TBMM'de fezlekeleri bekleyen vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin süreç resmen başladı. Komisyonun ilk toplantısında "yer tartışması" çıktı. Görüşmelerde HDP’li Sırrı Süreyya Önder, salonun kalabalık olmasından yakındı ve "Burada Zenon paradoksu yaşanıyor. 100 oturma yeri varsa 120 milletvekili ayakta. Metrobüs gibi ayaktayız" dedi. Gazetecileri polis dışarı çıkarmaya çalışınca gerginlik yaşandı.


Veli TOPRAK/ ANKARA
Milletvekili dokunulmazlığını ‘geçici madde’ ile kaldıran teklifin TBMM Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmeleri tartışmalı başladı. Komisyonda AKP-HDP’li vekiller arasında gerilim yüksekti. Polisin komisyon salonuna girmesi ve görüntülü basının dışarı çıkarılması tansiyonu yükseltti. Uzun süre itiş-kakış yaşandı.

FOTO:SÖZCÜ - HDP'li Sırrı Sürreya Önder "Burası metrobüs gibi" diye tepki gösterdi.


METROBÜS GİBİ

Komisyon saat 11.00’de toplandı. Ancak yeni binadaki salona AKP, HDP ve CHP’li komisyon üyesi olmayan milletvekilleri ve danışmanlar da katılınca ayakta bile duracak yer kalmadı. HDP’li İdare Amiri Sırrı Süreyla Önder, ‘nerede oturacağız, yer yok’ diye eleştirdi. Ayakta kalan AKP-HDP’li milletvekilleri arasında atışma yaşandı. HDP'li Sırrı Süreyya Önder ''Burası metrobüs gibi'' dedi.

FOTO:SÖZCÜ- Zekeriya Albayrak


DOSYA-SU FIRLATILDI

Kameraman ve foto muhabirleri kavganın ortasında kaldı. Bazı milletvekilleri ellerindeki dosya ve pet şişeleri fırlattı. Bu sırada komisyon başkanı polisi içeri davet etti. “Görüntülü basını çıkarın” talimatı üzerine polis gazetecileri salondan çıkarmak istedi. HDP’li Garo Paylan, “Polisin burada ne işi var, polis dışarı” diye bağırdı.

FOTO:SÖZCÜ - Zekeriya Albayrak


100 VEKİL 5 KADINI DARP ETTİ

Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, HDP’li vekillere “Provakasyona izin vermem” diye bağırdı. HDP’li Meral Beştaş ise, önceki gece yaşanan kavgaya atıf yaparak, “100 AKP’li 5 kadın vekilimi darp etti” dedi. Kavgaya neden olan HDP’li Ferhat Encü ise “Haddinizi bileceksiniz” deyince AKP’li vekiller “Eşkıya mısın?” diye karşılık verdi. Danışmanların ellerinde cep telefonu ile çekim yapması AKP’lileri kızdırdı. HDP’li Ertuğrul Kürkçü “Kayıttan kaçamazsınız, her şey kayıt altında” dedi.. Komisyonda sadece üye milletvekillerinin danışmanlarının bulunması konusunda mutabakat sağlanınca görüşmelere geçildi.

12 EYLÜL DARBESİNDEN KÖTÜ

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, teklifin HDP’liler açısından yeni bir şey getirmediğini, zaten dokunulmazlığa sahip olmadıklarını söyledi. Baluken, “12 Eylül darbesinden daha ciddi durumla karşı karşıyayız. Bizim dokunulmazlığımız zaten yok. Genel Merkezimiz yakılmak istendi, milletvekillerimize kurşun sıkıldı. Cop, tazyik, biber gazı hep bize geldi” dedi.

Komisyon Başkanı Şentop, 28 Nisan itibariyle komisyona gelen fezlekeler hakkında bilgi verdi. 135 milletvekiline ait toplam 600 dosya bulunduğunu anlatan Şentop, AKP’li 27 milletvekilinin 46, CHP’li 51 milletvekilinin 179, HDP’li 49 milletvekilinin 354, MHP’li 7 milletvekilinin 17 ve bağımsız 1 milletvekilinin de 5 dosyası olduğunu söyledi.

KRAVATI ÇIKARDI

Komisyona katılan bazı AKP’lilerin kravatsız gelmesi tartışmalara neden oldu. AKP’li millevekilleri Muhammet Balta ve Hakan Çavuşoğlu’nun kravat takmamasını eleştiren HDP’li İdris Baluken, tepki olarak kravatını çıkardı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AKP’nin teklifinde birçok yanlışlıklar olmasına rağmen destek vereceklerini söyledi. 1999 yılından beri CHP’nin dokunulmazlık konusunda aynı noktada olduğunu belirten Tezcan, “Geçici madde ile Anayasa askıya alınıyor. Geçici madde ile dokunulmazlık şantaj olarak geliyor” dedi. HDP’lilerin ‘o zaman niye evet diyorsunuz’ diye eleştirmesi üzerine Tezcan, “Herkes kendi çizgisinden yürüsün. Biz kendi oyumuzun hesabını kendimiz veririz” karşılığını verdi.

YALANIN DANİSKASI VE BİLEKLİK

HDP’li Sırrı Süreyya Önder, dokunulmazlığın kaldırılmasından sonra paralel yapıya mensup savcıların CHP ve MHP’li liderlerini tutuklayacağı haberlerini hatırlattı. Adalet Bakanı Beki Bozdağ, bu iddialar için “Bu sözler kocaman bir yalan. AKP’yle  alakası yok. Yazılanlar yalanın daniskası” dedi.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın sarı-kırmızı-yeşil renklerinden oluşan bileklikle komisyona katılması dikkat çekti. HDP’li vekil, komisyon çalışmasını cep telefondan çekim yaptı ve sürekli olarak internetten takipçilerine izletti.

CHP’li İdare Amiri Tufan Köse, komisyona girdiğinde oturacak yer bulamadı. Köse, görevliden koltuk istedi. ‘Bulamam’ cevabına sinirlenen Köse, komisyon başkanına “Ayakta mı duracağım, hizmetlinin cevabına bak.” diye bağırdı. Başkanın ‘sen yeni geldin’ sözlerine Köse, “Bana sen diyemezsin…” diye çıkıştı. AKP’li Hakan Çavuşoğlu, yerinden kalkarak koltuğunu CHP’li Köse’ye yer verdi.

ZAVALLI-HADSİZ

Komisyon sık sık konuşma sırası ve laf atma üzerinden polemik yaşandı. Başkanvekili Reşat Petek konuşurken HDP’liler laf atınca ‘Haddinizi bilin, saygı duyun, dinleyin’ dedi. HDP’li Ahmet Yıldırım, “Dün gece sizin arkadaşlarınız had bildi mi, onlara söyle….Zavallı..” diye karşılık verdi. AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Genel Kurul’da yaşanan kavga için özür diledi ve “Dün akşam yaşanan olayı kınıyorum” dedi.

TBMM Genel Kurulu, Anayasa görüşmesi nedeniyle erken tatile girdi. Daha önce Perşembe/Cuma günü çalışma kararı alındı. Ancak dokunulmazlık teklifinde ‘nöbetleşe’ katılım olması için Genel Kurul, 2 Mayıs Pazartesi gününe kadar ara verildi.