Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk İşkodra Şeyh Şamia Lisesi ve Restorasyonu Tamamlanan Kosova Emin Paşa Camii Açılışları ile Bilahare Açılışı Yapılacak Projelerin Tanıtım Töreni'ne katıldı. Törende bir konuşma yapan Erdoğan, Madrid'de maç öncesi Hollandalı taraftarların mültecilere bozuk para atmasına da sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İspanya’da bir meydanda Feyenord takımının taraftarları oradaki mültecileri affedersiniz meydanda oynatıyorlar. Şınav çektiriyorlar" dedi. Erdoğan'ın konuşması sırasında olayları gerçekleştiren PSV taraftarları için yanlışlıkla Feyenord demesi de dikkat çekti.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

TİKA'nın çalışmalarını yakından takip ediyorum.

Bugün Türkiye, kalkınma yardımlarında dünyada ilk sıralarda yer alıyorsa bunda TİKA’nın çok büyük katkısı vardır. Biz yıllarca yaptığımız yardımların hesabını dahi yapmadık. Allah rızası için mazlumlara, mağdurlara el uzatmak olarak görüyoruz.

2014 yılında devlet kurumlarıyla, STK kurumlarıyla, özel sektör temsilcileriyle, 6,5 milyar dolar kalkınma yardımı yapan bir ülke olduğumuzu görüyoruz. 2,5 milyardan fazlası yurt dışına yaptığımız yardımlardan oluşuyor. Suriye’den gelen misafirlerimize yaptığımız harcamalar bunun dışındadır. 2013’te Amerika ve İngiltere’nin ardından üçüncü sıradayız. 2014’te Amerika’nın ardından ikinci sıraya çıktık. Milli gelire göre değerlendirildiğinde birinci sıradayız.

TİKA’nın yardımları ağırlıklı olarak eğitim, sağlık, içme ve kullanma suyu alanlarında yoğunlaşıyor. TİKA dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanın gönlünde taht kurdu, kurmaya devam ediyor. TİKA’nın elini değdiği projelerin her biri, ayrı bir anlama, öneme sahiptir. Hani ben, Türk tipi başkanlık, Türk tipi kadın hakları diyorum ya; TİKA’nın yardımlarıyla Türk tipi kalkınma yardımı anlayışını görüyorum. Paralel devlet yapılanması bize zaman ve zemin kaybettirmiştir.

Eğer terör kendisine karşı ortak bir mücadele vereceğimiz bir vaka ise bunda samimi olalım. Bugün bize yarın size. Fransa’da bir terör eylemi oluyor kıyametler kopuyor. İspanya’da bir meydanda Feyenord takımının taraftarları oradaki mültecileri affedersiniz meydanda oynatıyorlar. Şınav çektiriyorlar. 

Eskiden çok çirkin bazı şeyler olurdu burada söyleyemeyeceğim para atılırdı. Aynısı burada yapılıyor. Batının karakterinde bu var ama bizde yok. Utanmadan sıkılmadan bunu yapıyorlar.