Güneydoğu'daki terörle mücadele operasyonlarını değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, bölge ile ilgili de çok konuşulacak yeni planları anlattı. Başbakan; Hakkari ile Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ile Cizre’ye kaydırılacağını açıkladı. Proje gerçekleşirse Hakkari'nin plaka kodu olan 30 artık Yüksekova'nın, Şırnak'ın plaka kodu olan 73 ise Cizre'nin olacak.


FOTO:DHA/Arşiv - Davutoğlu, Londra yolunda gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulundu


Başbakan Ahmet Davutoğlu bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak için gittiği İngiltere yolunda, beraberinde götürdüğü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Güneydoğu'da yürütülen terörle mücadele operasyonları ile ilgili bilgi veren Davutoğlu "İdari bazı tasarruflarımız olabilir. Cizre’nin ve Yüksekova’nın il merkezi haline dönüşmesi gibi çünkü dokuları buna çok uygun. Şırnak’ta Cizre’nin, Hakkâri’de Yüksekova’nın bu anlamda Yüksekova Havalimanı ve şehrin yayılması da dahil olmak üzere bunları da çalışıyoruz yani idari yapı itibariyle... İl merkezinin değişmesi. İçel ve Mersin denir ya mesela. Şırnak’a gidenler bilir, çok dar bir alanda. Halbuki Cizre çok geniş bir alan. Aynı şekilde Hakkâri’nin genişlemesi zor, Yüksekova genişliyor fakat vilayet yapılanması haline dönüşmediği için de o genişlemeye uygun bir güvenlik ya da hizmet altyapısı olmuyor" dedi.

ŞEHİR MERKEZLERİ TAŞINIYOR


Bir gazetecinin "Yani şehir merkezi taşınacak öyle mi?" şeklindeki sorusuna Davutoğlu "Bunu planlıyoruz, yani üzerinde çalıştığımız hususlardan biri... Diyarbakır’a olan muhabbetimi, Sur’a olan özel ilgimi biliyorsunuz. Bizzat takip edeceğim, bütün o tarihi eserler restore edilecek. Biz Rumeli’de restore etmedik tarihi eser bırakmadık. Sur’u mahrum ve mahzun bırakır mıyız? Mehdi (Eker) Bey’le kaç sefer gittik, en fazla haz aldığım, Ulu Cami’de namaz kılıp etrafta dolaşmak. Bunların hepsini restore edeceğiz, tek bir rant unsurunun oraya girmesine izin vermeyeceğiz. Hani böyle bir şey çıkıyor, ‘rant için’. Hayır hiçbir rant unsuru girmeyecek. Eski Mardin’in içi gibi, orijinal Diyarbakır’ın mimarisinde olan taşlarla korunacak, surlar, burçlar minareler, hepsi. Gerekiyorsa bununla ilgili özel bir kanun çıkaracağız. Ben Çevre ve Şehircilik ile Kültür Bakanımıza söyledim. Böyle tarihi nitelikteki şehirlerin merkezi, hele sur içindeyse bir kanunla korunması için özel bir tasarrufta bulunulması. Buralarda tarihi dokunun korunması için gerekiyorsa şehre özel Bakanlar Kurulu kararı ya da yasal düzenleme yaparız. Buraların terör odağı, virane yatağı olmasına izin vermeyeceğiz. Operasyon sonrasında inşaat faaliyetleri başlamış olacak. Cizre’nin de göçlerle getto, varoş şekline dönüşmüş yapıları tümüyle düzenlenecek" diye konuştu.

FOTO:DHA - Başbakan Davutoğlu, İngiltere'de mevkiidaşı Cameron ile görüştü


 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Şırnak merkezinin Cizre İlçesi'ne taşınması açıklamasına, Şırnak ve Cizre Belediye başkanları ile HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'dan tepki geldi.

Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan, Başbakan'ın açıklamanın içeriğinden maksadın ne olduğunun anlaşılmadığını ifade ederek şunları söyledi: "Şöyle bir gerekçe var sanki, 'Şırnak'a gidenler bilir' demiş. 'Şırnak'ın gelişme genişleme şansı yok.' Ama bu çok saçma bir gerekçe Türkiye'de gelişme ve genişleme veya coğrafi konum yönünden Şırnak'a benzer bir çok şehir var. Veya Hakkari'ye benzeyen bir çok il var. Hakkari 50 yıllık bir ildir. Şırnak yaklaşık 30 yıllık bir ildir. Bütün coğrafi yapısı, bütün ekonomik yapılanması her şeyi il merkezi olmasıyla planlanmış ve insanlar buna göre yaşamlarını sürdürüyorlar. Şimdi bunu tersine çevirmenin hem Hakkari hem Şırnak açısından geriye dönülmez zararları ortaya çıkarılacağı aşikar."

Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan (solda) ve Cizre Belediye Başkanı Kadir Konur (sağda) projeye tepki gösterdi.


Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre Belediye Başkanı Kadir Konur da, geleceğe bakma açısından umutsuzluğun olduğu bir ortamda Başbakan'ın yaptığı açıklamanın kendileri açısından zerre kadar değerinin olmadığını söyledi. Kadir Konur şöyle konuştu: "Burada insanlar ölüyor, cesetler sokaklarda kalıyor, bir il tartışması başlatmak duyarsızlaştırılan kamuoyunu daha da duyarsız hale getirmekten ve körelen insanlığı daha da köreltmekten başka anlamı yoktur. Şırnak 1990 yılında il ilan edildi. 30 yıllık bir il geçmişi vardır. Bu yaşanan hengame arasında böyle bir açıklamanın yapılması iyi niyetli bir açıklama değil. Ahlaklı ve vicdanlı bir bir insan için, bu kadar ölümün yaşandığı bir yerde bunu tartışmanın bir anlamı yoktur."

İL VE İLÇELERDEKİ EN BÜYÜK DEĞİŞİKLİK, İNÖNÜ'NÜN BAŞBAKANLIK DÖNEMİNDE


Türkiye'deki il-ilçe yapısı, uzun bir aradan sonra yeniden değişiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şırnak ve Hakkari şehir merkezlerinin, Cizre ve Yüksekova'ya taşınacağını açıkladı.

Taşınmanın gerçekleşmesi halinde, AKP'nin Türkiye'deki il sistemi konusunda yapacağı ilk değişiklik olacak. Türkiye'de il-ilçe yapısındaki en son değişiklik, Düzce'nin il yapıldığı 1999 yılında gerçekleşmişti.

EN ÇOK DEĞİŞİKLİK İNÖNÜ'NÜN BAŞBAKANLIĞI DÖNEMİNDE OLDU


Türkiye'nin il yapısındaki en büyük değişiklik İsmet İnönü'nün Başbakanlığı döneminde yaşandı. Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulduğunda 71 ilden oluşuyordu. 1924 yılında, İnönü'nün başbakanlığı döneminde Ardahan, Artvin ve Kars il yapılarak, 71 olan il sayısı 74'e yükseltildi.
Ancak iki yıl sonra, yine İnönü'nün Başbakanlığı il olan Ardahan, Beyoğlu, Çatalca, Dersim, Ergani, Gelibolu, Genç, Kozan, Oltu, Muş, Siverek ve Üsküdar ilçe haline getirildi.  1929'da Muş yeniden il yapıldı, ancak bu kez de Bitlis ilçe haline getirildi.
1931 yılında, Aksaray, Artvin, Cebelibereket (Osmaniye), Hakkari ve Şebinkarahisar'ın ilçe haline getirilmesine karar verildi. Aynı yıl, Mersin ve Silifke İçel adı altında birleştirilerek, yeni bir il haline getirildi.  1936'da Artvin, Dersim ve Hakkari tekrar il yapıldı, Dersim'in adı "Tunceli" olarak değiştirildi.
1939 yılında Türkiye Cumhuriyeti'ne katılan Hatay da il olarak Türkiye'nin idari yapısında yerini aldı.

MENDERES DÖNEMİNDE KIRŞEHİR İLÇE YAPILDI


Adnan Menderes döneminde de Türkiye'nin idari yapısında değişiklikler oldu. 1953'te Uşak il, Kırşehir ise ilçe haline getirildi. Kırşehir'in ilçe olmasına, Menderes'i en sert eleştiren siyasetçi Osman Bölükbaşı'nın bu ilden milletvekili seçilmesi neden oldu.
Yeni Menderes'in Başbakanlığı döneminde, 1954'de idari yapıda yeniden değişiklik yapıldı; Adıyaman, Nevşehir ve Sakarya'ya il statüsü verildi
1957'de ise, 4 yıllık bir aradan sonra Kırşehir yeniden il yapıldı.
1957'de yapılan bu değişiklikle, Türkiye'deki il sayısı 67 oldu. Bu sayı, 32 yıl boyunca da değişmedi.

ÖZAL DÖNEMİNDE İL SAYISI ARTTI


Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde Türkiye'nin idari yapısında yeniden değişiklik yapıldı; 1989'da Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale il yapıldı. ANAP iktidarı döneminde idari yapıdaki değişiklik sürdü;  1990'da Batman ve Şırnak, 1991'de Bartın il haline getirildi.
DYP iktidarları döneminde de il sayısındaki artış devam etti; ,1992'de Ardahan ve Iğdır, 1995'te Yalova, Karabük ve Kilis il yapıldı.
Necmettin Erbakan'ın Başbakan olduğu Refahyol hükümeti döneminde, 1996'da ise Osmaniye il yapıldı.
Türkiye'nin idari yapısındaki son değişiklik, Bülent Ecevit'in Başbakanlığı döneminde, Düzce'in il yapılmasıyla gerçekleştirildi. Böylece Türkiye Cumhuriyeti'nin il sayısı 81 oldu.