Dün akşamdan itibaren araçlarıyla Cerattepe yolunu ulaşıma kapatanların bölgedeki gergin bekleyişine bugün polis müdahalesi geldi. Polis vatandaşlara gazlı müdahalede bulundu. Bölgede bulunan CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan, polisin gazlı müdahalesi sonrasında yaptığı açıklamada, “Bütün bakanları ikna ettik. İçişleri Bakanı Efkan Ala’yı ikna edemedik. ‘Vurun geçin’ demiş bakan. Herkes ikna oldu bir o ikna olmadı. Kendisine bir şey söylemiyorum buradan. Parlamentoya gidince kendisiyle görüşeceğim” dedi. Cerattepe'de maden işletmek için ağaç talanı yapmaya çalışan şirket Cengiz Holding,17-25 Aralık tapelerinde "Milletin a... koyacağız" şeklindeki sözleriyle tepkileri üstüne çeken İşadamı Mehmet Cengiz'e ait. Holding bünyesinde bulunan Cengiz İnşaat AKP iktidarının en gözde inşaat şirketlerinin başında geliyor.


Foto: DHA -Cerattepe'de polis vatandaşlara biber gazı ile müdahale etti


Artvin'de, Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden çıkarılması için Cengiz İnşaat yetkililerinin, asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye gelişi Artvin halkını sokağa döktü. CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, saat 11.20 sıralarında yolu kapatan vatandaşlardan polis barikatından uzaklaşmalarını ve geri çekilmelerini istedi.

İki milletvekili daha sonra çevik kuvvetin önündeki duvarın üzerine oturarak beklemeye başladı. Polis ekipleri, saat 11.25’te yolun trafiğe açılmaması halinde müdahale edeceklerini duyurdu. 5 dakika bekledikten sonra da saat 11.30’da gruba doğru yürüyüşe geçti. Polis, kendilerini durdurmak isteyen CHP milletvekillerini de kenara iterek yürüyüşüne devam etti ve yolu kapatan yaklaşık 300 kişilik grubun önüne geldi.

Foto: DHA -Polis yandaş maden şirketinin talanını engellemek isteyenlere biber gazı sıktı


Artvin'de, Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden çıkarılması için şirket yetkililerinin, asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye gelişi Artvin halkını sokağa döktü. Dün akşamdan itibaren araçlarıyla Cerattepe yolunu ulaşıma kapatan vatandaşlar bölgede bekleyişe geçti. Polis, madene karşı direnişe geçen vatandaşlara gaz bombasıyla müdahale etti.

Foto: DHA -CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da biber gazından etkilendi


 

 

"EFKAN ALA 'VURUN GEÇİN' DEDİ"


 

CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan, polisin gazlı müdahalesi sonrasında yaptığı açıklamada, “Bütün bakanları ikna ettik. İçişleri Bakanı Efkan Ala’yı ikna edemedik. ‘Vurun geçin’ demiş bakan. Herkes ikna oldu bir o ikna olmadı. Kendisine bir şey söylemiyorum buradan. Parlamentoya gidince kendisiyle görüşeceğim” dedi.

Polisin sıktığı biber gazından etkilenen CHP’li Uğur Bayraktutan, limon yardımıyla gazın etkisini azaltmaya çalıştı. Bu sırada bir polis memuru da eline su dökerek Bayraktutan’a yardımcı oldu.

Bu arada atılan taşlar nedeniyle bölgedeki bir çok aracın camların kırıldı. İlk müdahalenin ardından yol halen trafiğe kapalı halde bulunuyor. Çevik kuvvet geri çekilirken, vatandaşlar da tepelerdeki bekleyişini sürdürüyor.

VALİ'YE GİTTİLER


CHP milletvekilleri Uğur Bayraktutan ve Barış Karadeniz de, Artvin Valisi Kemal Cirit'le görüşmek üzere şehir merkezine indi.

 

KONVOYUN YOLU KESİLDİ

Cerattepe Yolu Atmaca Mahallesi mevkiine ulaşan konvoyun yolu aralarında CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve 3 bin dolayında Artvinli tarafından kesildi. Çevik kuvvet polis ekipleri konvoy ile toplanan grubun arasında barikat kurarak maden şirketinin araçlarına yaklaşmasına izin vermedi.

Foto: DHA -Cerattepe'de halk nöbette

CHP MİLLETVEKİLİ: ÇOK ZOR DURUMDAYIZ


CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, dün geceden bu yana bölgede bulunduklarını anlatırken, "Diğer illerden yoğun bir polis ve jandarma takviyesi olduğunu görüyoruz. Tek temennim burada kimsenin burnunun kanamamasıdır. Eğer bir tek Artvinli`nin burnu kanarsa; bunun hesabını kimse veremez" dedi.

Foto: DHA -Bölgeye takviye polis ve jandarma gönderildi


Konvoy önünde beraberindeki heyetle bekleyen Bayraktutan, Artvinli olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e telefonla ulaştı. Artvin’de güvenlik güçleri ile halkın karşı karşıya geldiğini anlatan Bayraktutan, Bakan Çelik`e "30 dakikalık müddet aldık. Tüm yetkililere ulaşmaya çalışıyoruz. Tek umudumuz sizsiniz. Biraz sonra burası karmakarışık olacak. Çok zor durumdayız. Bu kelimelerle anlatılacak bir durum değil. Artvin’de devletle halk bir kere karşı karşıya geldi mi ipler kopar. Çok zor durumdayız" diyerek yardım istedi. Bayraktutan ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nu da arayarak, Artvin`deki mevcut durumun Başbakan Ahmet Davutoğlu`na iletilmesi ve çözüm bulunmasını rica etti.

