevduatlarda bekleyen milyarlarca dolar yerinde duruyor.  Aslında bu büyük bir sorun, çünkü 3.50 lira üzerinden satılan dolar 3.30 liradan daha büyük hacimle geri alınıyor” dedi.

Döviz mevduatının getirisi etkili oluyor


Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan  “TL mevduattan, dövize doğru bir kırılım olduğunu gösteriyor. 1 yıla kadar vadeli TL mevduatın getirisi yüzde 10.21 düzeyinde. Döviz mevduatının ise yüzde 2.23’ü buluyor.  Yani  doların TL’ye karşı yüzde 7.98 değer kazanması lazım ki, getirisi TL mevduattan daha yüksek olsun. Piyasa koşulları böyle bir beklentiyi beraberinde getiriyor” diye konuştu.