Dün akşam TRT'de canlı yayına çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güneydoğu'da yaşananlar ve çözüm süreci ile ilgili tarihi itiraflarda bulundu. CHP'nin de "teröre destek verdiler" diye suç duyuru konusu yaptığı "Çözüm sürecinde PKK'nın  Güneyrdoğu'daki faaliyetlerine ilişkin" konuşan Erdoğan süreç için "Valilere üzerine gitmeyin dedik, silah yığdılar" diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan olarak görev yaptığı çözüm süreci döneminde Valilere, "terör örgütünün üzerine gitmeyin" talimatı verdiğini itiraf etti. CHP, Erdoğan dışında, Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve çözüm sürecinde görev alan bakanlar hakkında "teröre yardım ve yataklık yaptıkları" gerekçesiyle Savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Erdoğan, TRT'de yayımlanan "Cumhurbaşkanı'nın Gençlerle Buluşması" isimli programda yaptığı açıklamada, aynen şöyle konuştu;

" Çözüm Süreci içinde valilerimize bazı bizim tavsiyelerimiz olmuştu, yani 'sakın böyle bazı ufak tefek konularda sıkıştırmayın, üzerlerine gitmeyin' vesaire diye. Güvenlik güçlerimizi de valilerimiz doğrusu o noktada biraz baskıyı aldılar diyebilirim. Niye? Yani devletin bu noktada ciddi bir baskısı yok, dolayısıyla bu bölgede de özellikle benim Kürt vatandaşlarım 'Bize işte devletin baskısı var, şunu var' demesin diye elinden o kozu alalım istediler."

"İYİ NİYET"MİŞ...


PKK terör örgütünün "üzerine gitmeyin" yolunda valilere verdiği talimatın "iyi niyet" olduğunu da öne süren Erdoğan, şöyle dedi; "Bu bir iyi niyetti fakat bu iyi niyet ne yazık ki ciddi manada istismar edildi ve o süreç içinde ülkemize ciddi manada bir silah girişi oldu. Çünkü bizim sınırlar biliyorsunuz, çok çok uzun. Sadece Suriye sınırı 911 kilometre. Irak sınırına bakıyorsunuz, Irak sınırı hakeza 350 kilometre, İran sınırı var bütün buralardan girme şansı var. Bunu da bunlar bu şekilde değerlendirdiler."

PKK'NIN YAPTIKLARINI DA TEK TEK ANLATTI


Erdoğan, aynı programda "PKK'nın üzerine gitmeyin" diye valilere talimat verildiği dönemde terör örgütünün yaptıklarını da tek tek anlattı;

İşte Erdoğan'ın cümleleriyle, "üzerine gidilmeyen" PKK terör örgütünün o dönemde yaptıkları;

* MEZARLIK KURUP, TABUTLARA SİLAH SAKLAMIŞLAR " Sözde mezarlıklar kurdular, bu sözde mezarlıklar, aslında çok manidardır, tabutların içinde bunlar silahlar sokmuşlar Türkiye'ye."

* SINIRDAN BÜYÜK MİKTARDA SİLAH SOKMUŞLAR "Bunlar tabii sınırlarda normal giriş kapılarından olan şeyler değildi. Giriş kapılarının dışındaki bölgelerden girişler yapıldı"

* İBADETHANE DİYE KURUP, SİLAH YIĞMIŞLAR "Sözde mezarlıklar, içinde ibadethane diye kurulan yerler aslında ibadethane değil sonradan bunlar da ortaya çıkıyor."

* MAHKEME KURUP, TAHSİLAT YAPMIŞLAR- "Bakıyorsunuz kimisi yargılama için bir mahkeme gibi kullanıldı, kimisi güya ibadethane diye kullanılıyor, kimisi oralar adeta yargılamanın dışında maliye gibi tahsilat bölümü olarak kullanılıyor. İnsanlar toplanıyor, esnaf oraya götürülüyor, orada 'senin şu kadar cezan var, bunu ödeyeceksin' deniyor ve kabir diye kurulan yerlerin de bir kısmının içinde yine bu tür silahlar söz konusu."

FOTO:Cihan- CHP lideri Kılıçdaroğlu il başkanlırına "Sizlerden rica ediyorum. Dönemin Başbakanı ve yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunun" demişti.

CHP SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU


CHP, 8 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile İl Valileri, MİT ve ilgili kamu görevlileri hakkında, terör örgütüne yardım ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da hafta sonunda Antalya'da gerçekleştirilen genişletilmiş il başkanları toplantısında, CHP'nin 81 ildeki il başkanlarının hepsine, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve çözüm sürecine karışmış bakan ve bürokratlar hakkında "teröre yardım ve yataklık yapmaktan" suç duyurusunda bulunma çağrısı yapmıştı.