"YAŞAM HAKKIMIZI SAVUNUYORUZ, ASLA ÇEKİLMEYİZ"

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da telefonla görüştüğü kişilere bölgedeki durumuı anlattı. Karahan, şirket yetkililerinin o bölgede inşaata başlayamayacağını belirterek, "Şirkete henüz yer teslimi yapılmadı. Yer teslimi yapılmadan oraya hiçbir şey çıkaramazlar. Şirketin makineleri arkada, polis önde yukarı çıkmaya çalışıyorlar. Artvin halkının yoldan çekilmesini istiyorlar. Yaşam hakkımızı savunuyoruz ve asla çekilmeyiz. Devlet şirketin makinelerini koruyor. Halbuki bizim polisimiz ve jandarmamız halkın polisi ve jandarması olmalı. Valimiz de öyle olmalı. Ancak şirketin polisi, jandarması haline dönüşmüşler" ifadesini kullandı.

Foto: DHA -Cerattepe'de vatandaşlar maden şirketinin araçlarının bölgeye gidişini engelledi

HASTANELERE 'HAZIR OL' TALİMATI


Polisin olası müdahalesi halinde yaralananlar olabileceği değerlendirilerek Artvin Devlet Hastanesi’nin uyarıldığı ve acil birimlerdeki sağlık çalışanları sayısının artırıldığı, bölgeye çevre ilçelerden de ambulans takviyesi yapıldığı belirtildi.

Foto: DHA -Artvin’deki esnaf sabah kepenk kapatarak nöbet bölgesine çıktı


Öte yandan Artvin halkının bekleyişini sürdürdüğü Atmaca Mahallesi mevkiine halkın araçlarla çıkmasına izin verilmiyor.


CHP'Lİ 4 MİLLETVEKİLİ, VALİ İLE GÖRÜŞTÜ

Artvin halkına destek içtin kente gelen CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Edirne Milletvekili Erdin Bircan ile dünden bu yana şehirde bulunan Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Vali Kemal Cirit'i makamında ziyaret etti. Vali Cirit'le görüştükten sonra eylem bölgesine gelen milletvekillerinden Uğur Bayraktutan, megafonla kalabalığa hitap etti.

Bayraktutan, "Valimizle görüştük. Buradaki insanların yeşil Artvin'i korumaktan başka bir amaçları olmadığını ilettik. Devletle polisle karşı karşıya gelmek istemediğimizi söyledik. Polis ekiplerinin ve şirket yetkililerinin çekilmesini talep ettik. Sayın Vali de bunu İçişleri Bakanı'na ileteceğini söyledi" dedi.

POLİSTEN İKİNCİ GAZLI MÜDAHALE

Polis ekipleri, saat 17.00 sıralarında kalabalığa yolu açmaları ve dağılmaları yönünde uyarı yapmaya başladı. Grup dağılmayınca çevik kuvvet iki ayrı noktadan biber gazıyla müdahale etti. Bu sırada plastik mermiyle havaya uyarı ateşi de açıldı. Yaklaşık 15 dakika süren yoğun biber gazlı müdahalenin ardından gruptakiler tepelere doğru kaçtı. Gazdan etkilenen çok sayıda kişiye sağlık ekipleri ambulanslarda müdahale etti. Bu arada çevredeki evlerde oturanlar da polisin biber gazına maruz kaldı.

ARAÇLAR ÇEKİLMEYE BAŞLANDI

Biber gazlı müdahalenin ardından grubun araçların yanından ayrılması üzerine polis ekipleri, tepelerde bekleyenlerin bulunduğu bölge ile yol arasında barikat kurdu. Kimsenin yola yaklaşmasına izin vermeyen polisler, güvenlik çemberini tepelere doğru genişletmeye başladı.

Cerattepe yolu üzerine park edilen yaklaşık 150 araç da yol kenarına çekilmeye başlandı. Bu işlem için çevre illerden çekicilerin de Artvin'e geldiği görüldü. Yaklaşık 2 bin kişinin tepelerdeki bekleyişi sürerken, araçların çekilmesinin gece geç saatlere kadar devam edeceği belirtildi.

TRABZON'DAN ARTVİN'E DESTEK

Artvin'de Cerattepe yolunu kapatan vatandaşlara polisin müdahalesi Trabzon'da portesto edildi. Atatürk Alanı'nda toplanan Trabzon Halkevi ile KTÜ Öğrenci Kolektifi mensubu yaklaşık 50 kişilik grup 'Cerattepe geçilmez Artvin halkı yenilmez' sloganı attı. Grup adına bir konuşma yapan Gizem Pehlivan, "Bugün direnen Artvin halkının yanında, Yeşil Yol'a direnen Havva Ana gibi inatçı ve kararlıyız. Buradan yetkililere sesleniyoruz; maden yapma boşuna yıkacağız başına" dedi.