Engin ESEN

Türk Hava Yolları (THY), kalite değerlendirmesinde sınıfta kaldı. Kuruluş Dünyanın önde gelen 34 hava yolu şirketi arasında ancak 22’nci olabildi.

[caption id="attachment_1121961" align="alignnone" width="670"] Dünyanın önde gelen 34 şirketi arasında yapılan “tazminat ödeme, kalite ve dakiklik” değerlendirmesinde Türk Hava Yolları ancak 22’nci olabildi.[/caption]

Değerlendirmeyi, yolculara rötar ve iptal gibi durumlarda tazminat alma hizmeti veren AirHelp şirketi yaptı. Qatar Airways kalite performansında tam puan 10, dakiklikte 8.7 ve tazminat taleplerinin karşılanmasında 8.1 puan alarak birinci oldu. Portekiz şirketi SATA International ise ortalama 5.2 puanla en kötü hava yolu şirketi seçildi.
AirHelp, hizmet kalitesi puanlarını belirlerken 26 yıllık hava yolu denetim şirketi Skytrax’in değerlendirmelerini kullandı. Dakiklik konusunda, son 3 aydaki kalkış ve iniş saatleri incelendi. Tazminat taleplerinin karşılanması ölçülürken, kabul edilen başvuruların yüzdesi ve tazminat ödenene kadar geçen süre esas alındı.

‘BİLET ALIRKEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN’

THY, hizmet kalitesinde 8, dakiklikte 7.6 puan almasına rağmen, tazminat taleplerini karşılamada 10 üzerinden 6.2 puan alınca, 7.3’lük ortalama not ile sıralamada 22’nci olabildi. THY bu sırayla, satışı gündemde olan Polonya hava yolu şirketi LOT’un ve Macaristan’ın ucuz biletli şirketi Wizz Air’in gerisinde kaldı. AirHelp’in internet sitesinde yer alan ayrıntılı değerlendirmedeyse THY için, “Bilet alırken bir daha düşünseniz iyi olur” uyarısı yapılıyor.
Bu değerlendirmede rötar oranında 200, tazminat talebi kabulü, tazminat talebini inceleme ve tazminat ödeme süresinde 150 üzerinden puanlar dağıtılıyor.



‘SİZİ ZAMANINDA ULAŞTIRIRLAR’

En mükemmel hava yolu şirketinin 800 alabileceği puanlamada THY 275’in altında gözüküyor. Bu sınıftaki hava yolu şirketleri için, hem dakik olmadıkları hem de kusurlarının karşılığı olan tazminatı ödememek için uğraştırdıkları belirtiliyor.
Ayrıntılı değerlendirmenin en tepesinde 650 puanla AirBaltic alırken, onu 500 ve 475 puanla Austrian Airlines ve Alman hava yolu devi Lufthansa takip ediyor.
İlk 3’teki şirketler için, “Sizi oraya zamanında ulaştırırlar, yapamazlarsa sizi az uğraştırırlar” deniyor.