Uzman komandolardan oluşan birlik, Kato, İncebel ve Kovankaya dağları ile Faraşin yaylasında alan hakimiyeti sağlayacak.

Saygı ÖZTÜRK/ANKARA
 


Türkiye’nin değişik illerinden komando birliklerinin Güneydoğu’ya gönderilmesi üzerine, KKTC’de Kıbrıs Türk Barış Kuvvetlerine bağlı Alevkaya Komando Taburu da “Sorumluluğu birlikte paylaşalım” anlayışıyla Güneydoğu’ya gitmek istedi. Bu istek Genelkurmay Başkanlığı tarafından uygun bulundu.

Terör örgütünün bir dönem etkin olduğu Kato, İncebel ve Kovankaya dağlarıyla, Faraşin yaylası, KKTC’den giden komanda taburu tarafından teröristlerden tamamen arındırılması planlandı. Bölgede bulunan köy korucuları da, askerin operasyonlarına katılacak.

“ASKER ADADAN ÇEKİLİYOR’’


Girne yakınında bulunan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan seçkin birliklerden Alevkaya Komando Taburunun Güneydoğu’ya gönderilmesi, KKTC’deki bazı kesimler tarafından, “Türk askeri adayı boşaltıyor” biçiminde yorumlandı.

Kıbrıs görüşmelerinde, Türk askerinin adadan tamamen çekilmesi ya da asker sayısının azaltılması gündeme getiriliyordu. Tamamı subay, astsubay ve uzman çavuşlardan oluşan Alevkaya Komando Taburunun Kıbrıs’tan ayrılmasının, görüşmeler ve asker sayısını azaltmakla ilgisinin olmadığını belirten askeri kaynaklar, SÖZCÜ’ye şunları söylediler:

“Terörle mücadele amacıyla askerlerimiz Güneydoğu’ya gönderiliyor. Görev süresi tamamlandığında geri dönecek. Alevkaya’da iki taburumuz bulunuyor. Bir tabur KKTC’de kalacak, diğer tabur Türkiye’de terörle mücadele edecek. Belli bir süre kaldıktan sonra, Türkiye’deki tabur yeniden KKTC’ye dönecek, bu kez diğer tabur Genelkurmayın belirlediği görev bölgesine gidecek.”

ALAN HAKİMİYETİ


Baharla birlikte teröristlerin ilçelerde sürdürdükleri eylemlerin yanı sıra, askerin gücünü bölmek amacıyla birden çok yerde eylem gerçekleştirmeyi planladıkları da belirlendi. “Çözüm süreci” döneminde askere operasyon yapma yetkisinin verilmemesi nedeniyle, teröristlerin alan hakimiyetini genişlettiğine dikkat çeken askeri yetkili, şöyle dedi:

“Batıdan çok sayıda birliğimizi Güneydoğu’ya kaydırdık. Eskiden olduğu gibi güvenlik güçlerimizin, alan hakimiyetini genişletmesi gerekiyor. Vatandaş, buralarda teröristler değil, Devletin güvenlik güçlerinin olduğunu görmeli. Bu onlara moral verir, güvenlik güçlerine bilgi akışı artar. İlçelerde sürdürülen operasyonlarda şehit ve sivillerden can kaybı olmaması için çok dikkatli hareket ediliyor. Bu durum ister istemez operasyonları uzatıyor. Önemli olan operasyonun uzaması değil, şehit verilmemesi, sivillerin ölmemesi, binaların zarar görmemesidir.”