Tasarı yasalaşırsa, kılık kıyafet, etnik köken, sağlık ve cinsel hayat, ‘’Özel kişisel veri’’ kabul edilecek ve suç unsuru olmadan kaydedilemeyecek. Tasarı ‘’Veri korumayı’’ öngörüyor ama Türk vatandaşlarının özel bilgilerinin başka ülke makamlarına izin alınmadan aktarılmasına da olanak tanıyor.

Foto: Depophotos -Erdoğan'a bir yetki daha veriliyor


Veli TOPRAK / ANKARA

Sınır aşan suçlar ile Türk vatandaşlarının yurt dışındaki, yabancıların da Türkiye’deki mal varlığı gibi konularda, kişisel veriler başka ülkelerle paylaşılabilecek. Bunun için iki ülke arasında işbirliği anlaşması şartı aranacak.

7 KİŞİLİK KURUL


Tasarı ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu oluşturuluyor. Görevleri arasında “Kişisel verilerle ilgili uluslararası gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek, görev alanına giren konularda uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak, toplantılara katılmak, yıllık faaliyet raporunu Cumhurbaşkanlığına, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna ve Başbakanlığa sunmak” yer alıyor.

Kurul 7 üyeden oluşacak. Kurul üyeleri kamu veya özel sektörde en az 10 yıl görev yapan kişiler arasından Bakanlar Kurulu’nun 4, Cumhurbaşkanınca ise 3 üyeyi belirlemesiyle oluşacak. Üyelerin 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim görmüş olmaları ve devlet memuru olmaya ilişkin genel şartları taşımaları gerekiyor. Görev süresi 4 yıl olacak üyelerin yeniden seçilebilecek. Kurul üyeleri görev süresi dolmadan görevlerine son verilemeyecek.