İZMİR'de, termik santral tesislerinin bulunduğu Aliağa İlçesi'nde, 80 kurumun yanı sıra çevreciler, siyasi partilerin de desteğiyle 'Kömürden kurtul' protestosu düzenlendi. Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif'in girişimleri kapsamında daha önce 12 ülkede yapılan etkinliğin son halkası Aliağa ve Foça arasındaki Ilıpınar Bölgesi'nde yapıldı. Yaklaşık 2.5 kilometrelik bölümü yürüyen 2 bin çevreci, "Kömürten kurtul" diye bağırdı.
Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif, 4 Mayıs'tan itibaren aralarında Almanya, ABD, Yeni Zellanda, Endonezya, Güney Afrika'nın da bulunduğu 12 ülkede yaptıkları 'Kömürden kurtul' protestolarının sonuncusunu, Türkiye'de sembol bölge olarak seçtikleri Aliağa'da yaptı. Foça Ilıpınar Bölgesi'nde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, 2.5 kilometre uzaklıktaki cüruf sahasına kadar yürüdü. Çevreyle ilgili platformlar başta olmak üzere 80 kuruluşun destek verdiği yürüyüşe, CHP milletvekilleri Musa Çam, Fikri Çağlar, Mehmet Tüm, ilçe belediye başkanları da katıldı. Yaklaşık 1 saat süren yürüyüşte protestocular, 'Kömürden kurtul' diye bağırdı. Türkiye'nin Paris Anlaşması'yla, iklim değişikliğinde en ciddi tehlike olan fosil yakıtların sınırlandırılmasını taahhüt ettiğini söyleyen katılımcılar, buna rağmen ülkede 71 yeni kömürlü termik santralin yapılmasının planlandığını, bunlardan 4'ünün Aliağa'da kurulacağını vurguladı.
"PROJELERİ YAPTIRMAYACAĞIZ"
Müzik gruplarının dinletileri ardından insiyatif adına Foça Çevre Platformu (FOÇEP) üyesi Ezgi Türetken, basın açıklamasını yaptı. 'Kömürden Kurtul' demek için Aliağa'da olduklarını söyleyen Ezgi Türetken, şöyle dedi:
"Tüm dünyanın bildiği bir gerçek, gözümüzün önünde duruyor. Fosil yakıtların hepsini yerin altında tutmalıyız. Paris Anlaşması'nın da söylediği gibi küresel ortalama sıcaklık artışını 1.5 derece de sınırlandırmak zorundayız. Tüm dünya bu gerçeğin farkında. Artık, 'Fosil yakıtlardan kurtul' diye haykırmanın tam zamanıdır. Gezegenimizi yok oluşa sürükleyen fosil şirketlerine, kömür şirketlerine yaşam alanlarımızı bırakmayacağız. Dünyanın en tehlikeli fosil yakıt projelerini durduracağız. Pervasızca sürdürülen bu sorumsuz sanayileşme rotasının sorumluları fosil yakıt şirketlerini ve enerji politikalarını durduracağız. Yeryüzünü, toptan yıkıma götürecek kritik eşiğe getiren, tüm dünyayı hızla yıkıma sürükleyen anlayışa izin vermeyeceğiz. Ülkelerin sera gazlarını azaltmak için; enerji üretiminde, kömür, petrol ürünleri ve doğalgazdan kurtulmak için, gerekli olan adımları atıyor, mücadelemizde yeni bir sayfa açıyoruz. Dünyanın en tehlikeli projelerini yaptırmayacağız."
Projelerden dördünün Aliağa'da planlandığını da vurgulayan Ezgi Türetken, "Aliağa ağır sanayi bölgesi, 4 milyon insanın yaşadığı İzmir'in dibinde, halen 1'i kömürlü 4 santral var. Yüzlerce sanayi tesisi, petro kimya tesisi var. Bu tesislerin yarattığı yıkım yetmiyormuş gibi dört yeni termik santral daha yapılmak isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz. Kömürden kurtulacağız. Karar vericiler, bölgeyi gözden çıkarmak istiyor olabilir. Biz, burada yaşıyoruz, bu serin suları, balıkları, foklarıyla birlikte tüm hayvanları, zeytini, bağlarıyla birlikte tüm tarımı, ormanları, toprakları savunacağız. Tüm doğal ve kültür varlıklarımızı koruyacağız, yaşam alanlarımızın zehirlenmesine izin vermeyeceğiz" dedi.
PİSLİĞİ İZMİR'E TAŞIYOR
Yöre halkının yanı başındaki sanayi tesislerinden ve termik santrallerden kaynaklanan ağır kirlilikle birlikte yaşamak zorunda bırakıldığını savunan Ezgi Türetken şöyle devam etti:
"Bölgedeki rüzgarlar, Aliağa'ya boca edilen pisliği, İzmir'e de taşıyor. Bu kirlilik hepimizi zehirliyor, hepimizi hasta ediyor. Kömür ve fosil yakıtlar hepimizi tehdit ediyor. Bu sorun sadece Aliağa'nın sorunu değil. Ülkemizin dört bir yanında, kömürlü termik santraller yaşam alanlarımızı zehirliyor. Tüm Türkiye'yi, cüruf dağları, kül barajlarıyla donatmak istiyorlar. Böyle giderse, nefes alabileceğimiz bir toprak parçası kalmayacak. Bu sorun, Zonguldak, Çanakkale, Konya, Muğla, Maraş, İskenderun ve tüm Türkiye'nin sorunu. Yaşam savunucuları olarak, bu projelerin hayata geçmesine göz yummayacağız. Bugün, hep beraber mücadelemize, yeni bir sayfa açıyoruz."
İPTAL OLANA KADAR MÜCADELE
Talepleri yerine gelene kadar, Aliağa'daki 4 termik santral projesi iptal olana kadar, Türkiye'de yapılması planlanan 71 termik santralinden vazgeçilene kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getiren Ezgi Türetken, şunları ekledi:
"Türkiye'nin enerjisini dönüştürmek zorundayız. Bu yüzden, Kömürlü termik santrallere ve petrokokla çalışan santrallere dur diyoruz. Aliağa bölgesi ve tüm Türkiye'nin termik santrallerden kaynaklanan kirliliğinin araştırılması için TBMM hemen, bugün bir araştırma komisyonu kurmalıdır. Kirlilik sınırlarını aştığını gözlemlediğimiz Aliağa bölgesiyle birlikte etki alanındaki bölgeler için, düzenli hava, su, toprak ve gürültü kirliliği analizlerinin yapılması, çevre kirliliği ölçümlerinin kamuoyuyla paylaşılmasının sağlanması için meclis gerekli adımları atmalıdır. Biz bu taleplerimizin gerçekleşmesi için mücadeleye devam edeceğiz. Hepimiz hep beraber, bu illetten kurtulacağız. Kömür ve tüm fosil yakıtlara yer yok."
Basın açıklamalarının ardından 2 bin katılımcı, vücutlarıyla 'Dur' yazdı, cüruf alanına doğru insan zinciri oluşturdu.

DHA