Emin ÖZGÖNÜL

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP’li 72 milletvekilinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde meydana gelen MİT TIR’ları olayıyla ilgili Yüce Divan istemli önergesini, “Cumhurbaşkanı daha önceki görevleriyle ilgili olsa da soruşturulamaz” diyerek iade etti. Böylelikle Kahraman, Erdoğan’ın 11 yıl 5 ay süren Başbakanlık dönemini, “Tam dokunulmazlık zırhı” ile kapladı.


MESUT YILMAZ YÜCE DİVAN’A GİTMİŞTİ


Kahraman, CHP grubuna gönderdiği yazıda “Anayasa’nın 105. maddesi gereğince daha önceki görevleriyle ilgili olsa dahi, Cumhurbaşkanının Meclis soruşturmasına konu edilememesi sebebiyle önergeniz iade edilmiştir” dedi. Ancak Anayasa’nın 105. maddesi, Cumhurbaşkanının sadece “Vatana ihanet” ile suçlanabileceği hükmünü öngörüyor.
Geçmişte eski başbakanlar hakkındaki önergeler TBMM’de ele alınmış ve Mesut Yılmaz gibi Türkbank davası nedeniyle Yüce Divan’da yargılananlar da olmuştu. Meclis Başkanı Kahraman ise Erdoğan’ın halen Cumhurbaşkanı olması nedeniyle geçmişe yönelik hiçbir işleminden dolayı suçlanamayacağını savundu.

“MECLİS BAŞKANI ANAYASAYI ÇİĞNİYOR”


Önerge sahibi CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar SÖZCÜ’ye şunları söyledi: “Tam taraflı Meclis Başkanı, hukuku ve anayasayı çiğniyor. Bu Meclis, 12 Eylül darbe döneminde bile MGK üyeleri Tahsin Şahinkaya ve Nejat Tümer hakkındaki iddiaları içeren önergeyi görüştü. Çok sayıda eski başbakan hakkında Meclis soruşturması ele alındı. Şimdi ‘Eski Başbakan hakkında soruşturma önergesi verilemez’ deniliyor. O zaman Anayasa’nın 100. maddesi niye var? Önergemizi yeniden vereceğiz.”